Katalonija  / - EPA
12/05/2024 u 07:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore, Puđdemon kandidat

Katalonci danas izlaze na regionalne izbore na kojima će birati između protjeranog separatističkog političara Karlosa Puđdemona koji je predvodio pokušaj otcjepljenja 2017. godine i vlade koju predvodi Socijalistička partija koja se bori protiv nezavisnosti od Španije.

Prema rezultatima predizbornih anketa, socijalistički kandidat Salvador Ila ima prednost nad tvrdokornim separatistima iz stranke Hunts i umjerenijim rivalima iz stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno upravlja bogatim sjeveroistočnim španskim regionom, prenosi Rojters.

Kandidat Hunts je Puđdemon, koji je bio predsjednik Katalonije tokom neuspjelog pokušaja otcjepljenja tog regiona od Španije 2017. godine, prije bekstva u Belgiju, kada se zakleo da će obnoviti pokušaj nezavisnosti.

- Danas smo jači, otporniji i odlučniji. Došlo je vrijeme za povratak - rekao je u petak Pučdemon na završnom skupu kampanje u južnoj Francuskoj, blizu granice Katalonije.

Puđdemon se suočava sa sudskim procesom u Španiji zbog neuspjelog pokušaja otcjepljenja koji je izazvao ozbiljnu političku krizu.

Katalonija ponovo traži nezavisnost od Španije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 02:47