Martin Skorseze / - EPA
22/12/2023 u 09:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Martinu Skorsezeu "Zlatni medvjed" za životno djelo

Skorsezeu će nagrada za životno djelo biti uručena na svečanoj ceremoniji 20. februara u okviru 74. Berlinala

Američki reditelj, producent i scenarista Martin Skorseze nagrađen je Zlatnim medvjedom za životno djelo koji će primiti na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu, saopštili su organizatori filmske smotre.

Skorsezeu će nagrada za životno djelo biti uručena na svečanoj ceremoniji 20. februara u okviru 74. Berlinala, precizirali su organizatori.

Još od sedamdesetih godina prošlog vijeka višestruki oskarovac jedan je od najuticajnijih filmskih stvaralaca. Samo rediteljski "katalog" Skorsezea broji sedamdesetak ostvarenja, podsjećaju čelnici Berlinala, dodajući da su njegova djela ispisala filmsku istoriju, kao i da je raznovrsnost Martinovog opusa unikatna.

Skorseze, koji se etablirao kao jedan od glavnih filmskih stvaralaca "ere Novog Holivuda" sa filmom "Taksista" iz 1975. godine, na Berlinalu se prvi put predstavio godinu dana kasnije s kultnim ostvarenjem "Razjareni bik", a uslijedila su drugi kultni naslovi, kao što su "Dobri momci", "Doba nevinosti", "Boja novca", "Bande Njujorka"…

Posljednji Skorsezeov film "Ubistva pod cvjetnim mjesecom", koji je imao premijeru u Kanu, mnogi su proglasili najboljim ostvarenjem 2023. godine. Takođe, ovo ostvarenje je favorit za nominaciju za Oskara za najbolji film a nominovan je i za Zlatni globus (dodjela zakazana za 7. januar).

Skorseze je na Berlinalu predstavljao mnoge svoje filmove, podsjećaju organizatori, pa je tako festival 2008. godine otvoren "spektakularnim koncertnim filmom" o Rolingstonsima – "Shine a Light".

Među ranijim laureatima počasnog Zlatnog medvjeda su Stiven Spilberg, Helen Miren, Ijan Mekelen…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 14:09