Medenica / Bo.B.
21/07/2023 u 17:35 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odluka Višeg suda: Medenici i Vlahović-Milosavljević sudiće u posebnom postupku

Krivično vijeće Višeg suda je razmotrilo cjelokupne spise predmeta i zaključilo da je predlog advokata Nikole Martinovića osnovan

Viši sud u Podgorici uvažio je predlog advokata Nikole Martinovića i razdvojio sudski postupak protiv optuženih sudija Milice Vlahović Milosavljević i Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, potvrđeno je za portal Dan.

Postupak je odvojen u odnosu na druge optužene u krivičnom predmetu koji se, po optužnicama Specijalnog državnog tužilaštva Kt-S.br.209/19 od 23.04.2020. godine, Kt-S.br.209/19 od 21.09.2020. godine i Kt-S. br. 70/22 od 17.10.2022. godine, vodi pod poslovnom oznakom Ks.br.15/20, protiv Vojina Perunovića i drugih, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije.

- Kod činjenice da se okrivljenoj Milici Vlahović Milosavljević i Vesni Medenici, pod tačkom III optužnice SDT-a Kt-S. br. 70/22 od 17.10.2022. godine stavljaju na teret krivična djela u odnosu na koja dokazna građa manjeg obima, i čijim izvođenjem u posebnom postupku ni na koji način neće biti ometeno vođenje postupka u predmetu poslovne oznake Ks.br. 15/20, te kod činjenice da se okrivljena Vesna Medenica nije protivila predmetnom predlogu, vijeće ovog suda nalazi da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za da se razdvoji postupak protiv okrivljene Milice Vlahović Milosavljević, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i protiv okrivljene Vesne Medenice zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja iz člana 416 stav 1 u vezi člana 24 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, odnosno zbog krivičnih djela opisanih pod tačkom III dispozitiva optužnice SDT-a Kt-S. br.70/22 od 17.10.2022. godine, jer postoje razlozi koji ukazuju na to da je vođenje posebnog postupka u odnosu na imenovana lica u odnosu na navedena krivična djela cjelishodniji - navodi se u rešenju podgoričkog Višeg suda.

Advokat Nikola Martinović je ranije dostavio sudu predlog za razdvajanje postupka u odnosu na njegovu branjenicu i u odnosu na Vesnu Medenicu.

On je naveo da vođenjem jedinstvenog postupka sa 12 optuženih koji su optužnicom označeni kao organizator, odnosno članovi kriminalne organizacije ć i drugim optuženima koji su takođe obuhvaćeni tačkom I dispozitiva optužnice, krivični postupak u odnosu na optuženu Milicu Vlahović Milosavljević trajao bi nerazumno dugo, čime bi joj bilo povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku.

Smatra da razdvojeni postupak u odnosu na optužene Milicu Vlahović Milosavljević i Vesnu Medenicu za krivična djela pod tačkom III dispozitiva optužnice bio bi okončan u razumnom roku, na šta ukazuje sama činjenica da je za taj dio optužnice predloženo izvođenje svega tri dokaza.

- I to saslušanje svjedoka Željka Aprcovića, vršenje uvida u spise predmeta Privrednog suda Crne Gore i vršenje uvida u viber prepisku koja je sadržana u Izvještaju Agencije za nacionalnu bezbjednost o izvršenoj digitalnoj forenzici mobilnog telefona optužene Vesne Medenice sa sadržinom telefonskih komunikacija okrivljene Vesne Medenice - navodi se u dokumentu.

Tome se SDT protivilo. Krivično vijeće Višeg suda je razmotrilo cjelokupne spise predmeta i zaključilo da je predlog advokata Nikole Martinovića osnovan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 05:43