/ - FOTO: DANILO PAPIC
16/05/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bregu: Zajedničko regionalno tržište ulaznica za postepenu integraciju

Generalna sekretarka Savjetaa za regionalnu saradnju Majlinda Bregu poručila je da zajedničko regionalno tržište predstavlja ulaznicu za postepenu integraciju u jedinstveno evropsko tržište.

učestvovala je na samitu lidera Zapadnog Balkana pod nazivom „Jedan region, zajednička vizija“ koji je održan danas u Kotoru a na kome se razgovaralo o približavanju regiona Evropskoj uniji kroz implementaciju evropskog Plana rasta i Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište. 

Lideri Zapadnog Balkana su izrazili zadovoljstvo konkretnim rezultatima Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište kao pokretača međuregionalne trgovine i dublje ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu, čije sprovođenje je koordinirao Savjet za regionalnu saradnju.

-Zajedničko regionalno tržište predstavlja ulaznicu za postepenu integraciju u jedinstveno evropsko tržište kao i za socio-ekonomsko približavanje EU, s obzirom da put ka većoj ekonomskoj konsolidaciji sa tržištem Unije vodi preko zajedničkog regionalnog tržišta neopterećenog bilo kakvim preprekama. Rezultati zajedničkog regionalnog tržišta su indikativni i pokazuju stvarne, konkretne i transformativne socio-ekonomske rezultate i pomake u domenu brojnih regionalnih programa i politika, ali istovremeno ukazuju i na još uvijek neiskorišten potencijal ekonomske integracije koji bi našim ekonomijama mogao donijeti rast od 10% -rekla je Bregu na sastanku.

(VIDEO) Spajić: Očekujem da amandmani Crne Gore budu prihvaćeni; Varhelji: Do 2027. Balkan bi mogao biti spreman za EU

Lideri Zapadnog Balkana su iskazali spremnost da na samitu lidera u okviru Berlinskog procesa 2024. godine podrže Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište za period 2025-2028. godina te su pozvali Savjet za regionalnu saradnju da, u saradnji sa relevantnim regionalnim partnerima, koordinira i novu fazu zajedničkog regionalnog tržišta kao i da nastavi sa podrškom i olakša uključivanje parlamenata u Berlinski proces, ali i u druge programe regionalne integracije.  

- S obzirom na različite scenarije prema kojima je put približavanja regiona Evropskoj uniji dug između 24 i 72 godine, ne smije se propustiti niti jedan potencijalni procenat rasta. Ne možemo uspostaviti zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu ako se ljudski resursi ostave po strani. Podsticanjem mobilnosti radne snage unutar regiona potencijalno se do 2025. godine BDP-u može dodati značajnih 1,3%, ali i otvoriti 80.000 novih radnih mjesta. Povoljno i konkurentno okruženje može donijeti povećanje godišnjeg rasta od 2%, privući 6,5% više investicija i povećati stopu rasta broja radnih mjesta za do 1% godišnje, a ujedno donijeti i povećanje produktivnosti malih i srednjih preduzeća za 5 do 10%. Novi akcioni plan za zajedničko regionalno tržište će, dakle, biti usmjeren na jačanje ljudskog kapitala i razvoj vještina, ali i na podsticanje digitalne transformacije, omogućavanje povoljnog okruženja za privrednike, kao i povećanje konkurentnosti - dodala je Bregu.

Lideri su takođe pozdravili Plan rasta koji su usvojili Evropski parlament i Savjet Evropske unije i ponovili opredijeljenost da se iskoriste mogućnosti koje Plan nudi, uključujući i veći angažman da se proprate prethodne obaveze u okviru Berlinskog procesa, a posebno puno sprovođenje sporazuma o mobilnosti.

Bregu je naglasila da će Savjet za regionalnu saranju, zajedno sa svim glavnim institucijama vlasti i partnerima, u narednom periodu raditi na tome da se budući Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište upotpuni primjenjivim mjerama, očekivanim rezultatima i realističnim rokovima kako bi isti bio spreman za odobravanje na predstojećem samitu u okviru Berlinskog procesa.

Naredni sastanak lidera šest ekonomija Zapadnog Balkana na temu Plana rasta održaće se u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 21:00