Andrija Mandić / screenshot YouTube
12/05/2024 u 16:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mandić: Nećemo dozvoliti da se na vlast vrati onaj koji je uništavao srpstvo u Crnoj Gori

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da se vrši pritisak na premijera Milojka Spajića i Vladu Crne Gore da odustanu od najavljene odluke da u Ujedinjenim nacijama podrže Rezoluciju o Srebrenici i poručio da neće dozvoliti da se vrati onaj koji ih je diskriminisao i uništavao srpstvo u Crnoj Gori da se opet vrati na vlast.

- Mi ovih dana vršimo pritisak na premijera Spajića i na Vladu Crne Gore da odustanu od najavljene odluke da u Ujedinjenim nacijama podrže Rezoluciju koja je uperena protiv srpskog naroda, protiv Republike Srpske i Srbije - rekao je Mandić.

Dodao je i da će "nastaviti to da radimo".

image

Mandić odao počast žrtvama u Jasenovcu

- SKUPšTINA CRNE GORE

- I nismo mi vezani za bilo kakve fotelje, iako se vode različite prljave kampanje i od onih za koje najmanje se to moglo očekivati. Ali bi željeli da imamo razumijevanje vaše, razumijevanja ovih nevinih duša koje se nalaze iza nas. Da znaju da nećemo dozvoliti da je to crvena linija da se vrati onaj koji nas je diskriminisao koji je uništavao srpstvo u Crnoj Gori da se opet vrati na vlast. Uradićemo sve što je u našoj moći, zajedno sa našom crkvom, zajedno sa našom braćom, ujedinjeni kao srpski političari, kao srpski narod da zaustavimo ovog premijera u jednoj lošoj i opasnoj namjeri, ali samo nećemo dozvoliti da onaj koji nas je tlačio i ponižavao, koji je želio da ne živimo u Crnoj Gori da preuzme tu državu - kazao je Mandić, prenosi RTRS.

On je kazao da je Donja Gradina dugo godina skrivana od javnosti ali da je danas "postala mjesto gdje se okupljamo".

Radio televizija Republike Srpske (RTRS) je ranije danas prenijela da je Mandić položio vijenac na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina gdje je danas odata počast žrtvama koncentracionog logora Јasenovac.

- Donja Gradina je važna kao kultura sjećanja da se čuva i njeguje za srpski narod - rekao je Mandić danas u Donjoj Gradini.

On je rekao da je došao da se u ime Crne Gore, njenih građana i svih naroda i svakog čovjeka pokloni žrtvama ovog strašnog genocida i iskaže osjećaj države prema onome što se desilo od 1941. do 1945. godine.

Mandić je istakao da se u Donjoj Gradini desio genocid koji može da se mjeri sa Aušvicom.

image

Na Grobnom polju Topole položeni vijenci i cvijeće

- FOTO: PREDSJEDNIKRS.RS/B.ZDRINJA

- Bio je jedno od mjesta koje je između ostalog uticalo na oblikovanje čitavog načina razmišljanja. Dugo vremena skrivano od javnosti ali evo već nekoliko godina postalo je mjesto gdje se okupljamo svi mi koji mislimo da je to važno kao kultura sjećanja da se čuva i njeguje za srpski narod - naveo je Mandić.

RTRS prenosi da je danas u Donjoj Gradini obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) od 1941. do 1945. godine.

Dodik: Jasenovac je najveći srpski podzemni grad

- Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsjednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici - piše u tekstu.

RTRS piše i da su vijenci položeni za pola miliona Srba, 40.000 Roma i 33.000 Јevreja ubijenih u jasenovačkom sistemu NDH koncentracionih logora.

- U ime institucija Republike Srpske, Srbije i Crne Gore vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević. Sa njima su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i premijeri Srpske Radovan Višković - piše u tekstu RTRS.

(FOTO) Mandić na obilježavanju počasti žrtvama koncentracionog logora Jasenovac

Cvijeće i vijence su kako se dalje navodi, položili i predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj, ambasador Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani Galit Peleg i predsjednik Udruženja Roma Srbije Dragoljub Arsović, predstavnici institucija Republike Srpske, predstavnici Repbublike Srpske u zajedničkim institucijama u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i predstavnici institucija Srbije.

Cvijeće su položili predstavnici diplomatskog kora, kao i ostale delegacije.

Iz Skupštine Crne Gore je juče saopšteno da će Mandić boraviti u nedjelju, 12. maja, na poziv Dodika, u zvaničnoj posjeti Banja Luci i da će tom prilikom prisustvovati obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

(RTRS)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 19:55