/ -/FOTO: KURIR.RS, BEOGRADSKI MEDIJI, MUP RS (UBIJENI NIKOLA BOJOVIć)
13/05/2024 u 17:15 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Za ubistvo Bojovića VDT traži kaznu od 30 godina - Odbrana: Svjedok u dogovoru sa tužilaštvom Srbije

Više državno tužilaštvo predložilo je da sud osudi Ratka Koljenšića na 30 godina zatvora zbog izvršenja kirvičnog djela teško ubistvo putem pomaganja u slučaju likvidacije Nikole Bojovića.

S druge strane odbrana smatra da za to nema dokaza i tražila je odlobađajuću presudu, navodeći da je svjedok Miloš Vojinović iskaz dao po dogovoru sa tužilaštvom Srbije. Presuda je zakazana za 17.jun.

Advokat Boris Marinović osporio je navode tužilaštva i navelo da se sve protiv Koljenšića zasniva na nepouzdanom, maglovitom i kontradiktornom iskazu svjedoka Miloša Vojnovića. On je kazao da je jedina "krivica" Koljenšića što je poznavao Slobodana  Šaranovića i Sašu Cvetanovića. Avdokat je više puta naglasioda Koljenšić nije imao saznanja i da nije mogaoda pretpostavi šta je bila namjera Cvetanovića, kada su se sreli tokom predmetnog dana.

UBISTVO NIKOLE BOJOVIĆA: Utvrđeno da je Cvetanović na snimku, odbrana traži saslušanje vještaka

Свједок: У ЦГ се није радило о ликвидацијама Бојовића и других, Лука нема везе са убиством Шарановића

- Optužnica VDT-a, u odnosu na optuženog Ratka Koljenšića se zasniva isključivo na iskazu svjedoka Miloša Vojnovića, koji je protuvrječan njegovim ranijim iskazima, ali i svakom njegovom iskazu ponaosob, a to se vidi iz sledećeg: 1. Svjedok Vojinović je, odmah nakon što je uhapšen, kazao na zapisniku policijske uprave za grad Beograd od 17.7.2013. sledeće ja sam od Miloša i Skočka saznao da je Sloba za ubistvo Nikole dao od 15-20.000 e. a to je saznao od Miloša (Delibašića) i "Skočka" (Ratka Koljenšiča) i to kod zelene pijace u Budvi (u julu 2013 g);2. Svjedok Vojnović je 7 dana posle, dakle 24.7.2013 (str. 40) na zapisniku Tužilaštva za organizovani kriminal RS precizirao: koliko sam ja razumeo Skočka, a razumeo sam mislim dobro 20.000 e" i to kod zelene pijace u Budvi (u julu 2013 g) - kazao je u završnoj riječi advokat marinović.

Марија Бојовић: Са Луком немам контакт, Николу су убили када сам била на путу

- Međutim, godinu dana kasnije, na zapisniku za organizovani kriminal Srbije, a po zamolnici tužilaštva Crne Gore, 23.07.2014.svjedok Vojnović kaže da mu je Miloš Delibašić rekao: da ćemo za tu istu svotu...kao što je i bilo za Nikolu i to je 30.000 eura rečeno je meni a tužilac sugerisao "znači toliko je dobio ovaj što je ubio Nikolu Bojovića, a Vojnović odgovorio: "da, pa rekao je ista svota po čoveku". Već iz ovog dijela iskaza Vojnovića, koji se odnosi na visinu plaćenog iznosa za ubistvo, može se zaključiti da ovaj svjedok ne govori istinu, odnosno da on ne govori ono što je čuo, već ono što mu je rečeno da kaže u okviru dogovora sa tužilaštvom Srbije - naglašava advokat.

Убиство Бојовића и Видаковића: "Војиновић лажно свједочио да би спасио себе"

Advokat je  dodao da smatra da se došlo do cifre od 30.000 posle godinu dana od dana prvog iskaza gdje se pominje 15-20.000  "tako što je Jugoslav Cvetanović svjedočio da mu je brat Saša rekao izdao sam vas (misli na svoju braću) za 30.000 eura". Advokat je ukazao i na to da je svjedok Vojnović pred ovim sudom, na Zapisnik od 27.9 2021. na pitanje da li je Miloš Delibašić  govori sve svojim saradnicima, i da li od istih prikriva istinu, rekao da ne govori sve.

