Sastanak COSAP-a / - SKUPšTINA CRNE GORE
14/05/2024 u 12:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sastanak COSAP-a: Povoljan politički momenat za oživljavanje procesa evropske integracije ZB

Devetnaesti sastanak parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope obilježila je diskusija na temu nove perspektive razvoja EU i regionalne saradnje kroz ekonomsko povezivanje.

Sastanak je otvorio predsjednik Odbora za evropske integracije dr Ivan Vuković, zajedno sa potpredsjednikom Skupštine Crne Gore Borisom Pejovićem. Uvodničari u programom predviđene diskusije bili su ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, amabasadorka EU u Crnoj Gori Nj.E. Oana Kristinom Popa i politički direktor u Regionalnom savjetu za saradnju (RCC) Amer Kapetanović.

image

Sastanak COSAP-a

- SKUPšTINA CRNE GORE
image

Sastanak COSAP-a

- SKUPšTINA CRNE GORE
image

Sastanak COSAP-a

- SKUPšTINA CRNE GORE

Pejović je ukazao je na značaj prisustva EU na Zapadnom Balkanu, kao i podrške zemljama regiona u okviru Plana rasta, uz ocjenu da opredijeljena sredstva imaju za cilj ubrzanje procesa integracija na temelju sprovođenja potrebnih reformi.

Ministarka Gorčević kazala je da očekivanje da bi Crna Gora mogla postati članica Evropske unije 2028. godine počiva na unutrašnjoj analizi stanja i razgovorima s evropskim partnerima.

Ukazujući na značaj mjerljivih rezultata i korišćenja pozitivnog trenutka za prijem novih članica, amabasadorka EU u Crnoj Gori osvrnula se na dosadašnje reforme sprovedene u Crnoj Gori i dinamiku pristupnih pregovora u susret dobijanju IBAR-a.

image

Sastanak COSAP-a

- SKUPšTINA CRNE GORE
image

Sastanak COSAP-a

- SKUPšTINA CRNE GORE
image

Sastanak COSAP-a

- SKUPšTINA CRNE GORE

Politički direktor u Regionalnom savjetu za saradnju (RCC) A. Kapetanović podsjetio je da se ovogodišnji COSAP održava na 20. godišnjicu “Velikog proširenja“ Unije i 10. godišnjicu od početka “Berlinskog procesa”, koji su imali za cilj podsticanje politike proširenja i prijem novih članica, te da su evropske integracije donijele brojne pozitivne promjene u regionu. 

(VIDEO) Popa: Evropska unija priprema IBAR kojim će se procijeniti da li je Crna Gora ispunila 83 privremena mjerila

Predsjednik Odbora za evropske integracije dr Ivan Vuković ukazao je na važnost COSAP inicijative, kao regionalnog foruma za razmjenu iskustava i razgovor o zajedničkim izazovima u procesu pristupanja EU. Vuković je kolegama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Turske, Moldavije, Ukrajine i Gruzije poželio dobrodošlicu, uz očekivanje da će prisustvo delegacija država Istočnog partnerstva COSAP-u postati praksa.

- U okviru prve sesije posvećene novoj perpektivi razvoja EU, svoje viđenje mogućnosti i izazova politike proširenja EU predstavili su: Predrag Zenović, glavni pregovarač Crne Gore sa EU i Gordana Đurović, profesor na Ekonomskom fakultetu i bivša ministarka za evropske integracije. Ocijenjeno je da je, u svjetlu unutrašnjih izazova sa kojima se suočava EU, kao i novonastalih geopolitičkih okolnosti, važno održati  evropsku ideju i sačuvati poziciju Unije kao važnog međunarodnog aktera. Istaknut je značaj podrške građana procesu evropskih integracija, kroz jačanje transparentnosti procesa, jasnu viziju i posvećenost evropskim vrijednostima, navodi se u saopštenju Skupštine.

image

Sastanak COSAP-a

- SKUPšTINA CRNE GORE
image

Sastanak COSAP-a

- SKUPšTINA CRNE GORE
image

Sastanak COSAP-a

- SKUPšTINA CRNE GORE
image

Sastanak COSAP-a

- SKUPšTINA CRNE GORE

U okviru prvog panela, parlamentarci su istakli značaj očuvanja regionalne saradnje i stabilnosti u regionu, uz konstataciju da je politika proširenja zajednički interes i Evropske unije i država-aspiranata za članstvo.

Drugu sesiju, posvećenu regionalnoj saradnji i ekonomskim kriterijumima, otvorili su njemački ambasador u Crnoj Gori NJ.E. Peter Felten i direktor Instituta za evropske politike Demuš Šaša. Panelisti su istakli značaj oživljavanja procesa evropske integracije Zapadnog Balkana, uz ocjenu da bi uspjeh neke od država regiona na putu integracije u EU snažno uticao i na susjedne zemlje. Jedna od poruka sesije ticala se i mogućnosti uspostavljanja saradnje odbora za evropske integracije/poslove članica COSAP-a u okviru parlamentarne dimenzije Berlinskog procesa.

Iako na kraju sastanka nije usaglašena zajednička izjava, poslanici su istakli da je cilj okupljanja ispunjen i zahvalili na prilici da direktno i otvoreno razgovaraju o zajedničkim pitanjima od interesa u procesu evropskih integracija.

Osim Skupštine Crne Gore, 19. COSAP finansijski su podržali Regionalni savjet za saradnju kao i projekat Regionalna saradnja za evropske integracije koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Naredni sastanak COSAP-a biće održan u Beogradu, najvjerovatnije u prvoj polovini 2025. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 06:47