Džo Bajden / - EPA
15/05/2024 u 09:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bajden šalje novi paket vojne pomoći Izraelu vrijedan milijardu dolara

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena saopštila je ključnim zakonodavcima da će poslati više od milijardu dolara dodatnog oružja i municije u Izrael, izjavila su tri kongresna pomoćnika.

To je prva isporuka oružja Izraelu koja je otkrivena otkako je administracija ovog mjeseca stavila na čekanje još jedan transfer oružja, koji se sastoji od 3.500 bombi teških više od 900 kilograma, prenosi AP.

Uslijed zabrinutosti za civilne žrtve u Gazi, Bajdenova administracija je saopštila da je pauzirala transfer kako bi spriječila Izrael da koristi tu municiju u svojoj ofanzivi u prepunom gradu Rafa na jugu Gaze.

(UŽIVO) Gvir pozvao na ponovnu izgradnju naselja u Gazi i raseljavanje Palestinaca; UN: Oko 450.000 ljudi izbjeglo iz Rafe

Novi paket uključuje oko 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačke metke, rekli su saradnici u Kongresu, prenosi AP. Oni su rekli da pošiljka nije dio dugo odlaganog paketa pomoći u inostranstvu koji je Kongres usvojio, a predsjednik Bajden potpisao prošlog mjeseca.

Nije poznato da li je pošiljka posljednja tranša postojeće prodaje oružja ili nešto novo, a ne zna se ni kada će se naći u Izraelu.

Bajden će se pobrinuti da “Izrael ima sva vojna sredstva koja su mu potrebna da se odbrani od svih svojih neprijatelja, uključujući Hamas“, rekao je portparol nacionalne bezbjednosti Džon Kirbi novinarima u ponedjeljak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 10:59