Свједок из Београда: Бојовић није убијен џабе, дошли смо у Црну Гору да се бранимо, тамо је крвна освета

"Bojovića ubili za po 30.000 eura"

U završnoj riječi VDT  je navelo da za krivično djelo kojim tereti Koljenšića ima dokaza. Pozvalo se na, između ostalog, iskaz svjedoka Miloša Vojinovića.

- O tome govore i nadzorne kamere koje su snimile Koljenšića, istovjetna roba i nalazi vještačenja. Koljenšić i Saša Cvetanović su se sreli kod lica mjesta. Koljenšić je pokretima ruke kada su se sreli pokazao Cvetanoviću gdje da se sakrije, da čeka Nikolu Boljevića -  stav je tužilaštva.

Dalje se u završnoj riječi VDT-a navodi da iz iskaza svjedoka Miloša Vojinovića "nesumljivo utvrđeno da je nalogodavac ubistva Slobodan Šaranović.

- Sada pokojni Šaranović obećao je novčanu nagradu za ubistvo brata Luke Bojovića  od po 30.000 eura. Nesumnjivo je utvrđeno da je ubistvo Nikole Bojovića izvršeno iz koristiljublja - navodi se u završnim riječima tužilaštva. 

- Posebno je teško prihvatiti kao tačan ključni dio iskaza svjedoka Vojnovića o razgovoru kod Zelene pijace (ili Mogrena, što svjedok takođe nije siguran). a koji se vodio uzmedu Delibašića, Vojnovića i Koljenšića, a tiče se snimka ubistva pok Nikole Bojovića. Naime, svjedok Vojnović kaže: "Mi smo znali (Delibalić, Vojnovići da postoji snimak. Skočka na snimku..). Nije jasno kako su Delibašić, ili Vojnović uopšte mogli da znaju za postojanje snimka, kao i sadržaja snimaka, obzirom da snimci nijesu bili objavljeni u interesu strage. Očigledno je da je sadržaj snimaka saopšten svjedoku saradniku nakon hapšenja, pa je,  pravljen scenario navodnih razgovora, sa ciljem da se preko Koljenšica, koji se nije skrivao, inkriminiše Cvetanović, koji se nije mogao prepoznati na snimku - kazao je između ostalog advokat.

On je dodao da je Koljenšić desetak minuta prije ubistva napustio mjesto gdje je ono izvršeno, da se nije krio od kamera i da se normalno kretao. 

-Tek je  kasnije saznao da je ubijen brat Luke Bojoviće Nikola, pa mu nije bilo teško povezati da je to mogao učiniti Saša Cvetanović I upravo je taj dio iskaza svjedoka Vojnovića ono što najviše inkriminiše optuženog Koljentića, i to onaj dio gdje, navodno, sam Koljenšić kaže:" čovjek koji je ubio Nikolu živi kod mene u ulazu možeš da zamisliš. Nema ni dinara, potrošio sve pare na zeranje-bijelo, tamo je s bratom, maltretira mi ženu, živi kod mene u ulazu možeš da zamislis. Nema ni dinara, potrošio sve pare na zezanje-bijelo, tamo je s bratom, maltretira mi ženu, zove me stalno daj mi 100,. daj 200..." Medutim, i ukoliko bi se uzeo kao tačan ovaj dio iskaza, ali i cjelokupan iskaz Vujovića, optuženin Koljentiću bi moglo da se stavi na teret da je izvršio neko drugo krivično djelo, i to neprijavljivanje krivičnog djela ih neko drugo, lakše djelo, ali ne i ovo koje mu je stavljeno na teret - naglašava advokat.

