Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2015-10-17 EKSKLUZIVNO
Prebijanje i privodjenje Nikole Bajčetica odbornika u SO Podgorica
Prebijanje i privodjenje Nikole Bajčetica odbornika u SO Podgorica MANS: Konjević i Stojanović da daju odgovore o prekoračenju fizičke sile
Zeković: Savjet prikuplja podatke o djelovanju policije
SINDIKAT MEDIJA OSUDIO BRUTALNO NASILJE NAD NOVINARIMA
INSTITUT ALTERNATIVA TRAŽI ODGOVOR POVODOM PREKOMJERNE, NEOPRAVDANE I NEZAKONITE UPOTREBE SILE
BDZ: Režim zloupotrijebio policiju
UNCG: Hitno ispitati krivce
-

-
19:16
PRAVO NA PROTEST NE SMIJE BITI OGRANIČENO

BRUTALNOM SILOM


Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva sve nadležne institucije u Crnoj
Gori da detaljno i u cjelosti ispitaju postupanje policije u akciji prekida mirnih
protesta ispred Skupštine Crne Gore, kao i da li su policijska ovlašćenja korišćena u
skladu sa zakonom i da shodno nalazima sprovedu proceduru utvrđivanja
odgovornosti.
CGO najoštrije osuđuje prekomjernu upotrebu fizičke sile, jer je pravo na izražavanje
političkih i drugih uvjerenja Ustavom zagarantovano.
Neodgovorno je što ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Uprave
policije Slavko Stojanović nisu održali ni konferenciju za medije i crnogorskoj javnosti
direktno objasnili motive i sve detalje policijske intervencije, primjene sile, a posebno u
dijelu hapšenja narodnih poslanika. To je i razlog više da o ovom budu saslušani u
Skupštini Crne Gore od strane nadležnog skupštinskog odbora.
CGO poziva i Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da se odredi prema tome da
li je u jutrošnjoj intervenciji policije bilo elemenata krivičnog djela koje se goni po
službenoj dužnosti.
CGO posebno osuđuje spriječavanje medija u njihovom radu, odnosno brutalan
odnos prema novinarima koji su se zatekli na licu mjesta i koji su bili onemogućeni u
vršenju svoje dužnosti. Privođenje novinara dnevnog lista Dan Dražena Živkovića, kao i
privođenje i prebijanje urednika portala IN4S Gojka Raičevića je neobjašnjiv čin koji
pored javne osude treba da vodi i hitnoj reakciji unutrašnje kontrole policije i VDT-a.
Ozbiljnost situacije nalaže da se svi društveni akteri, a posebno politički subjekti u
ovoj situaciji ponašaju odgovorno i insistiraju da se sve riješi u skladu sa pravnim
poretkom Crne Gore, a da vlast shvati da su protesti demokratska tekovina i
legitiman vid političke borbe.
Boris Marić, viši pravni savjetnik
-
17:40
ZAHTJEV ŠEST NEVLADINIH ORGANIZACIJA

MORA SE ISPITATATI NAPAD NA NOVINARE


Nevladine organizacije Građanska Alijansa, ADP – Zid, NVO „4 LIFE“, LGBT Forum Progres, Green Home i UNO Libertask najoštrije osuđuju policijsku brutalnost prilikom nasilnog prekidanja mirnih protesta pristalica Demokratskog fronta ispred Skupštine Crne Gore. Prema navodima do kojih smo došli povrijeđeni su i hapšeni novinari, povrijeđen je i prebijen određen broj učesnika protesta, povrijeđeni su i privedeni poslanici u Skupštine Crne Gore.
Posebno osuđujemo što su jutros bili uhapšeni novinari Dnevnih novina DAN Dražen Živković i Urednik portala in4s Gojko Raičević. Oba novinara su optužena da nijesu izvršila naređenje da napuste zaštićenu zonu. Posebno zabrinjava da su sredstva prinude primijenjena u oba slučaja, iako novinari nijesu pružali otpor, pa je Raičević dobio udarac od policijskog službenika u predjelu bubrega i bio je odgurnut prilikom ulaska službeno vozilo „maricu“ pri čemu je zadobio i povredu koljena. Novinaru Živkoviću stavljene su lisice iako nije pružao nikakav otpor. Na ovakav način prekršeno je i pravo javnosti da zna i da bude upoznato sa svim što se dogodilo jutros ispred Skupštine Crne Gore.
Smatramo da je nedopustivo da se u demokratskoj zemlji kakvom se predstavljamo, demonstrira silu nad novinarima i učesnicima mirnih okupljanja. Hapšenje novinara i primjena sile nad urednikom jednog od medija, te sprječavanje novinara da obavljaju svoj posao, je nešto što institucije moraju nepristrasno da ispitaju.
Istraživači Građanske alijanse su se danas na terenu, prateći cijelu situaciju i suđenja novinarima, uvjerili da su policijski službenici postupali suprotno zakonskim propisima i međunarodnim standardima prilikom hapšenja novinara.
S toga, mi, predstavnici šest nevladinih organizacija, pozivamo nadležne institucije Vrhovno državno tužilaštvo, Osnovno državno tužilaštvo, Ombdusmana, Savjet za građansku kontrolu rada policije, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije i Etički odbor Uprave policije i samu Upravu policije, da postupe po dužnosti, isprate ovaj slučaj sa najvećim stepenom pažnje, neodložno sprovedu hitnu, nezavisnu i efikasnu istragu.
S poštovanjem,
Građanska Alijansa
ADP – Zid
NVO „4 LIFE“
LGBT Forum Progres
NVO Green Home
UNO Libertask
-
17:35
SINDIKAT MEDIJA OSUDIO BRUTALNO NASILJE NAD NOVINARIMA

