Aleksa Bečić / FOTO. DJORDJE CMILJANIC, VLADA
01/05/2024 u 19:17 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić za „Dan” o bezbјednosnim izazovima: Priјetnje i pritisci neće zaustaviti borbu protiv kriminala

Priјetnje i pritisci neće zaustaviti borbu protiv kriminala, to je poručio u intervјuu za "Dan" Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, koordinator Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) i lider Demokratske Crne Gore.

-Imajući u vidu da se Crna Gora suočava sa teškim nasleđem prošlosti, činjenicu da duži vremenski period u Crnoj Gori dјeluje i međusobno se sukobljava više organizovanih kriminalnih grupa, koje su zbog resursa i logistike kojom raspolažu nadišli crnogorske i regionalne okvire i postali izazov za mnogo veće sisteme od našeg, jasno je da se, iako smo u stanju kontinuiranih bezbjednosnih izazova, obezbjeđuje stabilnost sistema, sigurnost i zaštita građana- kazao јe Bečišć.

On јe pohvalio aktivnosti Sektora za borbu protiv kriminala, regionalnih centara bezbjednosti "Jug" i "Centar", uz asistenciju Vojske Crne Gore koje su, kako јe istakao, rezultirale da se dva lišenja života u proteklim mjesecima koja su posledica obračuna organizovanih kriminalnih grupa rasvijetle i osumnjičeni liše slobode u veoma kratkom roku, od svega nekoliko sati nakon izvršenja. Naglasio јe da su policijski službenici u periodu od 1. novembra do 1. aprila registrovali 1.907 krivičnih dјela, da je zabilježen visok procenat rasvijetljenosti krivičnih dјela po nepoznatom učiniocu (77 odsto), kao i da je rasvijetljeno 95 odsto registrovanih teških kivičnih dјela protiv života i tijela (ubistva i ubistva u pokušaju).

• Prioritet izvršne vlasti je, kako se konstantno ponavlja, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Šta je učinjeno na tom planu i koji su najveći bezbjednosni izazovi s kojima se suočava 44. Vlada Crne Gore?

Bečić: U bezbjednosnom sektoru nema mjesta za kriminal i politiku

– Najveći izazov i najvažniji zadatak Crne Gore i njenih institucija je pobjeda nad organizovanim kriminalom i korupcijom. To je pitanje obraza i časti Crne Gore, istinske ljubavi prema njoj i budućnosti onih koji će nas naslijediti. Zato sam kao potpredsjednik Vlade za bezbjednost i koordinator organa obavještajno-bezbjednosnog sektora ponosan na postignute rezultate u proteklih nekoliko mjeseci koji su ostvareni zahvaljujući odličnoj saradnji bezbjednosnog sektora, SDT-a i drugih nadležnih tužilaštava, kao i međunarodnih partnera, prevashodno Europola. Crnogorska javnost svjedočila je kontinuiranim akcijama procesuiranja, hapšenja, zapljenama više stotina kilograma narkotika, zapljeni velikih količina cigareta od čega samo u jednoj akciji oko 600.000 paklica, razbijanju krijumčarskih lanaca i čišćenju bezbjednosnih struktura od onih koji su povezani sa kriminalom, korupcijom i drugim nedozvoljenim uticajima, ali i privođenja pravdi pojedinih bjegunaca. Procesuirani su brojni članovi različitih organizovanih kriminalnih grupa, zatim lica koja se optužuju da su sami vrh piramide u vršenju teških krivičnih dјela iz oblasti krijumčarenja, brojni nekadšnji visoki javni funkcioneri, ali i desetine policijskih, carinskih i drugih službenika bezbjednosnog sektora i državnog aparata, s ciljem čišćenja i ozdravljenja državnih institucija. Ističem i veoma zapažene rezultate Odјeljenja za unutrašnju kontrolu MUP-a, koje je u proteklih nekoliko mjeseci izvršilo ili i dalje vrši 85 kontrola. U 18 slučajeva su već konstatovani propusti, nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju 35 policijskih službenika, od čega je u 11 slučajeva protiv 23 policijska službenika utvrđena osnovana sumnja u težu povredu službene dužnosti. Takođe, Komisija za provjeru bezbjednosnih smetnji utvrdila je za 13 policijskih službenika postojanje bezbjednosnih smetnji, dok je u toku 90 postupaka provjere. Zato je i Biro za operativnu koordinaciju na poslednjoj sjednici pozdravio intenziviranje i privođenje kraju aktivnosti na izradi Pravilnika o kontroli imovine, prihoda i životnog stila policijskih službenika, kao i dinamiziranje rada Odјeljenja za unutrašnju kontrolu MUP-a, afirmišući i pojačan rad na kontroli postojanja bezbjednosnih smetnji policijskih službenika, a sve s ciljem čišćenja policijskih struktura od veza sa kriminalom, korupcijom i drugih nedozvoljenih uticaja.

