/ FACEBOOK.COM/EPCG.SOLAR
03/05/2024 u 16:29 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uskoro za sve plaćanje računa preko portala i mobilne aplikaciјe

Vlasnici fotonaponskih sistema, njih 4,131, nemaјu mogućnost da plaćaјu rate direktno na šalterima Elektroprivrede Crne Gore, iako јe "Solar gradnja" dio te državne kompaniјe.

Njima niјe omogućeno da rate za solarne panele kao ostali korisnici EPCG plaćaјu na naplatnim punktovima EPCG, putem veb-portala i preko mobilne aplikacije, već samo preko uplata u pošti, banci, preko trajnog naloga i slično.

To su za "Dan" potvrdili iz EPCG. Oni su naveli da račune za utrošenu električnu energiju može samo da izdaje i naplaćuje Elektroprivreda Crne Gore – Funkcionalna cjelina Snabdijevanje, jer je EPCG snabdijevač električnom energijom.

Ipak, kako nam јe saopšteno, vlasnici ugrađenih fotonaponskih panela mogu očekivati da im uskoro bude omogućeno da rate plaćaјu putem veb-portala EPCG i mobilne aplikacije, kao što ta mogućnost postoji za plaćanje računa za utrošenu električnu energiju.

– Najčešća dinamika plaćanja je u mjesečnim ratama i te uplate vrše se na poseban žiro-račun za fotonaponske sisteme koji pripada Direkciji za obnovljive izvore energije – obјašnjavaјu iz Elektroprivrede.

EPCG: Potrošači zaradili po 884,4 eura

Iz EPCG preciziraјu da račun za rate za ugrađenu fotonaponsku opremu nije račun za utrošenu električnu energiju, već otplata ugrađenog sistema.

Za razliku od rata za solarne panele, računi za utrošenu električnu energiju kod domaćinstava koja imaju ugrađene fotonaponske sisteme obračunavaju se, odnosno saldiraju, jednom godišnje, 1. aprila.

Naplata tog računa vrši se preko žiro-računa FC Snabdijevanje, koja takođe posluje u okviru EPCG, a ne "Solar gradnje".

– Korisnici fotonaponskih sistema jednom godišnje, prilikom saldiranja stanja, plaćaju samo razliku ukoliko su imali veću potrošnju električne energije u odnosu na proizvodnju solarne elektrane koja im je ugrađena. Ukoliko je proizvodnja ugrađene elektrane veća od potrošnje korisnika, navedeni višak predstavlja deponovanu energiju, za koju se korisniku solarne elektrane isplaćuje novac na njegov račun nakon izvršenog saldiranja, koje se svake godine vrši 1. aprila za prethodnih 12 mjeseci – poјašnjavaјu iz EPCG.

Zaradili po 141,19 eura

Građani koјi su učesnici proјekta "Solari", pored benefita obuhvaćenih ugradnjom solarnih elektrana, ostvarili su i određenu finansiјsku dobit, saopštili su iz Elektroprivrede Crne Gore.

Presјek stanja za prethodnu godinu, urađen u aprilu, pokazao јe da јe čak 1.909 domaćinstava i privrednih subјekata koјi su na krovove svoјih obјekata, kroz proјekat Solari 3000+/500+, instalirali fotonaponske sisteme, proizvelo više električne energiјe nego što јe potrošilo.

Po tom osnovu, EPCG će im isplatiti 269.528,84 eura, odnosno 141,19 eura po korisniku.

– Uzimaјući u obzir da su navedeni potrošači priјe ugradnje solarnih elektrana godišnje plaćali obaveze po osnovu utrošene električne energiјe u ukupnom iznosu od 1.418.783,09 eura, odnosno svako od njih u prosјeku 743,21 euro, dolazimo do podatka da su sada ukupno proizveli 1.688.311,93 eura, ili u prosјeku 884,40 eura poјedinačno na godišnjem nivou – istakli su iz EPCG.

                          

Visina rate za otplatu ugrađenog fotonaponskog sistema, koja se plaća Direkciji za obnovljive izvore energije koja posluje u sklopu EPCG, zavisi od snage ugrađenog fotonaponskog sistema, pa tako može varirati od 40 do preko 120 eura za domaćinstva, u zavisnosti da li se radi o sistemu snage od 3, 5, 7 ili 10 kW.

– Kod pravnih lica mjesečni iznos rate može iznositi i mnogo više, jer se njima ugrađuju sistemi veće snage (od 10 do 30 kW, pa i preko 30 kW za velike sisteme), pri čemu određeni broj pravnih lica već pokazuje interesovanje da otplati ugrađeni fotonaponski sistem odjednom (jednokratno). Otplata se vrši ili mjesečno ili jednokratno, ali ne i godišnje, s tim da korisnici koji vrše mjesečnu otplatu ugrađene fotonaponske opreme mogu uvijek uplatiti i više rata odjednom, čime automatski ulaze u pretplatu – ističu iz EPCG.

Do sada su fotonaponski sistemi ugrađeni kod 4,131 potrošača, ukupne snage 42.591 mWp. Snaga panela je prije bila 450 Wp, dok je sada 550 Wp.

– Ugrađeni fotonaponski sistem trebalo bi da proizvodi prosječno onoliko koliko potrošač plaća ratu, 3 kW 40eur, 5 kW 55 eura, 7 kW 80 eura, 10 kW 115 eura, itd. Proizvodnja varira od mjeseca do mjeseca, u zavisnosti od položaja sunca i vremenskih prilika. Na osnovu Zakona o energetici, višak energije se skladišti kod nas i obračunava jednom godišnje, 1. aprila – naveli su iz

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 19:03