Martinović u Herceg Novom / - PR CENTAR
15/05/2024 u 20:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Martinović: Investicije u infrastrukturu za tretman otpadnih voda utiču na očuvanje prirodnog okruženja

Nastavak podrške Ministarstva turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera opštini Herceg Novi, kroz infrastrukturne projekte za tretman otpadnih voda, potvrđuje predanost očuvanju prirodnog okruženja, poručio je resorni ministar Vladimir Martinović.

On je kazao da to direktno utiče na unapređenje turističke ponude te opštine.

Martnović je, tokom posjete opštini Herceg Novi, rekao da je Ministarstvo turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera za Herceg Novi, Tuzi i Bar podržalo projekte vodosnabdijevanja, tretmana otpadnih voda, sa preko šest miliona eura, prenosi PR centar.

- Konkretno za Herceg Novi, projekt rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Meljine, vrijednosti oko 4,9 miliona eura, je od vitalnog značaja, naveo je Martinović.

On je kazao da je Herceg Novi jedna od ključnih destinacija na turističkoj mapi Crne Gore i da investicije u infrastrukturu za tretman otpadnih voda direktno utiču na očuvanje čistoće i ljepote okoline, što je presudno za privlačenje turista.

- To je naročito važno imajući u vidu visok nivo turističkog prometa koji karakteriše taj grad, rekao je Martinović.

Opština Herceg Novi dostavila je Ministarstvu turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera zahtjeve za podršku investicija iz oblasti vodosnabdijevanja, otpadnih voda i otpada za kapitalni budžet u ovoj godini.

Martinović je podsjetio da je Ministarstvo u januaru pokrenulo projekat kroz tehničku podršku Svjetske banke u vezi sa procjenom cirkularne ekonomije na opštinskom nivou, sa fokusom na smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.

- Elementi aktivnosti će uključivati razvoj mehanizama za praćenje i izvještavanje na lokalnom nivou za korištenje plastike za jednokratnu upotrebu, predloge za podsticanje smanjenja upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu u turističkim objektima, prepoznavanje poboljšanog učinka od strane pojedinaca/biznisa i pripremu smjernica za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu i ambalaže u hotelima i turističkoj industriji relevantnoj za odabrane opštine, naveo je Martinović.

Varhelji obišao ključne energetske i ekološke projekte

On je dodao da se trenutno radi projektni zadatak za tu aktivnost, kroz koju će biti pripremljena studija koja ce pružiti jasne preporuke i smjernice u cilju smanjenja plastike za jednokratnu upotrebu.

Kada je u pitanju turizam, prema izvještaju Nacionalne turističke organizacije, 9. maja u Herceg Novom je registrovano 8.675 turista, što je, u odnosu na isti period prošle godine, 21,28 odsto više.

- U odnosu na rekordnu 2019. godinu, broj turista za navedeni period veći je za 65,27 odsto, dodao je Martinović.

Kada je u pitanju hotelski smještaj, u Herceg Novom je registrovano ukupno 6.016 turista, ili 41,8 odsto više u odnosu na relevantni period prošle godine.

U odnosu na 2019. godinu, bilježi se povećanje od 107,23 odsto.

- To su jako ohrabrujući podaci, jer Herceg Novi je prethodne decenije imao hronični nedostatak hotelskih kapaciteta zbog loše privatizacije HTP Boka, rekao je Martinović.

On je istakao da se znatne investicione aktivnosti odvijaju u okviru realizacije projekta Portonovi, koji se nalazi u hercegnovskom dijelu Bokokotorskog zaliva.

- Posebnu vrijednost tom projektu daje hotel „One&Only“, koji je jedan od najpoznatijih svjetskih hotelskih lanaca i koji je kroz svoje prisustvo u projektu Portonovi prvi put kao hotelski brend zastupljen u Evropi, naveo je Martinović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, kazao je da postoji odlična saradnja sa Ministarstvom turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera i zahvalio je na izdvojenom novcu za postrojenje za prečišćanjavanje otpadnih voda.

- Nadam se da ćemo konačno sa tim sredstvima zaokružiti projekat, koji nam je bio veliki problem u prethodnom periodu. To je veoma značajno za Opštinu Herceg Novi i sve građane Novog, a naravno i za turiste koji dolaze u naš grad, kazao je Katić.

Herceg Novi, kako je rekao, posjećuje sve više turista.

- Imali smo rekordnu Novu godinu, rekordan Praznik mimoze, za 1. maj smo, takođe, imali rekordan broj turista. Oko 30 odsto je konstantan rast u odnosu na prethodnu godinu, naveo je Katić.

Prema njegovim riječima, Herceg Novi se vraća na stare dane slave.

- Došli smo među deset gradova u regionu po ukupnom broju posjetilaca, što nije bio slučaj u prethodnih sedam, osam godina i zaista mislim da je ovo veoma dobro ne samo za Herceg Novi, već i za Crnu Goru kao destinaciju, istakao je Katić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 10:10