Zauvijek mlad - Rod Stjuart / - EPA
16/05/2024 u 18:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rod Stjuart donosi svoju kolekciju hitova u Beograd

Ser Rod Stjuart je rok legenda koja je dominirala top listama otkako je izbio na muzičku scenu ranih sedamdesetih, a njegove pjesme se i dalje puštaju na radio stanicama širom svijeta. Rod Stjuart, čovjek koji stoji iza klasika kao što su "Maggie May", "Forever Young" i "Rhythm of my Heart", donosi svoju kolekciju hitova i hrapavi glas u Beograd.

U svojoj bogatoj diskografskoj karijeri Rod Stjuart je izdao ukupno 31 studijski album, 22 kompilacijska albuma, četiri albuma uživo, dva video-albuma, 147 singlova i 68 muzičkih video-spotova. Sedamdesetdevetogodišnji ser Roderik Dejvid Rod Stjuart ne pokazuje znake da ima namjeru da uspori iako mu se turneja, u okviru koje će održati koncert u Beogradu, zove „Rod Stjuart – Uživo na koncertu, posljednji put“.

Sa svojim prepoznatljivim hrapavim glasom, Stjuart je sa preko 250 miliona prodatih ploča, među najprodavanijim muzičkim umjetnicima svih vremena. Imao je 10 albuma broj jedan i 31 singl u top 10 u Velikoj Britaniji, od kojih je šest dostiglo broj jedan. Imao je 16 singlova među top 10 u SAD, od kojih su četiri dostigla prvo mjesto na Bilbord Hot 100 listi.

Godine 2016. britanska kraljica Elizabeta II mu je dodijelila titulu viteza za zasluge u muzici i dobrotvorni rad.

Rođen je 10. januara 1945. godine u Londonu kao najmlađi od petoro djece Roberta i Elsi Stjuart. Školu je napustio sa 15 godina i kratko je radio u štampariji. Najveća ambicija njegovog oca je bila da postane profesionalni fudbaler, tako da je u ljeto 1960. otišao na probu u Brentford, klub treće lige u to vrijeme. Suprotno nekim dugogodišnjim pričama, Stjuart je u svojoj autobiografiji iz 2012. naveo da nikada nije potpisao ugovor sa klubom i da mu poslije tog probnog perioda nikada nisu ponudili da ostane.

Muzičku karijeru je započeo 1962. godine. Pridružio ritam i bluz grupi „Dimenžns“ u oktobru 1963. kao svirač na harmonici i honorarni vokal. To je bio njegov prvi profesionalni posao muzičara, iako je još uvijek živio kod roditelja i radio u bratovljevoj radnji za uramljivanje slika.

Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih Stjuart se obreo u dvije tada popularne rok grupe: „Džef Bek grupi“ i „Fejsis“ kojima se pridružio 1969. godine, ali je započeo i solističku karijeru izdavši svoj debi album iste godine.

Stjuartovi rani albumi bili su spoj roka, folk muzike, soula i ritam i bluza. Treći album, Every Picture Tells a Story iz 1971. godine, bio je prekretnica u njegovoj solo karijeri. Bio je na vrhu top lista u Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi i Australiji, posebno balada Maggie May. Sljedeći album iz 1972. godine, Never a Dull Moment, takođe je dostigao prvo mjesto u Velikoj Britaniji i Australiji.

„Fejsis“ su se raspali 1975. godine, a Stjuartovih sljedećih nekoliko hit singlova bile su balade – Sailing (1975), A Night on the Town (1976). Album Tonight‘s the Night (Gonna Be Alright) proveo je skoro dva mjeseca na prvom mjestu u SAD i Kanadi, i ušao u prvih pet u drugim zemljama. Foot Loose & Fancy Free (1977) donio je hitove You‘re in My Heart (The Final Acclaim), Hot Legs. Album Blondes Have More Fun (1978) i njegov Da Ya Think I‘m Sexy u disko-maniru dominirali su svjetskim top listama.

Nakon perioda disko i novog talasa kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih Stjuartova muzika se okrenula ka mekom rok stilu, pri čemu je većina njegovih albuma dostigla prvih deset u Evropi, ali su slabije prolazili u Sjedinjenim Američkim Državama. Singl Rhithm of My Heart bio je među top pet, a album Vagabond Heart iz 1991. bio je najbolje pozicionirani u toj deceniji. Godine 1993. sarađivao je sa Brajanom Adamsom i Stingom na moćnoj baladi All for Love, koja je bila broj jedan u mnogim zemljama. Početkom dvehiljaditih izdao je seriju uspješnih albuma interpretirajući Great American Songbook.

Godine 2008. časopis Bilbord svrstao je Roda Stjuarta na 17. mesto najuspješnijih umjetnika na listi „Bilboard Hot 100 Top“ umjetnika svih vremena. Dobitnik Gremi i Brit nagrade, zauzeo je 33. mjesto na listi 100 najboljih pjevača svih vremena Q Magazina. Kao solo umjetnik, Stjuart je primljen u američku Kuću slavnih rokenrola 1994. godine, Muzičku kuću slavnih Velike Britanije 2006. godine, a drugi put je primljen u američku Kuću slavnih rokenrola 2012. godine kao član grupe „Fejsis“.

U braku je sa manekenkom Peni Lankaster od 2007. godine, što je njegov treći brak iz kojih ima ukupno osmoro djece.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jun 2024 02:30