DPS / - DPS
30/04/2024 u 22:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komisija za zdravstvo DPS: Brutalno kršenje ljudskih prava, Katniću ugrožen život

Ovih dana svjedočimo brutalnom kršenju ljudskih prava u slučaju Milivoja Katnića kojem je potrebna kontinuirana medicinska pomoć, navode iz DPS-a.

-Kao ozbiljan kardiološki bolesnik, sa nedavnom preležanom tromboembolijom pluća, vec četrnaest dana štrajkuje glađu- saopštili su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Kako su saopštili, prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, država mora osigurati pritvorenim osoba uslove koji su spojivi s poštovanjem njihovog ljudskog dostojanstva, a njihovo zdravlje mora biti primjereno osigurano, između ostalog, i obezbjeđivanjem potrebne medicinske pomoći.

- Pravo na zdravstvenu zaštitu je obavezno bez obzira na pravni status osobe - navode iz DPS-ove komisije.

Ističu da država ima obavezu da je osigura pritvorenim osobama jednako kao i onim u zajednici u cjelini.

- Njegov život je ugrožen i neophodno je angažovanje internističke i kardiološke potpore u kontinuitetu. Uskraćivanje ove medicinske pomoći bivšem glavnom specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću predstavlja kršenje ljudskih prava najsurovije vrste, koje kao posljedicu nosi gubitak ljudskog života - naveli su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Katnić nastavlja štrajk glađu, pod nadzorom ljekara je

Kako su naveli, oni neće da komentarišu njegove neosporne profesionalne kvalitete, već će to ostaviti stručnoj javnosti, a da je njihova profesionalna obaveza da ukažu na odgovornost onih koji odlučuju da on i dalje bude bez kontinuirane kardiološke potpore.

- Pozivamo sve donesioce odluka da hitno reaguju da ne bi svjedočili okončanju ljudskog života zbog nepružanja neophodne medicinske pomoći - naveli su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 18:25