/ - NATALIJA MRDAK
14/05/2024 u 17:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MPNI obezbijedilo sredstva za nadoknadu učenicima u dualnom obrazovanju

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) je obezbijedilo sredstva za isplatu nadoknada za učenike u dualnom obrazovanju, za mart i april školske 2023/2024. godine u iznosu 74.920 eura.

Kako su naveli iz resora prosvjete, za isplatu nadoknada za učenike prvog i drugog razreda u dualnom obrazovanju, za mart i april školske 2023/2024. godine, obezbijeđena su sredstva u iznosu 73.920 eura. 

- Iznos nadoknade za učenike prvog razreda je 80 eura, dok je za učenike drugog razreda 120 eura - navodi se u saopštenju.

U skladu sa Zakonom o stručnom obrazovanju, škola može izvoditi stručno obrazovanje u cjelini ili teorijski dio u školi, a praktično obrazovanje ili dio praktičnog obrazovanja kod poslodavca. Ako praktično obrazovanje izvodi u cjelini (dualni oblik obrazovanja), međusobna prava i obaveze učenika i poslodavca uređuju se individualnim ugovorom o obrazovanju koji zaključuju poslodavac i roditelj. Učenik ima pravo na naknadu za vrijeme trajanja individualnog ugovora o obrazovanju kod poslodavca.

- Visina naknade iznosi za prvu godinu obrazovanja najmanje 10 odsto od prosječne neto zarade u Crnoj Gori, za drugu godinu obrazovanja najmanje 15 odsto od prosječne neto zarade u Crnoj Gori, koja za septembar 2023. godine, po podacima MONSTAT-a iznosi 800 eura - navode iz MPNI.

Demokrate: Skupština usvojila predlog, naknade za novorođenčad do 2.500 eura

Kako su istakli, sredstva za naknade za prvu i drugu godinu obrazovanja obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, dok za treću godinu, nadoknade obezbjeđuje poslodavac. Određeni broj naknada za prvu godinu, obezbijedila je Privredna komora.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nadoknade uplaćuje stručnim školama u kojima se realizuje dualno obrazovanje, koje vrše uplate učenicima na račun u banci, za koji moraju imati saglasnost roditelja/staratelja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 20:11