Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Kome je hljeb luksuz neka dođe na protest * Lazović i Golubović neće u penziju * Medenici kupuju auto od 70.000 eura * Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Protesti iz očaja * Njemci prihvataju Putinove „vukove”
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-04-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)


Došao Mujo u kafanu i naruči pivo. Konobar mu donese pivo i podmetač. Popije on i hoće još jedno, konobar mu donese pivo i podmetač i tako još nekoliko puta. I zatraži on još jedno pivo. Konobar mu donese ali bez podmetača, a na to će Mujo:
- A gdje je keksić?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2015-04-29 MARKO MILAČIĆ OCIJENIO DA JE MOGUĆE ČLANSTVO U NATO POGUBNO ZA CRNOGORSKU DRŽAVU
Irski model najbolji za Crnu Goru
Milačić Irski model najbolji za Crnu Goru
Iz­vr­šni di­rek­tor Po­kre­ta za ne­u­tral­nost Mar­ko Mi­la­čić ka­zao je da je ta or­ga­ni­za­ci­ja pro­tiv NA­TO-a, ali za član­stvo Cr­ne Go­re u Evrop­skoj uni­ji. On vje­ru­je da je mo­gu­će u Cr­noj Go­ri pri­mje­ni­ti ir­ski mo­del ne­u­tral­no­sti.
– Evrop­ska uni­ja ga­ran­tu­je voj­nu ne­u­tral­nost Ir­skoj i uko­li­ko joj ne­ko ugro­zi bez­bjed­nost, sve čla­ni­ce EU će se svim ras­po­lo­ži­vim sred­stvi­ma okre­nu­ti da je od­bra­ne. Da­kle, to je je­dan od pri­mje­ra i je­dan od mo­de­la i mi sma­tra­mo da na naj­bo­lji mo­gu­ći na­čin ga­ran­tu­je ova dva na­ša ide­a­la, ta­ko da ka­žem – je­dan je voj­na ne­u­tral­nost a dru­gi je pri­klju­če­nje Evrop­skoj uni­ji. A to da mi ide­mo na ru­ku Ru­si­ji je kla­si­čan spin i pod­me­ta­či­na. Svi ko­ji se ne ukla­pa­ju u tu po­dje­lu Va­šing­ton – Mo­skva auto­mat­ski bi­va­ju uklo­plje­ni u jed­nu od te dvi­je stra­ne. Ide­ja Po­kre­ta je upra­vo u to­me da se dr­ži­mo iz­van to­ga – sa­op­štio je Mi­la­čić za RFE.
Upi­tan za­što če­sto  NA­TO i SAD op­tu­žu­ju za de­sta­bi­li­za­ci­ju dr­ža­va, a ni­je­su se osvr­ta­li na sta­nje ljud­skih i po­li­tič­kih pra­va u Ru­si­ji, sra­zmje­re ko­rup­ci­je, ru­sku anek­si­ju Kri­ma i dru­gih obla­sti Ukra­ji­ne, Mi­la­čić je ka­zao da „ni­je tač­no da ni­smo po­mi­nja­li, ali mo­žda ni­smo u to­li­koj mje­ri.”
– Na­rav­no da smo kri­tič­ki op­se­r­vi­ra­li stvar­nost. Ali pr­va stvar je­ste da tre­nut­no u Cr­noj Go­ri če­ka­mo po­ziv, ne za učla­nje­nje i za tje­šnje ve­ze sa Ru­si­jom, ne­go za učla­nje­nje u NA­TO. I za­to je pot­pu­no lo­gič­no da se de­kla­ri­še­mo o pri­ro­di NA­TO-a. Pri­mar­no pi­ta­nje Ru­si­je ili Sje­ver­ne Ko­re­je, ko­li­ko god to mor­bid­no i prag­ma­tič­no zvu­ča­lo je, unu­tar­po­li­ti­čo pi­ta­nje. Pi­ta­nje ne­u­tral­no­sti Cr­ne Go­re je par eks­e­lans ge­o­po­li­tič­ko pi­ta­nje – na­veo je Mi­la­čić.
S dru­ge stra­ne, po­sla­nik DPS-a Pre­drag Se­ku­lić sma­tra da po­sto­je uti­ca­ji i sa is­to­ka i sa za­pa­da na opre­dje­lje­nje Cr­ne Go­re o član­stvu u NA­TO, „a da se kroz kon­cept ne­u­tral­no­sti ko­je za­stu­pa­ju od­re­đe­ne opo­zi­ci­o­ne stran­ke osje­ća pro­ru­ski uti­caj”.
– Ne tre­ba za­bo­ra­vi­ti da je ge­o­stra­te­ški po­lo­žaj Cr­ne Go­re ve­o­ma zna­ča­jan, tim pri­je što ima­mo za­i­sta ve­li­ku po­la­ri­za­ci­ju. S jed­ne stra­ne za­pad, od­no­sno Evrop­ska uni­ja i ze­m­lje NA­TO, a sa dru­ge stra­ne Ru­si­ja i oni ko­ji ula­ze u tu ta­ko­zva­nu ru­sku or­bi­tu. Re­kao bih, bez ika­kve di­le­me, da se taj pro­ru­ski uti­caj sva­ka­ko osje­ća i u Po­kre­tu za ne­u­tral­nost, a i kod onih po­li­tič­kih par­ti­ja ko­je se za­la­žu da Cr­na Go­ra ne bu­de čla­ni­ca NA­TO – tvr­di Se­ku­lić.
Po mi­šlje­nju funk­ci­o­ne­ra SDP-a Bo­ri­sla­va Ba­no­vi­ća, op­ci­ja voj­ne ne­u­tral­no­sti vi­še je usmje­re­na na sa­rad­nju sa Ru­si­jom i dr­ža­va­ma na me­đu­na­rod­noj sce­ni ko­je su su­prot­sta­vlje­ne po­li­ti­ci NA­TO-a. M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"