/ GETTY IMAGES-ALONA SINIEHINA
14/05/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako smanjiti proširene pore na licu

Nije iznenađujuće što pitanje "kako se prirodno osloboditi pora na licu" ima preko 155 miliona pregleda na TikTok-u. Većina nas je bar jednom užasnuto gledala svoje pore u uveličavajućem ogledalu ili pokušavala da ih zamaskira prajmerom.

Nažalost, tužna istina je da se proširenih pora jednostavno ne možete riješiti. U suštini, ne bi ni trebalo da želite, jer pore igraju važnu ulogu u oslobađanju seruma i prirodnoj hidrataciju i ishrani kože. One pomažu da nam koža bude gipka i hidratizovana.

Shvatamo, slaba je to utjeha ako vam pore izgledaju kao krateri, ako se stalno mučite sa mitiserima i ako prolazite kroz faze akni upravo zbog proširenih pora. Ali, postoji rešenje: pora se ne možemo osloboditi, ali se proširene pore mogu smanjiti. Skorlujte i otkrijte kako.

Šta su to proširene pore?

Pore su u stvari mali otvori za naše folikule dlake. Pore mogu imati jednu od dve funkcije: oslobađanje sebuma ili znoja. Dakle, da ponovimo: pore omogućavaju da ulje, znoj i sebum odu iz naših žlijezda do površine naše kože, a to je neophodno za zdravu kožu.

Prosečna odrasla osoba imati oko pet miliona pora na tijelu, od čega je oko 20.000 na licu. Veliku većinu njih ne možemo da vidimo. Ali, kada se ovi prirodni kanali prošire, e, to je trenutak kada ih vidimo i kada postaju estetski i kozmetički problem.

Šta uzrokuje velike, vidljive pore?

1.Genetika – naslijedili ste ih. Vaša majka, baka ili tetka takođe se bore sa ovim problemom. Vrlo je vjerovatno da ste naslijedili i problematičnu ili masnu kožu.

2. Prekomjerna proizvodnja sebuma

Ako se ulje, toksini, prljavština i šminka skupljaju u porama, to ih može opteretiti i rastegnuti, čineći da naše pore izgledaju mnogo veće nego što jesu

3. Starenje kože i oštećenja od sunca

Smanjena elastičnost kože i gubitak kolagena čine kožu manje čvrstom, pore postaju šire

4. Toplo vrijeme

Kafa je toplije vrijeme koža koja okružuje pore takođe ima tendenciju da nabubri i proširi se – a znojenjem se proizvodi više sebuma, što opet doprinosi većim porama.

5. Vaša rutina njege kože

Nedovoljno kvalitetno čišćenje kože i okluzivna (ili pregusta) šminka takođe mogu doprinijeti proširenim porama

Greške koje doprinose da se pore još više vide

Dvije stvari mogu učiniti da vaše proširene pore postanu još vidljivije: sunčeva svjetlost i teška šminka. Zračenje sunca i dug boravak na jakom suncu (recimo, kada smo na moru) doprinosi znojenju, a to opet proširenju pora. Šminka takođe može učiniti da pore izgledaju veće nego što zapravo jesu, jer se puderi talože u njih i čine ih još većim.

Kako smanjiti proširene pore na licu?

Postoji nekoliko načina da svoje pore na licu stavite pod kontrolu. Evo koje od nih, kao najefikasnije, izdvaja dermatolog Nina Bal.

Efikasno čišćenje lica

Dvostruko čišćenje lica u okviru noćne rutine podrazumijeva da prvo koristite ulje ili balzam za čišćenje kako biste razbili kremu za sunčanje i šminku na bazi ulja, nakon čega slijedi gel za pranje lica kako biste uklonili ostatke prljavštine. Najbolje bi bilo da koristite sredstva za pranje lica sa salicilnom kiselinom.

Redovno radite piling lica

Redovni piling će vam pomoći da uklonite mrtve ćelije kože i ostatke prljavštine koje vaše sredstvo za čišćenje ne može da ukloni. "Planirajte piling dva puta nedjeljno kako biste uklonili masnoću, prljavštinu, sebum i mrtve ćelije", kaže Nina. Naravno, kao i uvijek, preporuka su sredstva sa AHA i BHA kiselinama.

Svedite izlaganje suncu na minimum

"UV zračenje razgrađuje kolagen i elastin, što zauzvrat proširuje veličinu pora", dodaje Nina, "pa je korišćenje SPF od 40+ svaki dan od vitalnog značaja."

Investirajte u retinol

Retinol ključno čini tri stvari kako bi pomogao u čišćenju pora: pomaže da se minimizira proizvodnja ulja; ubrzava obnavljanje ćelija i stimuliše proizvodnju kolagena, što je važno ako su vam pore počele da se rastežu. Ako prvi put uvodite ovo sredstvo u svoju rutinu, pročitajte iskustvo naših urednica sa retinolom za lice.

Maske za lice od gline

Maske od gline mogu pomoći da se apsorbuje višak ulja i privremeno zategne pore. Koristite je jednom u 10 dana.

Tretmani u salonu za smanjenje pora

Hemijski piling koji izvodi dermatolog može pružiti dublji piling i poboljšati teksturu kože; a tretmani mikroiglicama mogu stimulisati proizvodnju kolagena zbog čega pore izgledaju manje, Tu su i neki laserski tretmani kao što je frakciona laserska terapija ili IPL (intenzivna pulsirajuća svjetlost) koji takođe mogu poboljšati teksturu i izgled proširenih pora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 11:56