/ Село Краље
10/05/2021 u 09:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Краља код Андријевице чувају сјећања на пилоте југословенског ратног ваздухопловста

Нису вриједни Краљани заборавили ни своја четири пилота ратног ваздухопловства, па су им у центру села подигли јединствено спомен-обиљежје на ком је монтиран авион „јастреб“ из Другог свјетског рата

Бројне знаменитости живописног андријевичког села Краље које се, испод Комова, простире са лијеве и десне стране ријеке Краљштица, свједоче да се на овом простору посебна пажња посвећивала његовању традиције и чувању културних и историјских вриједности. Нису вриједни Краљани заборавили ни своја четири пилота ратног ваздухопловства, па су им у центру села подигли јединствено спомен-обиљежје на ком је монтиран авион „јастреб“ из Другог свјетског рата.

– Краље је кроз своју богату историју, изњедрило бројне личности које су, бавећи се успјешно различитим дјелатностима, биле препознате на нашим ширим просторима. Међу њима запажено мјесто заузимају и четири пилота југословенског ваздухопловства Никола Лекић, Милан Мартиновић, Радомир Ђурковић и Бранко Гојковић. Они су иза себе оставили биографије вриједне дивљења и поштовања. Оставили су свијетле трагове који опомињу да само храбри и велики могу да дохвате небо. Зато су мјештани одлучили да им се одуже на достојан начин кроз ово трајно обиљежје у центру села, које ће освјетљавати њихов лет од завичаја до вјечности – наводи мјештанин Микан Перовић.

image
Спомен-обиљежје

На поменутом спомен-обиљежју уклесано је име Николе Лекића, генерал потпуковника ЈНА, пилота ловаца, учесника НОР-а од 1941, носиоца „Партизанске споменице 1941”. Њему је припало високо мјесто у југословенском ваздухопловству, као првом пилоту ЈНА, који је 1956. године пробио „звучни зид” на авиону „сајбер” на домаћем небу. Лекићев подвиг био је куриозитет у историји свјетског ваздухопловства, јер је изведен на авиону који није конструисан да лети надзвучном брзином. Лекић је рођен 1919. у Краљима. Као студент београдског универзитета послије априлског рата 1941. године прикључио се Милешевској партизанској чети, која је формирана и дејствовала на подручју Пријепоља, настављајући пут славне Треће санџачке пролетерске бригаде. Крај рата затекао га је у чину мајора, на дужности помоћника Озне за Трећу армију. Завршетком рата његово опредјељење је било ваздухопловство. Школовао се у СССР, гдје завршава ваздухопловну војну академију, као први у рангу. У Београду завршава вишу војну академију и правни факултет. У ратном ваздухопловству врши дужности од командира ловачке ескадриле до замјеника комданта Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране. Пензионисан је у чину генерал потпуковника ЈНА. Носилац је већег броја домаћих и страних одликовања и признања. Као спортски радник, једно вријеме је био предсједник ФК „Партизан” у Београду. Преминуо је 1994. године када је и његова урна положена у Краљима.

image
Обиљежје пилотима

На спомен-обиљежју у Краљима налази се и име Милана Мартиновића (1917–1996), потпуковник ЈНА, пилота ловаца. Он се, као ученик беранске гимназије, опредијелио за Народноослободилачки поктер. По завршетку рата посветио се ваздухопловству школујући се у Мостару. Као пилот-ловац најдуже је службовао у Пули. Након пензионисања радио је у цивилном привредном ваздухопловству као пилот и инструктор. Умро је у Пули гдје је и сахрањен.

Ту је и име Радомира Ђурковића (1927–1992), пилота ловаца, мајора ЈНА. Он као гимназијалац 1943. године ступа у редове четврте Црногорске пролетерске бригаде. Из рата излази као официр и опредјељује се за ваздухопловство. Завршава Ваздухопловну академију као други у класи пилота послије Другог свјетског рата. Лети на борбеним авионима. Службовао је у Мостару, Задру, Батајници. Био је цијењен и омиљен код својих колега. Послије једног удеса рано се пензионисао настављајући да живи у Панчеву, гдје је умро и сахрањен.

И име Бранка Гојковића (1906–1965), капетана прве класе, пилота ловаца југословенске војске заузело је мјесто на спомен-обиљежју у Краљима. Гојковић послије завршетка четвртог разреда гимназије у Беранама уписује Пјешадијску подофицирску војну академију у Београду. Даље школовање наставља у Ваздухопловној академију у Мостару. Као пилот службовао је у Загребу, Скопљу, Краљеву и Нишу све до априлског рата 1941. године. У априлском рату овај неустрашиви чувар нашег неба међу првима је пошао на борбени задатак са својим авионом и пошао у незадрживи јуриш на њемачке ескадриле које су надирале из правца Бугарске. Тада је његов авион погођен, тако да се морао принудно спустити. Пао је у руке њемачких оружаних снага, одакле је спроведен у њемачко заробљеништво, у ком је боравио до 1945. године. Након повратка из интернације, као административни службеник, радио је у Скопљу и Подгорици. Умро је 1965. године и сахрањен на мјесном гробљу у Краљима уз војне и грађанске почасти.

Мјештани Краља истичу да су ови храбри пилоти достојно репрезентовали свој завичај и Васојевиће.

– Пилоти из Краља су били јунаци нашег неба. Они треба да буду подстрек генерацијама које долазе, њима на славу, а нама на трајно сјећање – поручили су мјештани.

Четворица Краљана су се огледала и у спортском ваздухопловству. Међу њима почасно мјесто заузима примаријус др Ника Лабовић (1908–1970). Он је као студент Медицинског факултета у Београду успјешно летио авионом над Земуном и Београдом. У послијератном периоду његовом заслугом обновљен је „Аеро-клуб” у Беранама на чијем челу се налазио до 1959. године. Био је то период „златног доба”, успона овог клуба према којем је, како је записано, хрлила младост Васојевића. Ту је и Љубо Лабовић (1935–1960) дип. правник. Као ђак беранске гимназије и члан „Аеро клуба” положио је испит за спортског пилота и успјешно летио изнад Берана. Спортски пилот био је и Васо Јојић (1936–2012). Као ђак беранске гимназије и члан „Аеро клуба”, обавио је 101 лет на једрилици, од чега самостално 32 лета. И Миомир Мирчић (1962–2013) је као гимназијалац положио испит за спортског пилота. Био је учесник многих такмичења на просторима СФРЈ, постижући запажене резултате.

Д. Јововић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:02