/ -JUTJUB
15/05/2024 u 12:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vještačka inteligencija se službeno plasirala na country top listu

Pjesma s AI glasovnim klonom Rendija Trevisa "Where That Came From" službeno je dovea pjevača na Billboard Country Airplay listu. To je njegova prva pjesma na radijskim listama posle otprilike 20 godina, prema riječima pjevačevog tima.

"Where That Came From" je Trevisova prva nova pjesma otkako je 2013. pretrpio gotovo smrtonosni moždani udar koji ga je lišio većine njegovih pjevačkih sposobnosti. Njegov dugogodišnji producent Kajl Lening upotrijebio je AI tehnologiju kako bi decenijama stare tekstove koje je izvorno izvodio country pjevač Džejms Dipre prekrio zvukom Trevisovog vokala.

Trevis je tako postao jedan od prvih izvođača koji je odobrio korišćenje svog glasa za komercijalno objavljenu AI pjesmu. Dipre je označen kao "vocal bed" na ploči što je, prema Warner Nashvilleu, prvi put da je korišćeno takvo priznanje. Pjesma je debitovala na Country Airplay listi – koja isključivo mjeri radijsku reprodukciju, ne streaming ili prodaju – na 45. mjestu, s oko 3,3 miliona emitovanja u prvoj nedjelji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jun 2024 16:46