Patrijarh Porfirije / - FOTO: INSTAGRAM
14/05/2024 u 15:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kvinta i EU: Odluka Kosova da ne dozvoli ulazak patrijarhu SPC u suprotnosti s odredbama Ahtisarijevog plana

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija Evropske unije na Kosovu zabrinute su odlukom Vlade Kosova da ne dozvoli Patrijarhu SPC Porfiriju i njegovim arhijerejima da uđu na Kosovo.

Poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve i još sedmorici vladika u njegovoj pratnji, koji su se juče uputili na Kosovo kako bi prisustvovali početku Sabora SPC u Pećkoj Patrijaršiji, kosovske vlasti zabranile su ulazak na Kosovo.

U zajedničkom saopštenju Kvinte i EU, navodi se da je ovakva odluka kosovske vlade u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana, koji, kako su kazali, „jasno propisuje prava, privilegije i imunitete za sveštenstvo Srpske Pravoslavne Crkve, i nije u skladu sa obavezama Kosova u dijalogu sa EU“.

Kosovske vlasti zabranile ulazak patrijarhu Porfiriju na Kosovo

Ističu da očekuju od kosovske vlade da poštuje ljudska prava, piše KoSSev.

- Očekujemo od Vlade Kosova da ispuni najviše standarde ljudskih prava kako u svom zakonskom okviru tako iu svom delovanju, da djeluje u interesu svih svojih građana i da podržava svoje osnovne vrijednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti- kazali su.

Oni pozivaju obje strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle povećati tenzije i dovesti do incidenata.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:54