/ - FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA
15/05/2024 u 12:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šimun: Podrška Francuske pri izgradnji Univerzitetskog Kliničkog centra u Podgorici

Ministar zdravlja Crne Gore dVojislav Šimun i ministar za zdravlje i prevenciju Republike Francuske Frederik Valetu, potpisali su danas u Parizu Izjavu namjere između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Ministarstva za zdravstvo i prevenciju Republike Francuske o saradnji u oblasti zdravstva.

Oblasti saradnje prepoznate ovim dokumentom, odnose se, između ostalog na razmjenu informacija i iskustava u oblasti zdravstva i u duhu tekućih evropskih pregovora, reforme sistema zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, zatim prevencije, hroničnih  nezaraznih bolesti i epidemiološke kontrole zaraznih bolesti uopšte, a prepoznate su i mogućnosti saradnje u oblasti digitalnog zdravlja i telemedicine.

Zahvaljujući se na dobrodošlici, ministar Šimun je istakao da je ovaj susret nastavak saradnje započete na najvećem nivou između premijera Milojka Spaijića i predsjednika Francuske Emanuela Makrona i njihovog inicijalnog dogovora o saradnji u četiri oblasti, među kojima je i zdravstvo.

- Upravo u oblasti zdravstva možemo ostvariti najkonkretniju saradnju, prije svega kroz izgradnju Univerzitetskog Kliničkog centra. Ovaj dokument je temelj za dalju saradnju i buduće korake u uspostavljanju saradnje dvije vlade - kazao je Šimun i podsjetio da je Crna Gora u januaru ove godine potpisala EU4Health ugovor i prenio francuskom kolegi kako bi jako cijenili njihovu podršku u projektnim predlozima.

Na sastanku je bilo riječi i o eventualnoj saradnji kroz plan podrške Institutu Igalo.

- Institut za fizikalnu medicinu i reumatologiju u Igalu  jedini je tog tipa u Evropi. Tražimo kredibilne partnere koji bi ulagali u rekonstrukciju Instituta, što može biti predmet pažnje francuskih partnera, a  pogotovu imajući u vidu lokalitet, kapacitetee i dugu tradiciju ovog lječilišta - kazao je ministar Šimun. On je upoznao francuskog kolegu sa započetim i planiranim projektima u crnogroskom zdravstvenom sistemu, naglašavajući da bi iskustva Francuske bila izuzetno korisna pri njihovoj realizaciji.

Ministar Valetu je kazao da su se potpisivanjem Izjave namjere stvorili povoljni uslovi za saradnju u oblasti javnog zdravlja između dvije zemlje.

On je zahvalio ministru Šimunu na detaljnom predstavljanju aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo zdravlja i potvrdio interes za izgradnju Univerzitetskog KC u Crnoj Gori, kao i iskazao zadovoljstvo što će se studija izvodljivosti nove zdravstvene ustanove finanisrati iz FASEP programa francuske vlade.

- Spremni smo da pomognemo Crnoj Gori. Naš predlog je da idemo projekat po projekat, kako bi iznašli najbolji model saradnje kroz koji Francuska može da se uključi - poručio je Valetu.

Nakon ministarskog sastanka, delegacija se sastala i sa predstavnicima vodećih građevinskih i medicinskih organizacija u Francuskoj, nakon čega je upriličena posjeta bolnici Argenetuil u Parizu, koja bi bila model za izgradnju Univerzitetskog KC. Ova posjeta pružila je priliku za upoznavanje sa načinom funkcionisanja francuskih zdravstvenih ustanova i razmatranje mogućih oblika saradnje i transfera iskustava u crnogorski zdravstveni sistem.

Posjeta delegacije Ministastva zdravlja Crne Gore Francuskoj ocijenjena je korisnom i uspješnom, sa zaključkom da što prije treba pristupiti operacionalizaciji konkretnih aktivnosti predviđenih dokumentom koji su potpisale dvije strane, sa akcentom na infrastrukturnim objektima i jačanju zdravstvenih kapaciteta.

Delegacija Ministarstva zdravlja predvođena ministrom Šimunom boravila u službenoj posjeti Francuskoj, a pored ministra Šimuna, u crnogorskoj delegaciji su i ambassador Crne Gore u Republici Francuskoj Ivan Ivanišević, dr Milena Cojić, državna sekretarka Ministarstva zdravlja, mr Mirjana Đuranović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju i dr Aleksandar Čelebić, iz Kliničkog centra Crne Gore.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 11:59