Milan Knežević / FOTO: DNP
14/05/2024 u 17:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Knežević: Upitna podrška Vladi ako Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je da sa liderom NSD-a Andrijom Mandićem i ostalim liderima srpskih partija intenzivno rade na tome da razgovaraju sa premijerom Milojkom Spajićem i da mu dodatno objašnjavaju kakve su konsekvence glasanja Crne Gore za eventualnu podršku rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

- Vi znate da ovu aktuelnu Vladu podržavaju i srpske partije, one koje su iz nekadašnjeg bloka za zajedničku državu, a da Vlada ne može opstati bez njihove podrške. Mi smo već saopštili da dovodimo u pitanju podršku njegovoj Vladi a da ćemo odluku donijeti na stranačkim organima nakon glasanja u Ujedinjenim nacijama. Juče sam saopštio premijeru da teško možemo nastaviti da podržavamo njegovu Vladu ukoliko Crna Gora podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici - kazao je Knežević za Kurir.

On je otkrio i da će rezolucija o genocidu u Jasenovcu  biti podnešena za nekoliko dana a da će Pokret Evropa sad “biti taj koji će podnijeti predlog rezolucije”.

- Biće podnesena za nekoliko dana. Ukoliko dođe do usvajanja rezolucije o genocidu u Jasenovcu, Crna Gora će biti prva država u Evropi koja je donijela rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i iskazala pijetet ka preko 700.000 ubijenih Jevreja, Srba i Roma - zaključio je Knežević.

Mandić: Nećemo dozvoliti da se na vlast vrati onaj koji je uništavao srpstvo u Crnoj Gori

- Odluka o Rezoluciji u Srebrenici, odnosno sama Rezolucija se zasniva na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti iz 1993. godine od 16. aprila u kojoj se jasno uvode privremene mjere tadašnjoj SRJ a pojedinačno se navode Srbija i Crna Gora da preduzmu sve aktivnosti kako bi spriječili vršenje genocida na prostoru BiH. Upravo je to dokaz da bi Crna Gora glasanjem za Rezoluciju i samu sebe proglasila genocidnom jer smo tada bili u zajedničkoj državi - kazao je Knežević.

Ne smije se, prema njegovim riječima,zaboraviti da je prvi predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić bio crnogorski državljanin i da je mnogo državljana Crne Gore učestvovalo u tom ratu a da je i, kako kaže, “sami vrh Crne Gore pomagao Vojsku Republike Srpske na Drini”.

- Pomagali su i državno rukovodstvo. Da nije bilo podrške Mila Đukanovića i Momira Bulatovića vjerovatno Republika Srpska ne bi u ovom obliku bila u sastavu BiH. Premijer Milojko Spajić treba da bude svjestan činjenice da po poslednjem popisu 30 odsto Srba živi u Crnoj Gori. Po ovom novom popisu čiji se rezultati ne objavljuju kao da je rađen u Pekingu ili Šangaju, rezultati će biti znatno veći, bliže 40 odsto. Ako je to slučaj, skoro polovina građana Crne Gore će biti označena genocidnom. Ako tome dodamo onaj značajan broj ljudi koji su Crnogorci a koji se protive ovoj rezoluciji onda taj broj ide na 70-75 odsto pravoslavnog življa - kazao je Knežević.

Puljić: Amandman Crne Gore o pojedinačnoj krivici biće dodat rezoluciji

Kako navodi, Rezolucija nema za cilj pomirenje u regionu ni dobrosusjedske odnose, a, kaže, “poremetiće” odnose sa Srbijom i sa Republikom Srpskom.

- Sama činjenica da su tu Rezoluciju pisali pod okriljem Njemačke i Ruande, a kosponzorisale je sve države bivše SFRJ u tajnosti osam mjeseci, dovoljno govori da srpski narod gdje god da živi da se proglasi genocidnim. Ne može nam niko objasniti da se to radi za naše dobro. To je kao da nekoliko komšija upadne u vaš stan, uzme vam namještaj i da saopšte da ćemo da ležimo na pod jer je to za naše dobro. Ovo je direktan upad u nacionalne interese ne samo Srbije i Srpske nego čitavog srpskog naroda a uvjeren sam da će u narednom periodu, ukoliko dođe do izglasavanja ove rezolucije, odnosi Srbije i Crne Gore biti potpuno poremećeni - kazao je Knežević.

Navodi da je očigledno da Crna Gora klizi u “nestabilnost” a upitna je, kaže, podrška srpskih stranaka Spajićevoj Vladi. Knežević je mišljenja da SAD takođe imaju uticaja po ovome, ali da su naravno oprali ruke.

- Sada imamo amandmane koji su kao čaj od nane, odnosno poslednja želja mučenika pred smrt da mu prvo otkinu glavu pa onda ruke, a ne kao što je prvi put predviđeno. Ta priča o amandmanima djeluje neubjedljivo a svakome u Crnoj Gori je jasno da će Crna Gora ući u ozbiljnu vrstu nestabilnosti. Nisam siguran da premijer Spajić neće sagledati sve ovo što smo mu juče saopštili. Očekujem da prilikom glasanja o Rezoluciji, iako mislim da će biti odloženo, da ćemo ipak drugačije glasati nego što je to poručio premijer Spajić - kazao je Knežević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 02:41