Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Balkan - datum: 2015-10-21 VLAST U ZAGREBU ZA NEKOLIKO NEDJELJA DIŽE ZID PREMA SRBIJI Bodljikave žice i na hrvatskoj granici
Vla­da Hr­vat­ske sprem­na je da gra­di ogra­du na gra­ni­ci sa Sr­bi­jom, uko­li­ko pro­pad­ne „plan C” o tran­zi­tu iz­bjeglica pre­ma Slo­ve­ni­ji, pi­še za­gre­bač­ki „Ju­tar­nji list”.
Ako Slo­ve­ni­ja ili Austri­ja bu­du dra­stič­no re­du­ci­ra­le pri­liv mi­gra­na­ta, ni na­ma ne pre­o­sta­je ni­šta dru­go ne­go da ogra­ni­či­mo broj oso­ba ko­je sti­žu iz Sr­bi­je, re­kao je iz­vor iz hr­vat­ske vla­de, pre­no­si Be­ta.
– U tom bi slu­ča­ju grad­nja ogra­de tra­ja­la ne­ko­li­ko sed­mi­ca, jer bi na ne­kim djelovima gra­ni­ce ra­do­vi bi­li te­ži zbog pri­rod­nih pre­pre­ka kao što je mo­čvar­no ze­mlji­šte – re­kao je taj iz­vor Ju­tar­njem li­stu.
List na­vo­di da su pla­no­vi za po­sta­vlja­nje ogra­de na gra­ni­ci na­pra­vlje­ni i da je sve sprem­no za po­če­tak ra­do­va ko­ji bi, pre­ma procjenama, tra­ja­li oko dvi­je sed­mi­ce.
U slu­ča­ju za­tva­ra­nja gra­ni­ce sa Sr­bi­jom, naj­vje­ro­vat­ni­je će se ta­da do­bar dio iz­bje­glič­kog ta­la­sa pre­u­smje­ri­ti pre­ma Ru­mu­ni­ji, a za­tim ula­zi­ti u Ma­đar­sku ko­ja ni­je za­ba­ri­ka­di­ra­la taj dio gra­ni­ce. Oda­tle bi mi­gran­ti na­sta­vi­li put pre­ma Austri­ji i da­lje do že­lje­nih od­re­di­šta.
Dru­ga je va­ri­jan­ta da bi mi­gran­ti iz Sr­bi­je pre­la­zi­li u Bo­snu i Her­ce­go­vi­nu, ali to sa­go­vor­ni­ci Ju­tar­njeg li­sta sma­tra­ju ma­lo vje­ro­vat­nim, jer bi mi­gran­ti na tom pu­tu mo­ra­li da pro­đu te­ško pro­hod­ne pri­rod­ne pre­pre­ke, po­put ri­je­ke Dri­ne i vi­so­kih pla­ni­na. U tom bi se slu­ča­ju Hr­vat­ska na­šla u pro­ble­mi­ma jer je te­ško efi­ka­sno nad­zi­ra­ti hi­lja­du ki­lo­me­ta­ra du­gu gra­ni­cu sa BiH.
Pre­mi­jer Hr­vat­ske Zo­ran Mi­la­no­vić ne­ko­li­ko pu­ta je po­ru­čio da je po­di­za­nje zi­do­va na gra­ni­ci sa Sr­bi­jom „zad­nje od zad­njih rje­še­nja” i da Hr­vat­ska to ne že­li, jer je „kri­vo i ru­žno”.
Re­kao je i da će Hr­vat­ska na­sta­vi­ti da pri­ma iz­bje­gli­ce i upu­ću­je ih da­lje pre­ma Slo­ve­ni­ji iz ko­je iz­bje­gli­ce že­le da­lje u ze­mlje za­pad­ne Evro­pe. Mi­la­no­vić je, me­đu­tim, na­gla­sio da Hr­vat­ska ne­će za­dr­ža­va­ti u ze­mlji vi­še lju­di ne­go što mo­že da ih pri­mi.
Po­sli­je slo­ve­nač­ke dje­li­mič­ne blo­ka­de gra­ni­ce u no­ći iz­me­đu ne­dje­lje i po­ne­djelj­ka, i hr­vat­ska po­li­ci­ja je po­če­la da ogra­ni­ča­va broj lju­di ko­ji ula­ze iz Sr­bi­je, pa ra­ste na­pe­tost jer sa srp­ske stra­ne sve ve­ći broj iz­bje­gli­ca na ki­ši i na otvo­re­nom če­ka na pro­laz pre­ko gra­ni­ce. Isto­vre­me­no se vo­zo­vi i auto­bu­si ša­lju u Slo­ve­ni­ju i mi­mo do­go­vo­ra.
List ocje­nju­je da je, u slu­ča­ju za­tva­ra­nja gra­ni­ca sa Sr­bi­jom, naj­i­zgled­ni­ja va­ri­jan­ta pre­u­smje­ra­va­nje di­je­la iz­bje­gli­ca pre­ma Ru­mu­ni­ji, pa on­da na Ma­đar­sku ko­ja još ni­je za­tvo­ri­la taj dio gra­ni­ce, dok je ma­nje iz­gled­na op­ci­ja da iz­bje­gli­ce iz Sr­bi­je kre­nu pre­ma BiH i da­lje pre­ma Hr­vat­skoj zbog pri­rod­nih pre­pre­ka na ko­je bi na­i­la­zi­le.(RTS)


