Gaza, Palestina / - FOTO: UNSPLASH - MOHAMMED IBRAHIM
12/05/2024 u 23:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Palestinci bježe iz Rafe: „Prošli smo kroz pakao tri dana“

Palestinci iscrpljeni od rata nastavljaju da idu u priobalna područja Rafe, bježeći od izraelskog bombardovanja istočnih četvrti tog grada na jugu Pojasa Gaze posle naređenja za evakuaciju.

- Prošli smo kroz pakao tri dana - rekao je Mohamed Hamad (24) za AFP, koji je jedan od 300.000 ljudi koji su, prema Izraelu, pobjegli iz oblasti Rafe na meti bombardovanja, prenosi N1.rs.

Ignorišući međunarodno protivljenje i strah od pokolja među civilima, Izrael je proširio obim svoje ofanzive sa namjerom da zbriše „poslednje bataljone Hamasa„, sada ciljajući na urbana područja Rafe gdje se nalazi 1,4 miliona stanovnika i raseljenih ljudi.

(UŽIVO) IDF otvara novi prelaz sa sjevernom Gazom za isporuku pomoći

Prema riječima očevidaca, intenzivno bombardovanje pogađa istočne djelove grada, gdje izraelski tenkovi i pešadija sprovode „ciljane napade“ na terenu.

Fotografi AFP-a su vidjeli desetine porodica kako gomilaju namještaj i opremu za domaćinstvo na kamione i bježe iz Rafe, mnoge u pravcu Kan Junesa, grada na jugu Pojasa Gaze koji je u bombardovanju pretvoren u polje ruševina.

Izrael je obećao da će uništiti palestinski islamistički pokret Hamas posle upada boraca tog pokreta na jug Izraela 7. oktobra. Tada je ubijeno više od 1.170 ljudi, uglavnom civila, prema podacima izraelskih vlasti.

Prema ministarstvu zdravlja Hamas, u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze stradalo je 35.034 ljudi, uglavnom civila.

Izraelske snage zauzele su u utorak palestinsku stranu prelaza Rafa između Egipta i pojasa Gaze, kroz koji prolazi sva humanitarna pomoć i gorivo namenjeno palestinskoj teritoriji od 2,4 miliona stanovnika, sada u ruševinama.

- Više se ne pružaju nikakve medicinske usluge ili humanitarna pomoć raseljenima u sjevernom djelu pojasu Gaze -  rekao je neimenovani portparol Civilne odbrane Gaze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 21:45