Advokat je istakao davideo materijal i snimci sa lica mjesta daju alibi optuženom Koljenšiću,

- Naime, sa snimka se može nesumnjivo utvrditi sledeće: da je optuženi Koljenšić napustio lice mjesta desetak minuta prije nego se tu dogodio zločin. Da optuženi Koljenšić nije skrivao svoj identitet;  da je prilikom rastanka sa Cvetanovićem, optuženi Koljenšić izvadio ruku iz džepa. Ništa od ovoga ni pojedinačno ni zbimo ne inkriminiše optuženog Koljenšića. Naprotiv. Činjenica to je optuženi šetao sa izvršiocem u kvartu gdje ima veliki broj kamera, ne skrivajući identitet, bez kape, govori u prilog tome da optuženi ne zna da Cvetanović ima namjeru da izvrši neko krivično djelo - precizirao je advokat.

On je naveoda to što je optuženi, prilikom rastanka sa Cvetanovićem izvadio ruku iz džepa, može da se tumači na mnogo načina, i to kao pozdrav, otpozdrav učinjen prema nekom sa kojim se rastaje, kao refleksna radnja i slično,

- Ali svako nije logično tumačiti kao davanje znaka da se upravo tu sačeka oštećeni, a ovo iz razloga što se na snimku jasno vidi da se pok. Nikola Bojović parkirao na ulici, nepropisno, sa očitom namjerom da se tu kratko zadrži, i pošao prema pekari - pojašnjava Marinović.

Advokat je naglasio da od izvršenja ovog djela koje se Koljenšiću stavlja na teret, do danas, je proteklo više od decenije, za koje vrijeme optuženi nije napravio ništo nezakonito, što opravdava dosuđivanje najmanje moguće kazne, naravno, ukoliko vijeće nade da je kriv.

- Ovo posebno obzirom da se optuženom stavlja ubistvo pomaganjem, pa kako i član 25 ma koji se tužilaštvo poziva, propisuje da se u ovom slučaju može smanjeti kazna, to se ili oslobadanje od optužbe, ili odredivanje minimalne kazne koja bi, sasvim predlaže ili Bigumo, ostvarila svrhu kažnjavanja - zaključio je advokat.

DETALjI OPTUŽNICE: 

U optužnici Višeg državnog tužilaštva navodi se da je Koljenšić od kraja aprila 2013. do 16. jula 2013. godine na teritoriji Crne Gore i Srbije sa umišljajem postao član organizovane kriminalne grupe, a koju su organizovali sada pokojni Šaranović i Delibašić, a čiji su članovi postali Vojnović, Slaviša Novaković i Goran Maletić (rođen Bojanić).

- Kolješić je 11. aprila 2013. iznajmio stan u Ulici vojvode Milenka u Beogradu, iznajmio automobil kako bi zajedno više dana prije izvršenja krivičnog dela pratili kretanje i ustaljene navike oštećenog. Oni su 29. aprila 2013. u ranim jutarnjim časovima zajedno došli u Ulicu carice Milice, pa je okrivljeni Koljenšić pokretom desne ruke pokazao Cvetanoviću mjesto na kome je najpogodnije da se sakrije i sačeka oštećenog i ubije ga. Cvetanović je sačekao dolazak oštećenog oko sedam sati, krenuo mu u susret i iz automatskog pištolja rafalno ispalio 15 projektila u glavu i tijelo sada pokojnog Bojović Nikole - navodi se u optužnici.

Optužnicom se navodi da su  Šaranović i Delibašić stvorili plan, preduzimali radnje na skrivanju pripadnika grupe, pribavljali im lažne isprave, iznajmljivali stanove radi skrivanja poslije izvršenih krivičnih djela, obezbijedili novac za pripremu i izvršenje krivičnih djela, oružje i municiju (automatske pištolje i 500 komada municije), organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja u mestu Lijeva Rijeka, a sve to radi vršenja krivičnog djela ubistvo.

SUD U BEOGRADU:

Odlukom suda u beogradu srpski državljani Saša Cvetanović i Slaviša Novaković osuđeni su na po 35 godina zatvora, dok su Nikšićanin Ratko Koljenšić i Beograđanin Miloš Delibašić dobili po 30 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi.

Svjedok saradnik Tužilaštva Miloš Vojnović osuđen je na 17 godina zatvora, a Goran Maletić (rođen Bojanić) na godinu. Vojnović je priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koji je prihvatio sud. Njemu je u kaznu od 17 godina uračunata i ranija kazna po drugoj pravosnažnoj presudi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 10:48