Predstava ”Jelena Savojska” / - FOTO: PROPELA MEDIA
01/05/2024 u 08:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aplauzom za „Jelenu Savojsku“ završen 29. HAPS u Herceg Novom

Aplauzom za predstavu “Jelena Savojska” završene su sinoć u Herceg Novom 29. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti.

Raznovrstan program, atraktivne regionalne produkcije i zanimljivi prateći sadržaji publici su ponudili priliku da istraži odnos pozorišta i muzike, što je zavrijedilo visoke ocjene pa će i naredni, jubilarni, 30. HAPS zadržati isti koncept.

Koprodukcija KIC “Budo Tomović” Podgorica, KC “Nikola Đurković” Kotor i “Korifej teatra” iz Kolašina posvećena Jeleni Savojskoj približila je novskoj publici ne toliko njen život, koliko jednu osobenu ličnost koja je u kompleksnim životnim okolnostima davala najviše što je mogla: u porodici i ljubavi, u humanitarnom radu i dostojanstvu koje su joj diktirali i porijeklo i položaj, kažu organizatori.

- Poetski pristup stvorio je bliskost sa publikom potrebnu za razumijevanje svega što je Jelena bila, njenog unutrašnjeg svijeta, emocija, borbi. Uz sjajnu, dinamičnu igru Jelene Đukić, za kreiranje atmosfere i dodatni pogon zaslužna je muzika Bojana Peka Minića, koji je i autor muzike i izvođač narativnih segmenata i muzičke pratnje - navodi se u saopštenju.

Glumica Jelena Đukić, koja je za ovu ulogu već na prvom izvođenju predstave nagrađena na festivalu Makado u Podgorici u martu ove godine, zadovoljna je reakcijom publike na HAPS-u: zadovoljna je reakcijom publike na HAPS-u, a što joj je posebno važno jer, kako je kazala, ovo nije predstava na kakvu su Herceg Novi i Crna Gora navikli.

- Ne kažem da je nešto toliko avangardno i napredno, ali prosto nismo navikli na ovu vrstu komunikacije, niti na ovu vrstu simboličkog teatra. Ono što je za mene najvažnije je što stalna publika pozorišta koja nije iz ovog posla jako dobro reaguje, bilo da imaju predznanje o Jeleni Savojskoj, lijepo reaguju na audiovizuelni i emotivni impuls koji im donosi ova predstava - kazala je ona.

image

Predstava "Jelena Savojska"

- FOTO: PROPELA MEDIA

Njen glumački izraz i pjevački dar, baš kao i tekst Marije Sarap, režija Zorana Rakočevića, muzika Bojana Peka Minića, scenografija Ivanke Vane Prelević, u službi su prikazivanja jedne od najznačajnijih istorijskih figura našeg prostora.

- Meni je najvažnije da ona bude žena od krvi i mesa, koja ima pravo na sve ono što nije imala za života: da osjeća, da tu emociju pokaže, da ožali, da poljubi brata pred ljudima, da pita ljude šta hoće od nje, da bude i da ne bude ono što oni hoće, da se suprotstavi, da bude ta idealna slika kraljice, ali već sledeći sekund da to sve skrši, da se pobuni, da se otrgne i odbaci sve stege novca, titule - istakla je Đukić odgovarajući na pitanje šta za nju predstavlja Jelena Savojska.

“Jelena Savojska” je poetska predstava koja gledaocu otvara prostor da nastavi da traži i saznaje više o liku i djelu kćerke kralja Nikole I Petrovića i kraljice Italije, da otkriva stvari o kojima ovaj komad govori na idejnom planu, rekao je reditelj Zoran Rakočević, koji je takođe izrazio zadovoljstvo prijemom kod hercegnovske publike.

- Mislim da se predstava može pratiti i kod ljudi koji ne znaju ništa o njenom životu zato što smo se odlučili za jedan pristup emotivnosti. Ona iznosi stvari iz svog života na jedan poseban način, poetski, i mislim da sredstvo komunikacije u ovom slučaju zapravo jeste prenošenje emotivnog plana. U tom smislu vjerujem da će predstava ohrabriti mnoge da istražuju, da se zapitaju, jer ipak je Jelena Savojska vjerovatno jedna od tri ili pet najpoznatijih ženskih figura u našoj istoriji, ali ne i najznačajnija - naveo je Rakočević.

Rakočević je pohvalio program 29. HAPS-a, kao i koncept “Pozorište i muzika”.

- Što se mene tiče taj koncept je hrabar iz razloga što sličan ne postoji u Crnoj Gori, s jedne strane, a s druge strane, mislim da može da se razmišlja da to postane jedan od vodećih festivala u regionu jer takvog festivala nema, i da se razgovara sa donosiocima odluka u gradu da se festival unaprijedi u takmičarski, da se angažuje neko ko će da prati muzički žanr u pozorištu…mislim da ovaj festival lijepo napreduje, ali vjerujem da kuće u kojima se donose odluke treba da podupru da to stvarno bude veliki, značajni, regionalni festival, jer to Herceg Novi zaslužuje - istakao je on.

Koproducenti 29. HAPS-a su Hercegnovsko pozorište i Javna ustanova kulture “Herceg-fest - a pokrovitelj Opština Herceg Novi – Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Realizaciju festivala pomogli su i brojni partneri, čime je i lokalna zajednice pružila podršku manifestaciji koja traje gotovo tri decenije. Na spisku prijatelja HAPS-a su: Institut “Dr Simo Milošević” Igalo, apart hotel “Katunjanin - konoba “Krušo - Gradska kafana, bistro “Kantina 65 - snack bar “Vagon - kafe picerija “Boka - konoba “Škver - cvjećara “Mirta - cvjećara “Vivaldi - restoran “Babić - ranč “Aryen” i bar “Maison du monde”.

Medijski sponzori festivala su: Radio televizija Crne Gore, Prva TV, Radio televizija Nikšić, Radio Tivat, Novski portal, Dnevne novine Dan i Radio televizija Herceg Novi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 16:57