Učesnici Generalne skupštine FIBA / -FOTO: FIBA
11/05/2024 u 20:14 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Generalna skupština FIBA Evropa održana u Portorožu

Košarkaški savez Crne Gore predstavljali su predsjednica Jelena Dubljević i generalni sekretar Darko Ivanović

Generalna skupština FIBA Evropa 2024, odnosno godišnji događaj koji okuplja sve evropske federacije članice FIBA, održan je danas u Portorožu, a Košarkaški savez Crne Gore predstavljali su predsjednica Jelena Dubljević i generalni sekretar Darko Ivanović.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik FIBA Evropa Horhe Garbahosa, sa predsjednikom FIBA šeikom Saudom Ali Al Tanijem, generalnim sekretarom FIBA Andreasom Zagklisom, izvršnim direktorom FIBA za Evropu Kamilom Novakom i članovima Evropskog odbora FIBA.

Matjaž Han, slovenački ministar privrede, turizma i sporta, na početu je poželio dobrodošlicu delegatima i izrazio ponos što je domaćin manifestacije Slovenija, zemlja strastvena prema sportu, a posebno košarci koja je donijela niz velikih uspjeha u posljednje vrijeme.

Predsjednik Horhe Garbahosa je u svom govoru pohvalio izuzetnu otpornost FIBA Evropa tokom izazovne godine. Evropska košarka ne samo da je to prevazišla, već je i napredovala do savršenstva, a zatim je posebnu pažnju posvetio naporima FIBA Evrope da unese nove ideje i inovacije u sport u Evropi, kako za klupska tako i za nacionalna takmičenja.

Predsjednik FIBA šeik Saud Ali Al Tani zahvalio je slovenačkom savezu na odličnom domaćinstvu i pohvalio naporan rad FIBA Evrope na pokazivanju puta za razvoj košarke. Zatim je pozvao prisutne da pomognu da politika bude van sporta, da košarka bude ujedinjena, koristeći Olimpijske igre kao savršenu priliku da pokažu snagu košarke.

Generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis se fokusirao na trenutno stanje u vezi sa pozicijom Evrope na svjetskoj košarkaškoj mapi i ponovio značaj FIBA strategije i njena tri akcenta – osnaživanje nacionalnih federacija, žene u košarci i oblikovanje međunarodnih klupskih takmičenja.

Na kraju, Kamil Novak je predstavio detaljan izvještaj o svim događajima, razvojnim projektima i aktivnostima FIBA Evrope za prošlu godinu, koji je uključivao još jednu sezonu rasta u Evroligi za žene, dok je takođe gledao u budućnost sa pripremama za predstojeći FIBA EuroBasket.

Generalna skupština odobrila je niz amandmana na Pravilnik FIBA Evropa.

Generalna skupština FIBA Evrope 2025. biće održana u Letoniji, dok će domaćin zasijedanja 2026. biti Košarkaški savez Islanda u Rejkjaviku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 18:04