/ - Мићко Вујисић
15/05/2024 u 10:59 h
N.S.-M.L.V.N.S.-M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prekinuta sjednica Skupštine Glavnog grada, nastavak 27. maja

Usvojena je izmijenjena odluka o organizaciji Proljećnog pazara

Prekinuta je sjednica Skupštine Glavnog grada i nastavak zakazan za ponedjeljak 27. maja zbog nedostatka kvoruma. Sjednica je prekinuta na zahtjev odbornice Pokreta za Podgoricu Nađe Ljiljanić. Prekid sjednice podržalo je 22 odbornika, dok je 17 bilo uzdržanih. 

–Zbog obimnosti materijala zamolila bih za prekid i da nastavimo nakon praznika – rekla je Ljiljanić.  

Mihailo Anđušić (DPS) je ukazao je da po ko zna koji put imamo situaciju da se sjednica ne može održati. 

– Bilo bi odgovorno podgoričku javnost informišemo o nekim daljim koracima. Laičkoj javnosti izgleda nevjerovatno za odlaganje sjednice nakon praznika. Ovako ne funkcioniše ni mjesna zajednica – rekao je Anđušić. 

Šef kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac saopštio je da su došli na sjednicu kako bi pokuali da drugi odbornii koji treba da daju kvorum nisu bili pristuni.

– Ovo je još jedan argment  kako se  mi odnosimo prema građanima Podgorice, a na koji uskoro bivša parlamentarna većina - rekao je Klikovac.  

Vasilije Čarapić (PES) je rekao da mu je drago što su se predstavnici opozicije pojavili na sjednici. 

- Oni su juče bojkotoali odbore ali smo mi to završili bez njih - rekao je Čarapić. 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je apelovala na odbornike da se odgovorno odnose prema funkcijama i da prisustvuju skupštinskim odborima.

Mihailo Anđušić (DPS) je rekao da sjednica ne bi bila održana da nisu došli odbornici DPS-a. On je rekao da su odbornici DPS-a spasili vlast da održe sjednicu. 

Potvrđen mandat odbornici DPS-a Tijani Vidaković 

Konstatovan je prestanak mandata Maje Miročević Rotolo sa liste DPS-a, a nova odbornica je Tijana Vidaković. 

Promjene su u klubu odbornika SDP - GI 21. maja pa je funkciju predsjednika kluba odbornika obavljati Budimir Mugoša, dok je Maja Vučelić obavijestila da je napustila klub odbornika URA i da će dalji angažman nastaviti kao nezavisni odbornik. 

Odbornici u Skupštini Glavnog grada usvojili su izmjenjenu odluku o organizaciji Proljećnog pazara. Odluku je jednoglasno podržalo 38 odbornika. 

Rakčević: Do kraja godine unificirana odluka o manifestacijama
Obrazlažući izmijenjenu odluku o Pazaru, Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice, je saopštio da je u pitanju korekcija datuma. 

- Namjera Glavnog grada je da do kraja godine predloži unificiranu odluku o manifestacijama kako ne bi posebno donosili odluke - rekao je Rakčević.

On je naveo da se Proljećni pazar odlagao zbog vremenskih nepogoda. Obrazložio je da su reakcije građana i zakupaca kućica na pazar veoma lijepe.

 

Klikovac: Pazar da traje do 22. maja zbog praznika

Šef kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac je rekao da mu je drago što nastavili sa organizacijom Proljećnog pazara. 

- Da li će ugovori koji su zaključeni biti sad opet mijenani? Da li mislite da je ovo dobar pristup da se ovava odluka u sred pazara mijenja, zašto ne stavimo da se slavi 22. maja, državni praznik je dva dana. Treba promijeniti tekst odluke i staviti da treba da traje dom 22. maja - rekao je Klikovac.    

On je poručio da treba da se ide na izbore kako bi građani na vrijeme znali kada počinje, a kada sezavršava, Podgorički pazar. 

Klikovac je pozvao građane da im dostavljaju podatke i informacije kako bi zaštitili budžet građana.

 

Mišković: Mimo odluke dijele se štandovi 

Šef kluba odbornika SD-a Miloš Mašković ocijenio je da se o Proljećnom pazaru ne bi govorilo da nije bilo opozicije koja je ukazala na odluku. On se obratio predsjednici Skupštine Glavnog grada poručijući da će "diskusijama zavoditi red kako bi sjednica ličila na nešto". 

- Mi usvajamo jednu odluku, a vlast sprovodi samovolju. Ni ova odluka nije izmijenjena na adekvatan način jer se nijednom riječju ne pominju štandovi i preduzetnici kojima se oni dodjeljuju. Mimo odluke Skupštine odlučili ste da dijelite štandove - rekao je Mašković. 

On je naveo da u izvršnoj vlasti sjede ljudi koji "ne umiju organizovati Pazar". 

 

Borovinić Bojović: Mašković nema legitimitet da rukovodi sjednicom  

Na izjavu Maškovića reagovala je Jelena Borovinić Bojović, predsjednica parlamenta, poručujući da on ne može rukovoditi sjednicom jer za to nema legitimitet građana. 

- To što se brinete na šta liči sjednica, to je lijepo. Vi sa njom ne možete da rukovodite jer nemate legitimitet, kada budete imali legitimitet biće nam zadovljstvo da prisustvujemo redu. Građani će dati sud i on je relevantan - rekla je Borovinić Bojović. 

 

Mićović: Morali su se ispoštovati zakonski rokovi

Odbornica Pokreta Evropa sad Anđela Mićović objasnila je razloge izmjene odluke. 

- Organizacija Pazara je odložena onoliko dana koliko je odlagana sjednica Skupštine Glavnog grada. Normalno je da su se morali ispoštovati zakonski uslovi. Drago mi je da je ovaj datum izarana koji će se završiti Pazar - rekla je Mićović. 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jun 2024 18:12