Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Balkan - datum: 2015-10-18 IZBJEGLICE IZ HRVATSKE POČELE DA STIŽU U SLOVENIJU Rampa samo za ekonomske migrante
Pr­vi auto­bu­si sa iz­bje­gli­ca­ma iz Hr­vat­ske sti­gli su pre­kju­če na dva gra­nič­na pre­la­za sa Slo­ve­ni­jom po­što je Ma­đar­ska za­tvo­ri­la ze­le­nu gra­ni­cu sa Hr­vat­skom pro­šle no­ći, pre­no­si Tan­jug.
Pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma, gru­pe iz­bje­gli­ca iz Hr­vat­ske sti­za­će u Slo­ve­ni­ju na sva­kih šest sa­ti.
Po­lo­vi­na od oko 300 iz­bje­gli­ca, ko­je su sti­gle u pet auto­bu­sa na gra­nič­ni pre­laz Pe­ti­šov­ci na sje­ve­ro­i­sto­ku ze­mlje, pro­ći će kroz pro­ces iden­ti­fi­ka­ci­je u ša­tor­skom cen­tru ko­ji je tu po­dig­nut, dok će osta­li bi­ti pre­ba­če­ni u su­sjed­no se­lo Dol­ga ra­di iden­ti­fi­ka­ci­je, na­vo­di se u sa­op­šte­nju slo­ve­nač­ke po­li­ci­je.
Po­što pro­ces iden­ti­fi­ka­ci­je bu­de oba­vljen, stran­ci će bi­ti pre­ba­če­ni u pri­hvat­ni cen­tar u Šen­ti­lju, bli­zu gra­ni­ce sa Austri­jom, na­ve­la je po­li­ci­ja iz Mur­ske So­bo­te.
Pr­vi auto­bu­si sa iz­bjeglca­ma iz Hr­vat­ske sti­gli su, ta­ko­đe, u Gru­ško­vje, dru­gi gra­nič­ni pre­laz na sje­ve­ro­i­sto­ku Slo­ve­ni­je.
Pre­ma por­ta­lu 24ur.com, če­ti­ri auto­bu­sa su do sa­da sti­gla na taj gra­nič­ni pre­laz gdje su mi­gran­ti pre­ba­če­ni u ša­tor­ski cen­tar na iden­ti­fi­ka­ci­ju.
Taj por­tal ni­je iz­vi­je­stio da li će i ka­da oni bi­ti pre­ba­če­ni u dru­ge pri­hvat­ne cen­tre.
Ko­man­dant slo­ve­nač­ke je­di­ni­ce za ci­vil­nu za­šti­tu Sreč­ko Še­stan re­kao je za agen­ci­ju STA da se oče­ku­je do­la­zak šest auto­bu­sa na sva­ki od dva gra­nič­na pre­la­za – Gru­ško­vje–Ma­celj i Pe­ti­šov­ci–Mur­sko Sre­di­šće.
Ma­đar­ska je oko je­dan sat po­sli­je po­no­ći za­tvo­ri­la svo­ju ze­le­nu gra­ni­cu sa Hr­vat­skom, a hr­vat­ske vla­sti su sa­op­šti­le da će pre­u­smje­ra­va­ti iz­bje­gli­ce u Slo­ve­ni­ju.
Pre­ma po­li­cij­skim po­da­ci­ma, Slo­ve­ni­ja ima ka­pa­ci­tet da pri­mi oko 7.500 iz­bje­gli­ca, što je ne­što ma­lo vi­še od bro­ja iz­bje­gli­ca ko­je sva­ko­dnev­no sti­žu u Hr­vat­sku iz Sr­bi­je.
Hr­vat­ska agen­ci­ja Hi­na je iz­vi­je­sti­la da Hr­vat­ska na­mje­ra­va da in­for­mi­še iz­bje­gli­ce ko­je sti­žu iz Sr­bi­je da mo­gu da tra­že azil u Hr­vat­skoj i da je pro­laz ka Ma­đar­skoj za­tvo­ren, kao i da mo­gu za­tra­ži­ti azil na gra­nič­nim pre­la­zi­ma sa Ma­đar­skom.
Port­pa­rol ma­đar­ske vla­de re­kao je za agen­ci­ju AFP da je ta dr­ža­va za­tvo­ri­la svo­ju ze­le­nu gra­ni­cu sa Hr­vat­skom sa­mo za eko­nom­ske mi­gran­te. Oni sa va­lid­nim do­ku­men­ti­ma i oni ko­ji pod­no­se za­htjev za azil i da­lje mo­gu da uđu u Ma­đar­sku na re­gu­lar­nim gra­nič­nim pre­la­zi­ma.
Austrij­ska agen­ci­ja APA je ja­vi­la da Austri­ja od su­bo­te uve­če na­mje­ra­va da po­ja­ča kon­tro­le na svo­joj gra­ni­ci sa Slo­ve­ni­jom.
(RTS)


Ma­đar­ska kon­tro­la na gra­ni­ci sa Slo­ve­ni­jom

Ma­đar­ska će pri­vre­me­no po­no­vo po­sta­vi­ti kon­tro­le na svo­joj gra­ni­ci sa Slo­ve­ni­jom, iz­ja­vio je ma­đar­ski mi­ni­star ino­stra­nih po­slo­va Pe­ter Si­jar­to.
Si­jar­to je re­kao za na­ci­o­nal­nu agen­ci­ju MTI da je vla­da do­bi­la in­for­ma­ci­je da su mi­gran­ti kre­nu­li pre­ko slo­ve­nač­ko-ma­đar­ske gra­ni­ce, po­što je za­tvo­re­na gra­ni­ca sa Hr­vat­skom.(RTS)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne izbore za odbornike u SO Nikšić koji će biti održani 14.03.2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"