Robert Fico, ranjavanje, atentat / - X/ALEXIS POULIN
15/05/2024 u 16:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slovački premijer u životnoj opasnosti: Detalji atentata na Roberta Fica

Slovački premijer Robert Fico danas je više puta upucan i trenutno je u životnoj opasnosti. On je helikopterom prevezen u obližnji grad Banska Bistrica, navodi se na Fejsbuk stranici premijera.

Portparol slovačkog ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je da je izvršen atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, prenosi BBC.

(VIDEO) Ranjen slovački premijer Robert Fico, trenutno je na operaciji

Muškarca koji je osumnjičen da je pucao u njega policija je uhapsila na mjestu događaja. Stariji muškarac, kako ga opisuju mediji, pucao je na Roberta Fica pošto mu je prethodno rekao: "Robi dođi ovamo". Na snimcima sa mjesta događaja vidi se kako je policija savladala i nešto kasnije ubacila u vozilo muškarca.

Dnevnik Hospodarske novini i portal Plus su javili da je napadač identifikovan kao Juraj C. iz Levica, mjesta nedaleko od mađarske granice. Glavni tužilac Maroš Žilinka je odmah posle pucnjave izjavio da će napadač biti "adekvatno kažnjen".

Fico je pozdravljao ljude ispred kulturnog centra u gradu Handlova u Slovačkoj kada je iz mase ispaljeno nekoliko hitaca, navodi se u izvještajima.

Handlova se nalazi oko 180 km sjeveroistočno od glavnog grada Bratislave.

Odlazeća predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova izjavila je da je šokirana „brutalnim i nemilosrdnim“ napadom na premijera.

- Šokirana sam. Želim Robertu Ficu puno snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada, navodi ona u saopštenju.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je „podli napad“ na Fica.

Rumunski premijer Marsel Čolaku rekao je da je „duboko šokiran“ vestima o pucnjavi i kaže da počinioci moraju da odgovaraju.

Češki premijer Petr Fiala ocijenio je da je pucnjava „šokantna“ i požeio Ficu što brži oporavak.

Mađarski premijer Viktor Orabn kaže da je „duboko šokiran gnusnim napadom na svog prijatelja, premijera Roberta Fica“.

Slovački premijer Robert Fico vratio se na vlast nakon izbora prošlog septembra, na čelu populističko-nacionalističke koalicije.

On predvodi populističku ljevičarsku partiju Smer-SSD i pobijedio je na izborima prošlog oktobra, obećavajući da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini, ali je negirao da je proruski nastrojen.

Fico je bio primoran da se povuče sa mjesta premijera nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka 2018. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 19:34