Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2015-10-21 VUČETA FURTULA (88) UČESTVOVAO U OSLOBAĐANJU SRPSKE PRESTONICE Oslobodilac Beograda sa Kovrena
BI­JE­LO PO­LjE - Pri­je tač­no 71 go­di­nu Na­rod­no­o­slo­bo­di­lač­ka voj­ska Ju­go­sla­vi­je i Cr­ve­na ar­mi­ja oslo­bo­di­le su Be­o­grad, da­na­šnju pre­sto­ni­cu Sr­bi­je, oku­pa­ci­je nje­mač­ke voj­ske. Ak­ci­ja u ko­joj je uče­stvo­va­lo osam par­ti­zan­skih di­vi­zi­ja pod ko­man­dom ge­ne­ra­la Pe­ka Dap­če­vi­ća i voj­ne sna­ge biv­šeg SSSR-a tra­ja­la je osam da­na. Na 71- go­di­šnji­cu od oslo­bo­đe­nja Be­o­gra­da na Gro­blju oslo­bo­di­la­ca oku­pi­lo se ne­ko­li­ko ne­ka­da­šnjih uče­sni­ka bor­bi, de­se­ti­ne nji­ho­vih po­to­ma­ka, ali i po­što­va­la­ca an­ti­fa­ši­stič­kih te­ko­vi­na. Me­đu nji­ma j ni­je bi­lo Bje­lo­polj­ca Vu­če­te Fur­tu­le (86) sa Ko­vre­na u Vra­ne­šu, ko­ji zbog zdrav­stve­nih pro­ble­ma, upr­kos po­zi­vu or­ga­ni­za­to­ra, ni­je mo­gao pru­su­tvo­va­ti ve­li­čan­stve­nom do­ga­đa­ju. On je pro­šle go­di­ne, kad se sla­vi­lo se­dam de­ce­ni­ja od oslo­bo­đe­nja Be­o­gra­da, no­sio naj­u­peč­lji­vi­ji tran­spa­rent „Smrt fa­ši­zmu slo­bo­da na­ro­du”, dr­že­ći u ru­ci po­ve­lju ko­ja mu je do­de­lje­na kao oslo­bo­di­o­cu Be­o­gra­da. 
- Kad ni­je­sam mo­gao da odem za Be­o­grad, že­lim na ovaj na­čin, pre­ko mog „Da­na”, da po­ša­ljem po­ru­ku mo­jim sa­bor­ci­ma, ko­ji su u Be­o­gra­du na pro­sla­vi da sam u mi­sli­ma s nji­ma. I da sam po­no­san na sve ono što smo ura­di­li da na­kon to­ga ži­ve u slo­bo­di, sre­ći i bla­go­sta­nju. Da se ni­kad vi­še ne po­no­ve oni slav­ni rat­ni da­ni – po­ru­čio je Fur­tu­la.
On je is­ta­kao da se ne smi­je za­bo­ra­vi­ti isto­ri­ja pro­le­te­ra i da se mo­ra pam­ti­ti bit­ka za oslo­bo­đe­nje.
-Dok bu­dem živ, sla­vi­ću 20. ok­to­bar, is­ti­če Fur­tu­la.
On pod­sje­ća da je tog da­na ka­da je oslo­bo­đen Be­o­grad, a on bio bo­rac Pr­ve pro­le­ter­ske bri­ga­de imao sa­mo 16 go­di­na.
-Cr­ve­na ar­mi­ja s ten­ko­vi­ma i ka­ću­ša­ma, pra­će­na pje­ša­di­jom, za­u­ze­la je Sav­ski most i že­lje­znič­ku sta­ni­cu. Če­ti­ri pro­le­ter­ske di­vi­zi­je za­u­ze­le su Top­či­der, a dvi­je Ba­nji­cu. Mo­ja Pr­va pro­le­ter­ska s De­di­nja na­pa­la je i za­u­ze­la Auto­ko­man­du, Sla­vi­ju, Vu­kov spo­me­nik i Te­ra­zi­je. Na pa­la­ti „Al­ba­ni­ja’’ na­la­zi­la su se tri mi­tra­lje­ska gni­je­zda, ko­ja su uni­šti­la na­ša tri bom­ba­ša. Po­tom se Mi­la­din Pe­ro­vić iz Da­ni­lov­gra­da po­peo na sprat i po­di­gao za­sta­vu Pr­ve pro­le­ter­ske di­vi­zi­je. Ja sam bio je­di­ni iz Bi­je­log Po­lja, i na to sam po­no­san – is­ti­če Fur­tu­la, ob­u­čen u voj­nu uni­for­mu, s od­li­ko­va­nji­ma i zna­me­nji­ma na svo­jim gru­di­ma.
Po za­vr­šet­ku ra­ta i ko­nač­ne po­bje­de nad fa­ši­zmom, Vu­če­ta se vra­tio u svo­je se­lo Sto­žer.M.N.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"