Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2015-10-21 TRIBINA „RIJEČ“ UKCG Pjesnik i sloboda
Na Tri­bi­ni „Ri­ječ” u če­tvr­tak, 22. ok­to­bra u Du­hov­nom cen­tru „Si­me­on Mi­ro­to­či­vi” na Ne­ma­nji­noj oba­li br 31 (Pred­grad) u 19 ča­so­va go­vo­ri­će na te­mu „In­te­lek­tu­a­lac-pje­snik i slo­bo­da” is­tak­nu­ti knji­žev­ni stva­ra­o­ci Ran­ko Jo­vo­vić, Pe­ri­vo­je Po­po­vić, Ve­se­lin Rak­če­vić, Ili­ja La­ku­šić, Be­ćir Vu­ko­vić i No­vi­ca Đu­rić. Uvod­nu ri­ječ ima­će Mi­li­ca Kralj, ured­ni­ca tri­bi­ne.
– Is­tak­nu­ti knji­žev­ni­ci – in­te­lek­tu­al­ci an­ga­žo­va­nim gla­som po­bu­nje­nog je­zi­ka raz­ma­tra­će ovo­vre­me­na kri­zna mje­sta stvar­no­sti, i od­go­vo­ri­će (ono što već de­ce­ni­ja­ma i ob­zna­nju­ju u svo­jim dje­li­ma) na su­štin­ska pi­ta­nja o od­no­su slo­bo­de i ne­slo­bo­de, o in­te­lek­tu­al­noj od­go­vor­no­sti, ali i o in­te­lek­tu­al­noj in­di­fe­rent­no­sti, o gu­blje­nju eg­zi­sten­ci­jal­nog i du­hov­nog oslon­ca (srp­skog je­zi­ka, ći­ri­lič­nog pi­sma, pra­vo­slav­ne vje­re), o sta­nji­ma ne­po­ko­ra­va­nja i ne­pri­sta­ja­nja na na­met­nu­te jed­no­um­ne okvi­re, o mo­ći i ne­mo­ći du­ha u bes­te­žin­skom sta­nju, u pro­sto­ru ras­pa­da, dez­in­te­gra­ci­je i mar­gi­na­li­za­ci­je te­melj­ne osno­ve u ra­slo­je­nom dru­štve­nom po­ret­ku.
Šta sve mo­že (ili šta bi sve mo­rao da či­ni in­te­lek­tu­a­lac da bi svo­jim dje­la­njem po­ki­dao gu­stu mre­žu la­ži pre­i­me­no­va­ne u isti­nu? Šta sve mo­že/mo­ra in­te­lek­tu­a­lac/pjesnik u vre­me­nu zla, u vre­me­nu ko­lek­tiv­nog ude­sa, u vre­me­nu po­tre­sa, upr­kos cen­zu­ri i re­pre­si­ji, po­sta­vlja­ju­ći se iz­nad Taj­no­vid­če­vih tvrd­nji „Strah ži­vo­tu ka­lja obraz če­sto” i uz­viv­ši se pre­ma vr­hov­noj svjetlo­sti „Lu­ča svjet`la ru­ko­vo­di­telj mu”? Šta sve mo­že in­te­lek­tu­a­lac u oču­va­nju naj­traj­ni­jih du­hov­nih vri­jed­no­sti i oču­va­nju do­sto­jan­stva pro­pi­sa­nog etič­kom mje­rom Nje­go­ša, Mar­ka Mi­lja­no­va, Ste­fa­na Mi­tro­va Lju­bi­še... – na­vo­di se u sa­op­šte­nju UKCG po­vo­dom odr­ža­va­nja tri­bi­ne.
A.Ć.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"