VIS BEŽ / -PRIVATNA ARHIVA
30/07/2023 u 12:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Barski VIS BEŽ objavio EP Život u e molu

Projekat nastao u cilju očuvanja urbane muzičke baštine Bara, i predstavlja spoj rada tri autora – Božidara Gagovića, Edina Dibre i Željka Milovića, na pjesmama koje su nastale u periodu 1985-1990

Pod etiketom izdavačke kuće "Mediteran Multimedia" barski VIS "BEŽ" objavio je CD pod nazivom "Život u e-mollu". VIS "BEŽ" je projekat nastao u cilju očuvanja urbane muzičke baštine Bara, i predstavlja spoj rada tri autora – Božidara Gagovića, Edina Dibre i Željka Milovića, na pjesmama koje su nastale u periodu 1985-1990.
- EP ‘Život u e-mollu‘ čini šest pjesama (pet novih i bonus), usnimljenih na akustičnim instrumentima u novim, bogatijim aranžmanima nego što su bile u izvornim varijantama. Ponuđeni su i sačuvani rijetki dokumentarni snimci svirki uz akustične gitare na raznim lokacijama u Baru, od Ahmetovog brijega do morske obale, što je tada bila gotovo pa uobičajena praksa" - kazao je za Radio Bar i Bar Info književnik, publicista i novinar Željko Milović, inicijator ovog projekta.

On je osamdesetih bio vokal barske grupe "The Acropolyss Band". Početak njegove saradnje sa Božidarom Gagovićem koji je danas na čelu poznate rock grupe "Akademia", seže u 1988, u okviru acoustic-post-punk benda "Crni labud". Na projektu "Život u e-mollu" pridružio im se Edin Dibra, multiinstrumentalista mlađe generacije, snimatelj i producent.

Ovo je jedinstveni projekat koji je kompletan nastao u Baru od studija, aranžiranja, produkcija i postprodukcije, štampanja i objavljivanja CD-a, promocije…).

Na omotu je detaljno navedeno i vrijeme nastanka svake od pjesama.

- Pjesma ‘Ružan san‘ je nastala 1991. godine pod imenom ‘Povedi me‘ i u originalu je izvodila grupa ‘Ponoćni ritam‘. ‘S one strane sna‘ je prvi put u originalnoj verziji odsvirana aprila 1990. i zvala se ‘A idući vijek biće ćutanje‘. ‘Crna žena‘ je najpoznatija od numera ‘The Acropolyss Banda‘, premijerno puštena u etar 30. novembra 1988. godine. ‘Ivona‘ je nastala u kući Lokmera na Ahmetovom brijegu zime 1988 i bila je jedan od aduta sjedeljki i žurki osamdesetih. Numeru ‘Čekajući XXII vijek‘ je u reggae verziji objavila rock grupa ‘Akademia‘ na svom albumu ‘Brzi razvoj koči‘, 2020. godine, a u originalnoj formi i pod imenom ‘Čekajući XXI vijek‘ svirala je grupa ‘Ponoćni ritam‘ 1991, dok je ‘Sanjaj, balerina‘ balada iz 1989. godine iz repertoara ‘The Acropolyss Banda‘, pod tadašnjim imenom ‘Uspavanka za Katarinu T‘ - saopštili su iz BEŽ-a.

Promocija albuma u "Dublin Pubu", kako je najavljeno, obuhvatiće mini koncert VIS "BEŽ" i gostiju, te premijeru video-spota za numeru "Ružan san". Milović potpisuje scenario spota, a snimanje, montažu i režiju Semir Karastanović iz "Media Pro". Multimedijalna promocija albuma će se održati u sklopu bARS programa "Barskog ljetopisa", 3. avgusta u 21 sat u kultnom mjestu alternativne i pop-rock kulture Dublin Pabu.

Realizacija projekta omogućena je sredstvima Opštine Bar nakon Konkursa za raspodjelu nevladinim organizacijama za 2023. godinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 08:19