Aleksej Navaljni / - (EPA-EFE/TOMS KALNINS)
12/05/2024 u 19:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Aleksej Navaljni posthumno dobio Drezdensku nagradu za mir

Aleksej Navaljni je posthumno dobio Drezdensku nagradu za mir. Njegova udovica je prihvatila nagradu, koja za njenog muža stiže prekasno.

Međunarodno poznati kritičar ruskog režima je 16. februara ove godine umro u zarobljeničkom logoru u Sibiru pod još nerazjašnjenim okolnostima, piše DW.

Sada mu je dodijeljena poznata nagrada za mir grada na Elbi – Drezdena, dotirana sa 10.000 eura. Navaljnijeva udovica Julia Navalnjaja prihvatila je nagradu. Govor u njegovu čast održao je bivši njemački predsjednik Joakim Gauk, koji je za Navaljnija, nakon vijesti o njegovoj smrti, rekao da je bio "ikona svih pristojnih Rusa".

Navaljni je godinama privlačio pažnju ukazujući na korupciju i zloupotrebe u Rusiji i tako stekao slavu širom svijeta. Preživio je pokušaj ubistva i ipak se vratio u svoju domovinu. Kao bloger, Navaljni je svojim suptilnim smislom za humor dopirao do miliona, posebno mlađih Rusa. Borio se protiv korupcije u zemlji - i protiv vlade Vladimira Putina. Čineći to, stekao je mnogo moćnih neprijatelja. Kremlj je učinio sve što je mogao da ga drži podalje od politike. Ipak, Navaljni je uspio organizirati pristalice širom zemlje.

(VIDEO) Poslednji snimak Navaljnog dan pred smrt: Šalio se sa sudijom

Karijeru je započeo kao biznismen i advokat. Krajem 1990-ih, uključio se u lijevo-liberalnu stranku "Jabloko", ali je 2007. izbačen - zbog sukoba s vrhom stranke, ali i zbog svojih nacionalističkih stavova. Kasnije je bio aktivan u nacionalističkom pokretu, zbog čega je bio kontroverzan i u opozicionim krugovima.

Njegovo trovanje 2020. godine privuklo je veliku međunarodnu pažnju: Navaljni je prebačen u Berlin, gdje je uspješno izliječen, preživivši pokušaj ubistva. Za napad nervnim agensom "novičok" okrivio je rusku domaću tajnu službu i Putina lično. Kada se oporavio, ipak je odlučio da se vrati u Rusiju.

Uhapšen je na moskovskom aerodromu i potom osuđen na 19 godina zatvora. U decembru 2023. Navaljni se nekoliko sedmica smatrao nestalim. Kasnije je otkriveno da je odveden u zarobljenički logor u sjevernom Sibiru. Pretpostavljao je da će biti izolovan pred predsjedničke izbore, održane u martu ove godine na kojima je očekivano pobijedio aktuelni predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Opozicioni aktivista se ranije u zatvoru više puta žalio na kršenje njegovih prava. Do kraja, Navaljni je koristio i sudske rasprave da oštro kritikuje Putinov autoritarni sistem i rat Moskve protiv Ukrajine. Aleksej Navaljni je vodio neravnopravnu bitku. Nekoliko sedmica nakon njegove smrti, sam Putin je potvrdio da se neposredno prije toga pripremala razmjena zarobljenika. Zašto se to nije dogodilo, zašto Navaljni nije razmijenjen kao i da li je ta tvrdnja uopšte tačna, ostaju otvorena pitanja.

U obrazloženju za dodjelu nagrade Navaljnom u Drezdenu stoji: "Navaljni je stalno zabadao prst u rane ruske diktature i postao najveća opasnost za Putina i njegov sistem. Zato je postao politički zatvorenik, čija smrt simbolično podsjeća na smrt brojnih ljudi koji se zalažu za slobodu i demokratiju u Rusiji." Nagradu Navaljniju je dodijelilo Udruženje "Prijatelji Drezdena, Njemačka". Ono time takođe svake godine obilježava sjećanje na bombardovanje Drezdena od strane savezničke avijacije 13. februara 1945. godine.

Dosadašnji dobitnici Drezdenske nagrade za mir, koja se dodjeljuje od 2010. godine, su bivši predsjednik Sovjetskog Saveza, pokojni Mihail Gorbačov i dirigent Daniel Barenboim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 10:18