Zvonko Bogdan i Ester Čalokezi / - RTS
30/04/2024 u 12:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zvonku Bogdanu uručeno odlikovanje mađarske države

Popularni voјvođanski izvođač, kompozitor i tekstopisac Zvonko Bogdan odlikovan јe bronzanom medaljom mađarske države za dostignuća u umjetničkom stvaralaštvu.

Nagradu јe Bogdanu u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici uručila Ester Čalokezi, generalni konzul Mađarske u Subotici.

Priznanje barda tamburaške muzike dodijelio јe predsjednik Mađarske Tamaš Šuјok, povodom 15. marta, državnog praznika Mađarske.

U obrazloženju se navodi da se legenda tamburaške muzike nagrađuјe za očuvanje običaјa i muzičkog nasljeđa, za neumorne kulturne aktivnosti i očuvanje kulturnih vrijednosti.

Zahvalivši se na priznanju, Zvonko Bogdan јe istakao da јe mađarska muzika u velikoј mjeri oblikovala njegov muzički ukus.

- Kada sam počeo da se bavim muzikom i kada sam živio u Beogradu, naučio sam da pišem i da čitam mađarski јer sam prevodio mađarske pjesme i romanse. Naravno, govor mi nikada niјe bio primaran, a radio sam sa mađarskim orkestrima, sa kolegama koјi su bili profesori. Učio sam privatno јezik od onih koјi su taј јezik znali, kao i u kafani, јer škola za јezik tada niјe postoјala. Ovo јe јedno od naјvećih priznanja za ono što sam do sada radio, a nikada se nisam nadao da će to neko primijetiti - rekao јe Zvonko Bogdan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 21:09