/ - B. NETANJAHU/ - TWITTER SCREENSHOT NETANJAHU
15/05/2024 u 14:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Netanjahu odbacuje UN-ovu podršku palestinskoj državnosti

Izraelska vlada jednoglasno je odbacila odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o priznanju palestinske države, saopštila je kancelarija premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

- Nećemo im dopustiti da uspostave terorističku državu iz koje mogu još više da nas napadaju -rekao je Netanjahu, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako prenosi Rojters, on je kazao da niko neće spriječiti Izrael da iskoristi svoje osnovno pravo da se brani.

- Ni Generalna skupština UN-a niti bilo koji drugi entitet - dodao je izraelski premijer, prenosi RSE.

Palestina je rezolucijom, koja je izglasana sa 143 glasa "za", devet "protiv" i 25 "suzdržanih", priznata kao "kvalifikovana za članstvo" i preporučeno je Savjetu bezbjednosti UN-a da "ponovno povoljno razmotri to pitanje".

(UŽIVO) EU poziva Izrael da hitno prekine opraciju u Rafi

Glasanje u Generalnoj skupštini bilo je globalno istraživanje podrške palestinskom nastojanju da postane punopravna članica UN-a.

To je potez bi zapravo značio priznanje palestinske države, nakon što su SAD prošlog mjeseca uložile veto u Savjetu bezbjednosti.

Palestinski pritisak za punopravno članstvo u UN-u dolazi nakon sedam mjeseci rata između Izraela i Hamasa, kojeg SAD, EU i još neke zemlje smatraju terorističkom organizacijom, i u trenutku dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nezakonitim.

Rezolucija Generalne skupštine koja je usvojena u petak daje Palestincima neka dodatna prava i privilegije od septembra 2024. poput mjesta među članicama UN-a u skupštinskoj dvorani, ali im neće biti dodijeljen glas u tom tijelu.

Kako je ranije pisao AP, Palestinci su trenutno "država promatrač nečlanica", što je de facto priznanje državnosti koje je dodijelila Generalna skupština UN-a 2012. godine.

Tekst izričito isključuje mogućnost da Palestinci budu izabrani da sjede u Savjetu bezbjednosti ili da glasaju u Generalnoj skupštini, ali im omogućava da direktno podnose predloge i amandmane, bez potrebe da ih šalju preko druge zemlje, kao što je do sada slučaj.

Palestinska misija pri UN-u Njujorku saopštila je u četvrtak u pismu državama članicama te organizacije da bi usvajanje rezolucije kojom se podržava punopravno članstvo u UN-u bilo ulaganje u očuvanje dugo traženog dvodržavnog rješenja.

Misijom upravljaju Palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali.

Hamas je zbacio palestinske vlasti s vlasti u Gazi 2007. godine, a usvojio je svoju povelju koja poziva na uništenje Izraela.

Ta organizacija, koju SAD i EU te još neke zemlje smatraju terorističkom, pokrenula je napad na Izrael 7. oktobra nakon čega je uslijedio izraelski napad na Gazu.

Ujedinjene nacije već dugo podržavaju rješenje o dvije države koje žive jedna pored druge unutar sigurnih i priznatih granica.

Palestinci žele državu na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i u pojasu Gaze, sve teritorije koje je Izrael osvojio u ratu sa susjednim arapskim državama 1967. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 11:01