Trzavice oko izbora v.d. direktora policije nijesu srušile Vladu, iako se u javnosti spekulisalo da će se to desiti. Demokrate, čiji ste Vi lider, oročile su podršku Vladi do dobijanja IBAR-a. Da li su otoplili odnosi na relaciji PES – Demokrate kad je riječ o nesuglasicama u vezi sa imenovanjima u bezbjednosnom sektoru?

– Kada govorimo o imenovanjima u bezbjednosnom sektoru, jedino na šta uvijek ukazujem jeste da biramo na svim nivoima u skladu sa zakonom i propisima, kao i da biramo najbolje na principima apsolutne moralnosti i čistine, profesionalizma, iskustva u obavljanju složenih bezbjednosnih poslova, kao i autoriteta, odnosno hrabrosti i odlučnosti u odnosu na izazove koji stoje pred Crnom Gorom i teškim bezbjednosnim nasleđem. Zato uvijek govorim o principima, a ne o imenima. Naravno, ovo je sada slobodna zemlja, a ne sistem jednoumlja, gdјe su dozvoljena i različita mišljenja, pa i unutar Vlade ili koalicije, a tu su uvijek nadležne institucije da razriješe svaku dilemu i daju sud. Svakako da je velika evropska šansa koja se ukazala Crnoj Gori, i koja treba da rezultira dobijanjem IBAR-a u junu, i nakon toga zatvaranjem velikog broja poglavlja krajem godine, iznad svih drugih interesa, i državnička odgovornost koju pokazujemo, rezultati koje postižemo, kao i jedan normalan profesionalni odnos koji imamo na tom put, kako unutar koalicije, tako i unutar bezbjednosnog sektora, jesu svakako odgovor na veliku evropsku šansu i očekivanja građana.

Slučaј Ljuba Milovića naјbolji dokaz nerada instituciјa

• Kako najbrže očistiti policiju, sudstvo i tužilaštvo od kompromitovanih kadrova koji su skloni korupciji ili su povezani s kriminalnim grupama, a da ne dođe do blokade sistema budući da se pretpostavlja da je riječ o prilično velikom broju?

– Korak po korak, kontinuiranim čišćenjem koje ozdravljuje institucije, a čuva stabilnost sistema, unapređenjem normativnog okvira, jačanjem kapaciteta nadležnih službi, a sve sa ciljem da fokus bude na kontinuiranoj kontroli imovine, prihoda i životnog stila javnih funkcionera i službenika. Da su nadležni radili svoj dio posla, ne bi se desilo, da na primjer tadašnji policajac Ljubo Milović prijavi ASK-u prije nekoliko godina u izvještaju platu oko 700 eura, a u istom izvještaju zajam od preko 200 hiljada eura sa mjesečnom ratom od preko 3.500 eura, da ga niko ne upita od nadležnih kako i odakle, a da onda saznajemo od Europola nakon nekoliko godina da samo na jednom računu ima 48 miliona eura. Zato je važna odlučnost države, kvalitetan normativni okvir, adekvatni kapaciteti, efikasnost i pravovremenost, jer Crna Gora nikada sebi više ne smije da dozvoli ovakvu izdaju, da veliki broj onih koji su trebali u bezbjednosnim strukutrama, tužilaštvu i sudstvu da budu na braniku države, vladavine prava i jakih institucija budu optuženi za sluganstvo i partnerstvo s kriminalnim strukturama ili za druga teška krivična dјela.

• Kako komentarišete poruke o osveti koje je uputio bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon hapšenja Milivoja Katnića i Zorana Lazovića?

