Pokret evropa sad / - PES
11/05/2024 u 18:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

PES: Ponovili smo više puta da poštujući žrtve genocida u Srebrenici, ne smatramo srpski narod genocidnim

Iz "Pokreta evropa sad" navode da funkcioneri te političke partije, koji obavljaju i najznačajnije pozicije u državi, nisu nikada kvalifikovali srpski narod, niti bilo koji drugi narod kao genocidan.

- Uvažavajući odluke međunarodnih sudova, te deklaraciju i rezoluciju o genocidu u Srebrenici usvojenih u prethodnim sazivima Skupštine Crne Gore, naša politička partija poštuje ono što je već utvrđeno u okviru međunarodnih i crnogorskih institucija. Crnogorski parlament je osim rezolucije o genocidu u Srebrenici, usvojio i rezolucije o genocidu u Pivi i Velici, što takođe uvažavamo i poštujemo - navode iz PES-a.

Spajić: Srbi nijesu genocidan narod

Dodaju da sve te rezolucije nisu izglasane samo glasovima sadašnje opozicije, već i glasovima partija koje sada čine parlamentarnu većinu i participiraju u Vladi.

(VIDEO) Spajić: Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici

- Iako se u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koja će biti razmatrana u UN-u ne pominje odgovornost srpskog naroda i države Srbije, a radi preciziranja odgovornosti koja je individualna, crnogorska Vlada će podnijeti amandmane, koji jasno definišu da nijedan narod ne može biti kvalifikovan kao genocidan -  smatraju u PES-u.

Dodajud a ova jako osjetljiva tema koja već nekoliko dana izaziva mnoštvo reakcija i budi sjećanja na nevino stradale žrtve, često biva zloupotrijebljena od različitih društveno-političkih aktera.

- Naša misija je da u Crnoj Gori koja ima multietnički karakter afirmišemo suživot, kako bi se u zemlji vladavine prava svi građani osjećali ravnopravno i jednako uvaženo - zaključuju u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 00:57