papa Franja / - EPA
11/05/2024 u 22:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Papa Franja: Rat je obmana i poraz

Rat je obmana, a mir se postiže prepoznavanjem sebe u zajedničkoj ljudskosti, poručio je papa Franja učesnicima Svjetskog skupa o ljudskom bratstvu danas u Rimu.

On je pozvao učesnike sastanka da postave temelje pokreta koji će reći ‘‘ne‘‘ ratu i okrenuti se miru.

- Rat je obmana, rat je uvijek poraz, kao što se ideja međunarodne bezbjednosti zasnovana na odvraćanju straha. To je još jedna obmana. Da bismo garantovali trajni mir, potrebno je da se vratimo prepoznavanju samih sebe u zajedničkoj ljudskosti i stavimo bratstvo u centar života naroda - rekao je papa.

Naglasio je da je to jedini način uz pomoć kojeg će čovječanstvo moći da razvije model suživota koji će osigurati budućnost porodice, prenosi Vatikan njuz.

Papa je istakao da je, kako bi se postigao svjetski mir, neophodan mir u srcu i da se ljudi ujedine u vjerovanju da ‘‘život uvijek pobjeđuje svaki oblik smrti‘‘.

Bitno je ‘‘razvijati umjetnost suživota koja je zaista ljudska‘‘, a koja može da postoji samo zahvaljujući saosjećanju, napomenuo je papa Franja. On je pozvao učesnike sastanka da iznesu građanskom društvu ‘‘predloge usredsređene na dostojanstvo ljudske ličnosti radi izgradnje dobrih politika, zasnovanih na principu bratstva“.

Svjetski skup o ljudskom bratstvu u promociji italijanske Fondacije ‘‘Fratelli tutti‘‘ završen je danas u Rimu, a okupio je ličnosti iz cijelog svijeta, uključujući i nobelovce, i ličnosti posvećene širenju vrijednosti bratstva.

Njima je papa Franja povjerio svoju brigu o ‘‘planeti u plamenu‘‘, piše Vatikan njuz.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 02:21