– Poruke o odbrani države iz šume ranije, ili sada o krvnim osvetama među njenim građanima, i razni drugi pokušaji pravljenja buke i dizanja tenzija sa različitih strana, kao odraz nesigurnosti i neodgovornosti s ciljem pritiska na instutucije završiće se neuspješno, kao i u mnogim ranijim slučajevima sa koje god strane da su dolazili. Šuma služi za skrivanje, a osveta za manipulisanje, zato će institucije nastaviti da rade nezavisno, predano, posvećeno, odgovorno, neselektivno i odlučno u skladu sa zakonom i Ustavom, tužioci će goniti učinioce krivičnih dјela, sudovi će suditi, ali pobjeda Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i izgradnja zemlje vladavine prava je najsvetija patriotska dužnost. Zato ću uvijek svom snagom stati u zaštitu svakog časnog i profesionalnog pripadnika crnogorskih bezbjednosnih snaga i drugih nadležnih organa koji rade najteži, ali najznačajniji posao u novijoj crngorskoj istoriji. I zato su izgradnja jakih institucija i veliki progres koji Crna Gora ostvaruje na tom polju ključ pravne sigurnosti građana, privlačenja investicija, razvoja ekonomije i finalizacije našeg evropskog puta.

• Svjedoci smo gotovo svakodnevnih hapšenja lica upletenih u različite vrste krivičnih dјela, među njima su i neka zvučna imena, uglavnom bliska prethodnom režimu koji je Crnom Gorom vladao duže od tri decenije. Kako komentarišete navode određenih političara i aktivista da je riječ o političkom revanšizmu?

– Biro za operativnu koordinaciju na poslednjoj sjednici afirmisao je odličnu saradnju organa obavještajno- bezbjednosnog sektora, Specijalnog državnog tužilaštva, drugih nadležnih tužilaštava i međunarodnih partnera, koja rezultira kontinuiranim izuzetno zapaženim rezultatima na polju odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Nema raskola u Demokratama

• Kako komentarišete spekulacije o navodnom raskolu u Vašoj partiji?

– Što se tiče odnosa unutar Demokratske Crne Gore, spekulacijama se ne bavim, već samo činjenicama, a one govore da smo sve odluke i na poslednjoj sjednici Predsjedništva vezano za aktuelne teme, ali i ranije donijeli zajedno, jedinstveno, bez osporavanja donesenih odluka i utvrđenih pravaca od bilo koga, te da nijesam svjedočio bilo čemu suprotnom na bilo kom partijskom forumu. Siguran sam da svaki funkcioner Demokrata na državnom i lokalnom nivou, između Demokrata, PES-a, DF-a, URA ili bilo koje druge stranke uvijek bira Demokrate.

Podsjećam vas da su u prethodnom periodu procesuirani i uhapšeni i visoki politički funkcioneri pojedinih partija aktuelne vlasti, odnosno onih koji su pobijedili na izborima 30. avgusta. Takođe, u aktuelnim procesima kao što vidite ne radi se o optužbama za neki protestni skup ili javno izgovorenu riječ, već o optužbama Specijalnog državnog tužilaštva za teška krivična dјela. Dakle, nadležne ne interesuje kako se neko zove, koje je pripadnosti po bilo kom osnovu već da li je učinilac krivičnih dјela. Tako da u poslednjih nekoliko godina svjedočimo neselektivnosti nadležnih, a kada govore o političkom revanšizmu i progonu najbolje bi bilo da se prisjete svojih radova i dјela ili onih kojima su kumovali prije 30. avgusta 2020. godine. Tada smo kao opozicioni lideri bili nezakonito praćeni i prisluškivani zbog čega je danas na optuženičkoj klupi bivši direktor ANB-a, tada smo svjedočili i radovima portala "Udar" u izbornoj kampanji, tada je potpredsjednik Demokrata i sadašnji ministar odbrane zbog političkog protesta u Budvi uhapšen i optužen od tadašnjeg SDT-a da je šef organizovane kriminalne grupe koja planira napad na ustavno uređenje uz cirkusantsku predstavu o "SAO" Budva. Tada su nam fabrikovane najprizemnije afere koje su se kad bi prošli neki izbori rušile kao kule od karata, i sve to je rađeno direktno nama, koji smo predvodili opozicionu borbu, i isključivo zbog političkog stava i suprotstavljanja tadašnjem režimu. Tako da je jasno gdјe stanuju činjenice, a gdјe pokušaji pravljenja galame da bi se prikrila suština.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 22:04