Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
14/05/2024 u 13:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CŽP i HRA protestuju zbog snižavanja kazne počiniocu višestrukog silovanja

Centar za ženska prava i Akcija za ljudska prava protestuju zbog "drastičnog, a neobrazloženog smanjivanja kazne izvršiocu višestrukog silovanja djeteta". Oni su reagovali nakon informacije da je Apelacioni sud smanjio kaznu sa 15 na osam godina zatvora B.B, osuđenom za silovanje djevojčice.

- Smatramo da vijeće Apelacionog suda nije navelo odgovarajući razlog niti je pokazalo da vodi računa o interesu oštećene djevojčice prilikom donošenja odluke da gotovo prepolovi prvobitno dosuđenu maksimalnu kaznu od 15 godina, za produženo krivično djelo silovanje. Smatramo da je vijeće Apelacionog suda postupilo protivno stavovima Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Vučković protiv Hrvatske, koji je kritikovao upravo nedostatak odgovarajućih razloga i pažnje prema interesima žrtve seksualnog nasilja prilikom ublažavanja prvobitno dosudjene sankcije, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Samtraju da ovaj slučaj pokazuje da je odavno trebalo ozbiljno shvatiti preporuke stručnjaka i uvesti smjernice za kažnjavanje koje bi obezbijedile ujednačenu praksu i pravnu sigurnost.

- Ostalo je sasvim nejasno zbog čega vijeće Apelacionog suda smatra da je vijeće Višeg suda u Podgorici, koje je sprovelo postupak i neposredno se upoznalo sa dokazima, "dalo prenaglašen značaj" utvrđenim otežavajućim okolnostima (više izvršenih radnji i ranija osuđivanost) i na osnovu čega je zaključilo da kaznu treba smanjiti sa 15 na 8 godina, a ne na  9, 10 ili 12... Naše organizacije su svjesne da sudije imaju pravo na slobodno sudijsko uvjerenje, ali takodje smatraju da je u interesu pravne sigurnosti i poštovanja ljudskih prava da sudske odluke budu adekvatno obrazložene, ističu u saopštenju.

Apelacioni sud ukinuo presudu od 14 godina robiјe: Ponovo će suditi osuđenom za silovanje sestre

U ovom slučaju, dodaju, ni prvostepeni ni drugostepeni sud nisu pronašli ni jednu jedinu olakšavajuću okolnost na strani izvršioca višestrukog silovanja petnaestogodišnje djevojčice koju je dugotrajno i psihički zlostavljao, držeći je u stanju neprekidnog straha da će joj ubiti oca i majku ostaviti bez posla.

- U presudi Apelacionog suda nažalost nigdje nema osvrta na teške posljedice koje ovakvo i fizičko i psihičko mučenje ostavlja na dijete tokom cijelog života, navodi se u saopštenju Centra za ženska prava i Akcije za ljudska prava.

Očuhu 17 godina robiјe zbog silovanja i obljube

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
31. maj 2024 22:30