Vlado Šola otišao sa klupe / -SRDJAN BOLJEVIC
14/05/2024 u 10:42 h
Davor KatićDavor Katić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sav trud bačen u vodu, Šola nije jedini krivac za debakl

Krivica Šole je možda najveća, ali za ovaj sunovrat krivi su svi. I igrači i čelnici Saveza

Vrata Svjetskog prvenstva nisu definitivno zatvorena, nada je specijalna pozivnica (vajld kard), ali ovo su teški za crnogorski rukomet. Nakon neuspjeha ženske rukometne reprezentacije na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre razočarali su i rukometaši koji na terenu nisu uspjeli da se izbore za vizu za nastup na Svjetskom prvenstvu januara naredne godine.

Sve što su gradili u posljednjih nekoliko godina, sav trud i proliveni znoј "lavovi" su bacili u vodu. Sa sada već bivšim selektorom Vladom Šolom. Sa stručnjakom koji nije imao ni iskustvo, ali ni preporuke u timovima u kojima je radio da vodi selekciju koja je imala veliki potencijal, ali koja se nakon bolne eliminacije od Italije vratila 10 koraka unazad. Krivica Šole je možda najveća, ali za ovaj sunovrat krivi su svi. I igrači i čelnici Saveza. Svi moraju da stave prst na čelo. Zbog čega i zašto se ovo dogodilo protiv selekcije koja je bila totalni autsajder? A koja јe držala čas rukometa i u Konversanu i u "Morači" koja je nekad bila neosvojiva tvrđava, i u kojoj su padale velesile - Švedska, Danska, Njemačka. Sve do dolaska Šole.

Sumnjalo se već u početku u njegove trenerske sposobnosti, a najava sunovrata bio je prošlogodišnji meč kvalifikacija protiv Bosne i Hercegovine. Već tada je trebalo reagovati i spriјečiti ovaј scenario, jer se vidjelo da mnogo toga ne štima, ali je predsjednik RSCG Petar Kapisoda odlučio da ostavi Šolu na kormilu. Uslijedilo je Evropsko prvensvo u Njemačkoj, tijesni porazi od Mađarske i Islanda i pobjeda nad Srbijom uz zvuk sirene. Pobjeda koja je donijela na papiru lakšeg protivnika u baražu, ali mečeve protiv Italiјe je Crna Gora dočekala i fizički i taktički nespremna. Odrekao se Šola lako i nekih igrača poput Boža Anđelića i Miloša Božovića, još neki bili su nezadovonjni njegovim načinom rada, mnogo je rotirao i na kraju doživio debakl. Više se čak posvetio i političkom angažmanu u Hrvatskoj nego spremanju utakmica sa Italijom. Nije imao nikakvu viziju i shvatio je da mora da pakuje kofere. Ostavka je bila moralni čin Šole koji nije bio dorastao poslu, jer samo Crna Gora kao jedan od nosilaca u baražu nije opravdala ulogu favorita.

Na Evropskom prvenstvu prije tri godine Crna Gora je najavljivala da bi u budućnosti mogla da uradi velike stvari, ali umjesto toga nakon odlaska Zorana Roganovića uslijedio je strmoglav pad. Izbor Šole za selektora bio je katastrofalan potez jer Crna Gora sa igračima koje ima, a malo je reprezentacija koje u svojim redovima imaju takve bekove nije smjela da dozvoli ovakav fijasko. Nije smjela da dozvoli da propusti Svjetsko prvenstvo.

"Lavovi" su prvi put iznevjerili naciju. To im naјteže pada. Međutim, pitanje јe da li odgovornost za debakl osјećaјu svi. Debakl koјi se mogao i morao izbјeći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 00:10