Kirijakos Micotakis /  - (Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)
13/05/2024 u 14:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Micotakis: Atina više ne toleriše "propuste" iz Skoplja

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je da Atina neće tolerisati druge “propuste” šefova država Sjeverne Makedonije u vezi sa obavezama koje imaju za sprovođenje Prespanskog sporazuma.

Reakcija šefa grčke vlade uslijedila je nakon ceremonije inauguracije nove predsjednice Sjeverne Makedonije Gordane Siljanovske-Davkove u nedjelju, 12. maja, koja prilikom polaganja zakletve nije spomenula ime Sjeverna Makedonija, već samo Makedonija.

- Kunem se da ću štititi suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Republike Makedonije - izjavila je Davkova čitajući zakletvu kao predsjednica pred poslanicima Sobranja Sjeverne Makedonije, prenijeli su mediji.

Micotakis je rekao da “Grčka odbacuje manipulacije poput onih kojima je gospođa Silanovska otvorila svoj mandat” i pozvao je da poštuje zakonske obaveze i da se pridržava obaveza koje proizilaze iz njene uloge predsjednice.

- Izjavljujemo da kategorički nećemo prihvatiti slične ‘propuste’. I, ponavljamo, svaki napredak u bilateralnim odnosima, kao i svaki korak Skoplja ka Evropi, zavisi od iskrenog poštovanja dogovora, od poštenog korišćenja ustavnog imena susjedne države. I, naravno, od izbjegavanja izazova - prenijeli su grčki mediji izjavu premijera Micotakisa.

Skoplje i Atina potpisali su 2018. godine takozvani Prespanski sporazum o promjeni imena iz Makedonije u Sjeverna Makedonija.

Ovaj sporazum je stavio tačku na dugogodišnji spor, otvarajući put naporima zemlje da se integriše u EU i NATO.

Sporazum sa makedonske strane potpisali su bivši premijer Zoran Zaev i vlada na njegovom čelu. Vlada koja je uslijedila, koju je predvodio bivši premijer Dimitar Kovačevski (takođe iz Socijaldemokratske lige poput Zaeva), u potpunosti je ispoštovala obaveze ovog sporazuma, koristeći naziv Sjeverna Makedonija.

Grčka i EU negoduju: Nova predsjednica S.Makedonije nije izgovorila pun naziv svoje države

Sporazumu s Grčkom kontinuirano se protivi VMRO DPMNE, koja je na izborima 24. aprila i 8. maja ubjedljivo pobijedila na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, dok su njeni čelnici u više navrata ponovili da će u internoj i međunarodnoj komunikaciji koristiti stari naziv države.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, na čelu sa odlazećim ministrom Bujarom Osmanijem, pozvalo je na poštovanje međunarodnih sporazuma. Ovo ministarstvo pozvalo je na oprez političke aktere posebno novoizabrane predstavnike države.

"U posljednjih sedam godina, obje susjedne zemlje razvile su izuzetno visok nivo političkog dijaloga, što je rezultiralo višestrukim povećanjem ekonomske saradnje i izgradnjom pozitivnih međuljudskih odnosa. Ove koristi su rezultat članstva zemlje u NATO-u, otvaranja pregovora sa Evropskom unijom, kao i unapređenja strateškog partnerstva u strateškom dijalogu sa Sjedinjenim Državama."

- Pozivamo na opreznost sve političkih aktera, a posebno izabrane predstavnike države. Održavanje evroatlantskog kursa zemlje predstavlja temeljni strateški interes i garant je dugoročne sigurnosti i stabilnosti zemlje - navodi se u reakciji Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Na osnovu Prespanskog sporazuma, Sjeverna Makedonija je u obavezi da implementira novi naziv države, kako u domaćoj tako i u međunarodnoj upotrebi

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 02:16