/ -M.VUJISIć
11/05/2024 u 16:31 h
Andrijana Dabanović, M. VujisićAndrijana Dabanović, M. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Joanikije: Sabrani na drevnim temeljima da obnovimo vjeru i zajedništvo

Na temeljima ranohrišćanskog hrama na drevnoј Duklji, danas je povodom Tomine nedјelje, bogoslužio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva, obilježavajući slavu nekadašnje svetinje

– Sabrali smo se ovdje uoči Svetog Vasilija Ostroškog, uoči Tomine nedjelje, na drevnim razrušenim svetinjama. Iako su razrušene i raspete i čekaju obnovu, one imaju svetost. Imaju moć i blagodat da nas saberu, da nas ovdje nahrane nebeskim hljebom, da nas objedine i osnaže blagodaću Duha svetoga i ovom svetom službom koju služimo po običaju na Tominu nedjelju. Ove godine zbog praznika Svetog Vasilija Ostroškog, morali smo jedan dan prije. Sveti Vasilije Ostroški je pokazao istu vjeru koju su imali i graditelji ovog svetog hrama i ostalih pravoslavnih svetinja ovdje na Duklji. Mi smo naslijedili od svetih apostola preko Svetog Jovana Vladimira i Svetog Save tu istu vjeru, a sveti Vasilije Ostroški je u najtežim vremenima tu vjeru i posvjedočio. Posvjedočio i svojim riječima i djelima, a naročito svojim bezbrojnim čudesima i za vrijeme zemaljskog života, ali i poslije upokojenja. Njegova čudesa se do dan-danas umnožavaju i na tome blagodarimo Bogu koji nas je danas sabrao na ovim drevnim temeljima da obnovimo naše pamćenje, vjeru, a posebno naše zajedništvo u Isusu, Gospodu i spasitelju našem - rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit je kazao da je otac Vladimir dobio ogromnu obavezu, kao sveštenik plemena piperskog, da se brine i o Duklji.

– Samo jedan sveštenik da se brine o Duklji, pa bi to bilo dosta za njega. Ovdje ima mnogo obaveza, ali do daljnjeg će otac Vladimir da se brine o ovim svetinjama. Ovdje je mitropolit Amfilohije učinio da dolazimo ne na tuđe, nego na svoje. Iako su vazda ove svetinje bile naše, jer su hrišćanske i pravoslavne, ali i on je učinio da su ove svetinje, uz dosta velike troškove, uknjižene na Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

image
-M.VUJISIć

Poslije smo i mi dodali jedno lijepo parče zemlje i u tom pogledu su potvrdili da je Duklja naša, i sva priča o Duklji je naša. Kada pričamo istinitu priču svi imamo pravo na nju, a kada je krivotvorimo onda ta istina i ono o čemu pričamo nije naše, nego nam izmiče iz ruku. Mi ne želimo da krivotvorimo ništa. Ovo je velika svetinja, duboki korijen koji smo ovdje zatekli kada smo se doselili koji nas je vjekovima oplemenjivao i oplemenjivaće i u buduće - poručuo je mitropolit Joanikije.

Jedan od organizatora hramovne slave Duklje Milivoje Brković kazao je da je Piperski omladinski zbor tradicionalno organizovao slavu na Duklji.

image
-

– Svi znamo da je svih prethodnih godina ovdje bio naš upokojeni mitropolit Amfilohije, a danas je tu mitropolit Joanikije. Slava je organizovana u organizaciji Piperskog omladinskog zbora, a najavljujemo i da ćemo danas po blagoslovu mitropolita spojiti se dva udruženja. To su Udruženje "Pipo", koje traje više od tri decenije i Piperski omladinski zbor. Zajednički ćemo saborno da djelujemo vjerujući da zajednički možemo dati mnogo veći doprinos - rekao je Brković.

image
-M.VUJISIć
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 20:28