Slo­ve­ni­ja: Oklop­na vo­zi­la na gra­ni­ci sa Hr­vat­skom

U Do­bo­vu, slo­ve­nač­kom mje­stu uz gra­ni­cu sa Hr­vat­skom, do­ve­ze­na su oklop­na vo­zi­la, ja­vlja por­tal In­deks.
Pre­mi­jer Slo­ve­ni­je Mi­ro Ce­rar re­kao je da bi za­kon ko­ji tre­ba da omo­gu­ći sla­nje voj­ske na gra­ni­ce mo­gao da poč­ne da se pri­mje­nju­je već od sju­tra, pre­no­si Be­ta.
Ako at­mos­fe­ra u par­la­men­tu bu­de kon­struk­tiv­na, mo­gu­će je da iz­mje­ne za­ko­na bu­du usvo­je­ne da­nas i da sju­tra stu­pe na sna­gu, re­kao je Ce­rar po­sli­je sast­na­ka s pred­stav­ni­ci­ma par­la­men­tar­nih stra­na­ka. Slo­ve­nač­ki par­la­ment tre­ba­lo bi da­nas na van­red­noj sjed­ni­ci da se iz­ja­sni o iz­mje­na­ma Za­ko­na o od­bra­ni ko­je bi omo­gu­ći­le sla­nje voj­ske na gra­ni­cu ka­ko bi se spri­je­čio ne­kon­tor­li­sa­ni pri­liv iz­bje­gli­ca i mi­gra­na­ta ko­ji sti­žu bla­kan­skom ru­tom pre­ko Hr­vat­ske. Ta­kav pred­log usvo­ji­la je vla­da na van­red­noj sjed­ni­ci.(RTS)c


Izbjeglice probile kordon policije i ušle u Hrvatsku

Hrvatski policajci, pripadnici interventnih jedinica, nalaze se uz samu graničnu crtu, a od izbjeglica i migranata dijeli ih ograda kroz koju se najprije propuštaju ranjive grupe, poput invalida, starijih osoba i žena i djece, a tek potom i muškarci, prenosi hrvatski portal Indeks.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je više od 4.000 izbjeglica sa Bliskog istoka probilo kordon policije i ušlo u Hrvatsku.
"Između 4.000 i 5.000 izbjeglica ušlo je u Hrvatsku tako što su probili kordon policije, polomili žice i ograde, ali ovaj problem se ne rešava žicama i ogradama", rekao je Stefanović u Mitrovom polju, na planini Goč. Hrvatska granica je tokom noći bila zatvorena, a od juče ujutro su izbjeglice propuštane sporo i u manjim grupama. Većina izbjeglica koje su čekale da uđu u Hrvatsku noć je provela na otvorenom. Pokušavali su da se zagriju folijama i ćebadima koje su dobili po ulasku u Srbiju, a neki od njih palili su vatru od drva koja su pronašli u šidskom ataru.(RTS)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne izbore za odbornike u SO Nikšić koji će biti održani 14.03.2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"