Zoja Đurović i Aleksandar Milošević / -
30/04/2024 u 15:16 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Festival "Naša radost": U finalu 16 kompozicija

Festival je zakazan za 30. novembar, saopštio je Aleksandar Milošević, direktor

Na konkurs za dječji festival "Naša radost" pristiglo je više od 60 kompozicija, a selekcioni žiri je odabrao 16, i tri rezervne, saopštio je Aleksandar Milošević, direktor festivala. Takmičiće se 14 kompozicija i još dvije koje je dostavio Zavod za školstvo. Sve kompozicije dostavljene su pod šifrom.

Pod šifrom "Mali princ Matej" je kompozicija "Simpatija", čiju je muziku i tekst uradio Savo Jovović. Iza šifre "Limunada" je pjesma "Na mojoj zabavi" za koju muziku, tekst i aranžman potpisuje Ognjen Cvekić. Šifra "Uno" je za numeru "Roko kokotić", autora Slobodana Mijovića. "Lawasaki" je šifra za pjesmu "Dok ima snova" za koju je muziku radio Lado Leš, a tekst Tode Nikoletić. Pod šifrom "C-dur" je numera "U našem vrtiću" za koju je tekst i muziku radila Svetlana Ceca Milić, a pod šifrom "9731" je pjesma "Što mi to u srcu šuška" za koju je muziku radila Vesna Veljković, tekst Dragoslav Guzina, a aranžman Zoran Bogdanović Riči. Šifra "Sreća" je za kompoziciju "Priganice", za koju je tekst radio Tode Nikoletić, a muziku Sara Asanović. Iza "Mame" (šifra i pjesma), stoje kompozitorka Ana Klepić i tekstopisac Sanja Perić, a poznato je i da će je otpjevati Milica Cvijetić. Pod šifrom "Boni" je pjesma "Moje selo" za koju je muziku i tekst radila Sanja Perić, a aranžman Ivan Ivanović. "Bezobrazni Dašo" je šifra za numeru "Bežobražni Dašo", za koju je tekst uradio Dejan Đonović, a muziku i aranžman Veselin Frenki Bogićević. Šifra "Floers 2" donosi  numeru "Voz sreće", za koju je tekst napisala Mirasada Šabotić, a muzika i aranžman potpisuje Nataša Latković. "Nika 222" je šifra za pjesmu "Putokaz" za koju je tekst napisala Ljubica Boričić, a muziku Marko Prentić. Pod šifrom "Tašmajdan" je pjesma "Cmokić cmok" čiji je autor teksta i melodije Boro Majdanac, dok je pod šifrom "Dosta" pjesma "Dosta", za koju je muziku i tekst radila Ana Maglica, a aranžman Filip Trajanovski.

Milošević i umjetnička direktorka festivala Zoja Đurović otvorili su šifre i za tri rezervne pjesme. Pod šifrom "T 13 12" je pjesma "Glasam za nas" čiji je kompletni autor Tamara Senić. Pod šifrom "Amadeus" je pjesma "Put oko svijeta", za koju je kompoziciju i aranžman radio Predrag Nedeljković, a tekst Nikola Nedeljković, dok se pod šifrom "Dunja ranka" nalazi pjesma "Dječja radost" za koju je tekst i muziku radio Miloš Milačić.

Preko Zavoda za školstvo stigle su dvije pjesme čiji su autori đaci, pa tako pod šifrom "Dijes veris pm" je pjesma "Proljećni ples" za koju je autor teksta i muzike Petra Pejović, iz Srednje medicinske škole iz Podgorice, a čiji je mentor Nataša Latković. Pod šifrom "KTVJ" je pjesma "U krug". Autorka teksta je Kristina Jovović, autorka kompozicije Tara Đurović iz OŠ "Vuko Jovović", a čiji su mentori Tamara Senić i Danka Ćipović.

Glavni finansijer festivala, koji je zakazan za 30. novembar, kako je saopštio Milošević, je Glavni grad, i poručuje da poslednjih šest godina imaju podršku i Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

– Ovo je 38. festival. Naš rad koji se tiče festivala traje punih deset mjeseci. Ove godine smo nastavili saradnju sa Zavodom za školstvo. Putem konkursa koji posebno raspisuje Zavod, odabrane su dvije kompozicije koje se ravnopravno takmiče, a pišu ih djeca – naveo je Milošević. Direktor festivala je naglasio da je žiri izabrao i tri rezervne pjesme, jer za nagrade "Naše radopsti" ne može da konkuriše već izvođena kompozicija ili plagijati.

Selekecioni žiri je radio u sastavu: Slaven Knezović, predsjednik, i članovi Eva Popović, Jana Adžić, Zoja Đurović i Svetlana Čabarkapa.

– Žiri je sve analizirao - tekstove i kompozije. Pojavio se trend da tekstopisci, a onda i kompozitori, biraju "teške" teme za djecu. Puno je pjesama bilo inspirisano političkim, socijalnim, društvenim prilikama u svijetu. Mi smo izabrali kompozicije koje su najsuptilnije, a koje je pratila melodija. Teško je bilo izabrati najuspješnije, a mi smo odabrali one za koje smatramo da su u potpunom skladu tekst i muzika i da šalju lijepu poruku, koja treba da slijedi iz svega toga - zaključila je umjetnička direktorka festivala Zoja Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 22:53