Stejt department / - SHUTTERSTOCK
01/05/2024 u 00:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stejt department: Razočarani smo što su sankcionisane osobe predložene za funkcije u Vladi Srbije

Razočarani smo kada vidimo dvije sankcionisane osobe predložene za funkcije u novoj vladi Srbije, naveo je portparol Stejt departmenta u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Prema najavama mandatara Miloša Vučevića, nova vlada Srbije imaće i dva člana koji su pod sankcijama SAD – Aleksandra Vulina, koji je predložen za potpredsjednika vlade, i Nenada Popovića, predloženog za ministra bez portfelja, prenosi N1.rs.

- Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama - navodi se u izjavi portparola Stejt departmenta, piše VoA.

Takođe se ističe da Sjedinjene Države ne igraju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpske vlade.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević saopštio je u utorak imena ministara koje će predložiti za novi sastav Vlade.

Čitajući imena sastava budućeg kabineta Vučević je, između ostalog, kao budućeg potpredsjednika vlade naveo i Aleksandra Vulina – jednog od najkontroverznijih aktera na srpskoj političkoj sceni – za koga se smatra da je čovjek sa snažnim ruskim vezama i koji se od 11. jula prošle godine nalazi na listi sankcija Sekretarijata za finansije Sjedinjenih Država zbog „koruptivnih i destabilizujućih djela“, zarad unapređivanja sopstvenih političkih agendi i ličnih interesa, a na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Brajan Nelson, podsekretar za terorizam i obavještajne finansije, poručio je tada da američke vlasti neće oklijevati da sankcionišu zvaničnike koji zloupotrebljavaju funkciju za ostvarivanje lične koristi – istovremeno podrivajući demokratiju na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju je navedeno da je Vulin, visokopozicionirani zvaničnik u nekoliko saziva Vlade Srbije (obavljao funkciju ministra odbrane i unutrašnjih poslova), umješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

- Vulin je ostvarivao koristoljubiv odnos sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem – pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije. Vulinovo postupanje unapredilo je korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova djela uključuju korišćenje njegovog autoriteta za ličnu korist, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. Koristio je svoju funkciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbjeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu - navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da institucije čiji je bio čelnik u prošlosti nisu na meti sankcija.

Američki Stejt department uveo je u novembru 2023. sankcije protiv Nenada Popovića, bivšeg ministra bez portfelja u Vladi Srbije, i kompanija koje se povezuju sa njim.

- Popović održava bliske veze sa Kremljom i koristi svoju mrežu za korumpirane šeme da bi se lično obogatio -naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Popović je nekadašnji potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik poslaničke grupe prijateljstva sa Ruskom Federacijom. Bivši je potpredsjednik Demokratske stranke Srbije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 02:47