Zapadni Balkan / Skrinšot
18/05/2024 u 18:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poziv Strateške grupe za Zapadni Balkan: Vlade u regionu aktivno da podrže Rezoluciju o Srebrenici

Strateška grupa za Zapadni Balkan pozvala je vlade država regiona, posebno Srbije i Crne Gore, da aktivno podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici.

Pristupanje država Zapadnog Balkana EU od ključnog značaja za budućnost Jadransko-jonskog regiona

Iz Strateške grupe za Zapadni Balkan, koja radi pod pokroviteljstvom fondacije Heinrich Boll, u saopštenju su podsjetili da te države jedine u regionu koje nijesu kosponzorisale rezoluciju koja ima za cilj memorijalizaciju genocida u Srebrenici.

Oni su kazali da podržavaju apele organizacija civilnog društva iz Crne Gore i Srbije, koje naglašavaju da je priznavanje težine tragedije u Srebrenici kroz kosponzorstvo rezolucije ne samo moralna obaveza već i neophodan korak ka pravdi i pomirenju.“Ukupno 31 zemlja je već pokazala solidarnost kosponzorisanjem rezolucije, pokazujući kolektivnu posvećenost sjećanju na žrtve i suočavanju sa užasima prošlosti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, gotovo tri decenije nakon genocida, uporan nedostatak konsenzusa u regionu o činjenicama koje se odnose na događaje u Srebrenici, kao i ignorisanje pravosnažnih presuda Međunarodnog krivičnog suda, bude ozbiljnu zabrinutost.

- Ovaj otpor prema priznavanju utvrđenih činjenica ne samo da ograničava pomirenje u regionu, već postavlja izazove i za kredibilitet i integritet ovih vlada. Prepoznavanje i prihvatanje presuda međunarodnih sudova ključno je za očuvanje vladavine prava i osiguranje da se takve strahote ne ponove - kaže se u saopštenju.

Iz Strateške grupe za Zapadni Balkan su istakli da podrška Rezoluciji UN o Srebrenici predstavlja važan test vrijednosti i principa koje podržavaju vlasti u regionu.

- To je mjerilo njihove posvećenosti ljudskim pravima i pokazatelj njihove spremnosti da učestvuju u održivoj regionalnoj saradnji, kao i globalnim naporima za osiguranje mira i pravde. Put ka iscijeljenju je dug i naporan, ali počinje sa priznanjem i sjećanjem - poručuje se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 01:11