Okrugli sto o rodnoj ravnopravnosti u državnoj upravi / - SUP
15/05/2024 u 18:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Okrugli sto o rodnoj ravnopravnosti u državnoj upravi

Danas je, u organizaciji Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore i Asocijacije žena Sindikata uprave i pravosuđa, u Podgorici održan okrugli sto posvećen pitanjima rodne ravnopravnosti u državnoj upravi, kao i ulozi sindikalnih ženskih mreža u postizanju pune ravnopravnosti.

Okruglom stolu je prisustvovalo više od 30 učesnica iz različitih institucija javne uprave, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

Anđela Radovanović, članica Asocijacije, dala je kratak osvrt na istorijat nastanka feminizma, njegove pravce razvoja i neprestanu borbu za ravnopravnost polova, koja, iako su žene na prvi pogled uspjele da se izbore za veći dio svojih prava, još uvijek nije gotova. Ona je govorila i o tome da se u današnje vrijeme, među pobornicima feminizma nalazi i veliki broj muškaraca, što je veoma bitno u kontekstu promjene svijesti o pravima žena kod muške populacije.

Izvršna direktorica NVO Sistem, koja je NVU Asocijacija za edukaciju i razvoj AER partner na projektu „Lokalna uprava za rodna prava“, govorila je o onome za šta se zalaže NVO na čijem je čelu - propitivanju rodnih stereotipa, unaprijeđivanju potpune ravnopravnosti žena, edukaciji dječaka, djevojaka i šire javnosti o ravnopravnosti žena i muškaraca, o nestereotipnim rodnim ulogama i generalno, o nasilju nad ženama.

Ona je podsjetila da je NVO Sistem nedavno otvorio Prihvatilište/sklonište za smještaj odraslog i starog lica, odnosno odraslog lica sa djetetom koje je žrtva zlostavljanja, zanemarivanja, rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, koje je prvo licencirano sklonište za primorsku regiju, što govori o riješenosti ove organizacije da se temom rodno zasnovanog nasilja bave posvećeno, ozbiljno, strateški i profesionalno.

Ekspert iz oblasti rodne ravnopravnosti Dina Bajramspahić osvrnula se na problematiku duboko ukorijenjenog paptrijarhata u crnogorskom društvu, kao i uloge žena u porodici i zajednici koje su uslovljene tim stereotipima. Ona je učesnice okruglog stola upoznala sa tim šta tačno podrazumijeva koncept ravnopravnosti i koliko je bitno insistirati na jednakim pravima i slobodama žena i u privatnoj i u javnoj sferi, odnosno ravnopravna podjela poluga moći u društvu.

Veliki broj prisutnih učestvovao je u raspravi na pomenute teme, pa je usvojen čitav niz preporuka za dalje unapređenje rodne ravnopravnosti u državnoj upravi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
31. maj 2024 22:15