Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Kome je hljeb luksuz neka dođe na protest * Lazović i Golubović neće u penziju * Medenici kupuju auto od 70.000 eura * Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Protesti iz očaja * Njemci prihvataju Putinove „vukove”
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-04-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)


Došao Mujo u kafanu i naruči pivo. Konobar mu donese pivo i podmetač. Popije on i hoće još jedno, konobar mu donese pivo i podmetač i tako još nekoliko puta. I zatraži on još jedno pivo. Konobar mu donese ali bez podmetača, a na to će Mujo:
- A gdje je keksić?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2015-04-29 NASTAVAK SUDSKIH SPOROVA U JUNU Prva banka i CKB od Boksita traže 294 hiljade eura
Pri­prem­no ro­či­šte u spo­ru ko­ji je pred Pri­vred­nim su­dom Cr­ne Go­re po­ve­la Pr­va ban­ka, u ve­ćin­skom vla­sni­štvu pre­mi­je­ro­vog bra­ta Aca Đu­ka­no­vi­ća, sa Rud­ni­ci­ma bok­si­ta u ste­ča­ju od­lo­že­no je za 4. jun. Ta­ko­đe, ju­če je su­di­ja istog su­da Bor­jan­ka Zo­go­vić za 10. jun od­lo­ži­la i ro­či­šte u spo­ru ko­ji je Cr­no­gor­ska ko­mer­ci­jal­na ban­ka po­ve­la pro­tiv Bok­si­ta. CKB u tom spo­ru tra­ži od Bok­si­ta 79 hi­lja­da eura, što je ste­čaj­na upra­va ospo­ri­la.
Po­stu­pa­ju­ći su­di­ja i pred­sjed­nik Pri­vred­nog su­da Bla­žo Jo­va­nić pri­ba­vi­će za idu­će ro­či­šte ste­čaj­ne spi­se pred­me­ta za Rud­ni­ke bok­si­ta, ka­ko bi se utvr­di­lo da li je Pr­va ban­ka bla­go­vre­me­no pod­ni­je­la tu­žbu.
Vri­jed­nost spo­ra ko­ji vo­di Pr­va ban­ka je 215,75 hi­lja­da eura, a spor je po­kre­nut na­kon što je biv­ši ste­čaj­ni uprav­nik u Rud­ni­ci­ma bok­si­ta Zdrav­ko Cic­mil u ste­čaj­nom po­stup­ku ospo­rio dio po­tra­ži­va­nja Đu­ka­no­vi­će­ve ban­ke.
Od ukup­nog iz­no­sa ko­ji Pr­va ban­ka po­tra­žu­je, 95,4 hi­lja­de eura od­no­si se na dio kre­di­ta ko­ji Rud­ni­ci bok­si­ta ni­je­su vra­ti­li, a za ko­ji je bi­la za­lo­že­na uprav­na zgra­da tog pred­u­ze­ća. Iz­nos od 120 hi­lja­da eura od­no­si se na po­tra­ži­va­nje po osno­vu ugo­vo­ra o iz­da­tim ga­ran­ci­ja­ma. Bok­si­ti su ban­ci osta­li du­žni na­kna­de po osno­vu ga­ran­ci­je ko­ju im je ona iz­da­la kao po­di­zvo­đa­či­ma ra­do­va na re­kon­struk­ci­ji tu­ne­la Vr­mac, ko­ja je na­pla­ti­va na pr­vi po­ziv, a tu ga­ran­ci­ju su Bok­si­ti do­sta­vi­li austrij­skom Štra­ba­gu, iz­vo­đa­ču ra­do­va na tu­ne­lu.
Pr­va ban­ka uslov­no po­tra­žu­je još 960 hi­lja­da, u slu­ča­ju pa­da te ga­ran­ci­je, od­no­sno ako ra­do­vi na tu­ne­lu Vr­mac ne bu­du pri­mlje­ni. Ti ra­do­vi do da­nas ni­je­su zva­nič­no pri­mlje­ni.
Ka­ko je na ju­če­ra­šnjem ro­či­štu is­ta­kla za­stup­ni­ca Pr­ve ban­ke Kse­ni­ja Fra­no­vić, ta ban­ka je pri­je uvo­đe­nja ste­ča­ja u Bok­si­ti­ma van­sud­skom pro­da­jom di­je­la za­lo­že­ne­ne imo­vi­ne ko­ja je bi­la u vla­sni­štvu In­ve­sti­ci­o­no-raz­voj­nog fon­da na­pla­ti­la naj­ve­ći dio po­tra­ži­va­nja, u iz­no­su od oko dva mi­li­o­na eura, a ne­vra­će­no je osta­lo 95 hi­lja­da.
U spo­ru ko­ji sa Bok­si­ti­ma vo­di CKB, su­di­ja Zo­go­vić je pri­hva­ti­la za­htjev za­stup­ni­ka nik­šić­kog rud­ni­ka i od­re­di­la fi­nan­sij­sko vje­šta­če­nje u tom spo­ru, ko­je će ura­di­ti vje­štak Slav­ko Ga­če­vić.
Ste­čaj u Bok­si­ti­ma uve­den je kra­jem no­vem­bra 2013. go­di­ne na za­htjev Cr­no­gor­ske ko­mer­ci­jal­ne ban­ke, zbog du­ga od 1,59 mi­li­o­na eura, a 19. fe­bru­a­ra pro­šle go­di­ne u tom pred­u­ze­ću je pro­gla­šen ban­krot jer ni­je do­sta­vljen plan re­or­ga­ni­za­ci­je.
Po­vje­ri­o­ci po­tra­žu­ju oko 130 mi­li­o­na eura, a naj­ve­će po­tra­ži­va­nje ima Kom­bi­nat alu­mi­ni­ju­ma, ko­ji od Bok­si­ta po­tra­žu­je 41 mi­li­on eura.
J.V.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"