Medijske radnike treba zaštiti a ne napadati na zadatku


Saopstenje SMCG povodom danasnjih incidenata
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Sindikat medija Crne Gore najoštrije osuđuje današnje postupanje policije prema novinarima i fotoreporterima tokom i nakon akcije policije i komunalnih službi na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.
Smatramo da je neprihvatljiva i opasna upotreba nasilja i ometanje novinara i medijskih radnika na radnom zadatku, bez obzira na okolnosti koje su bile povod policijske akcije.
Medijski radnici moraju biti zaštićeni tokom obavljanja svojih zadataka, a suprotan primjer ne smiju da daju oni koji su u obavezi da ih štite.
Posebno izražavamo zabrinutost što, prema medijskim navodima i izjavama svjedoka, postoji ozbiljna sumnja da je u ovom slučaju došlo do kršenja ljudskih prava i ugrožavanja slobode medija.
Medijskim radnicima mora biti dozvoljeno da slobodno izvještavaju sa lica mjesta, sa svih događaja za koje oni procijene da su od javnog interesa.
Zbog svega navedenog Sindikat medija Crne Gore zahtjeva objašnjenje od čelnih ljudi Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije kako je i pod kojim okolnostima došlo do ovih incidenata te da li će neko snositi posljedice zbog eventualnog prekoračenja službenih ovlašćenja.
Glavni odbor Sindikata medija Crne Gore
-
17:12
OŠTRA OSUDA BRUTALNE AKCIJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

MANS: Konjević i Stojanović da daju odgovore o prekoračenju fizičke sile


Saopštenje za medije
MANS najoštrije osuđuje prekoračenje službenih ovlašćenja i prekomjernu upotrebu fizičke sile od strane policijskih službenika koji su danas učestvovali u akciji prekida protesta ispred Skupštine Crne Gore.
Pravo na protest i neslaganje sa onim što Vlada radi je pravo koje ne smije biti uskraćeno bilo kojem pojedincu ili organizaciji, a naročito ne smije biti sankcionisano na način koji je to urađeno tokom današnje akcije Uprave policije.
MANS je posebno zabrinut činjenicom da je novinarima koji su prisustvovali akciji i o tome izvještavali, na brutalan način onemogućeno da rade svoj posao i pravovremno informišu javnost o radu policije i dešavanjima ispred crnogorskog parlamenta.
Očekujemo da ministar policije Raško Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović javnosti Crne Gore u što skorije vrijeme pruže odgovore na pitanja o prekoračenju fizičke sile i detaljno ispitaju postupanje svakog od policijskih službenika i njihovih starješina koji su učestvovali u današnjoj akciji prekida protesta.
Primjena fizičke sile, te sprečavanje novinara da rade svoj posao se u potpunoj suprotnosti sa evropskim vrijednostima za koje se makar deklarativno zalaže zvanična Podgorica i ovakva praksa pripada vremenima koje Crna Gora mora staviti iza sebe.
MANS
-
16:50
INSTITUT ALTERNATIVA TRAŽI ODGOVOR POVODOM PREKOMJERNE, NEOPRAVDANE I NEZAKONITE UPOTREBE SILE

IA: Hitno kontrolno saslušanje ministra


IA poziva nadležna tijela za nadzor policije da se hitno uključe u kontrolu postupanja policije u razbijanju protesta
Policija je jutros upotrebom sile razbila protest građana u organizaciji Demokratskog fronta koji se održavao ispred Skupštine Crne Gore.
Iskazujemo zabrinutost za svaku prekomjernu, neopravdanu i nezakonitu upotrebu sile i postavljamo pitanje da li je akciji policije prethodilo zvanično saopštenje organizatorima o prekidu protesta.
Pozivamo skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu da hitno zakaže kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova i direktora policije o svim okolnostima jutrošnje akcije policije.
IA najoštrije osuđuje svako nasilje prema poslanicima, novinarima i građanima. Posebno nas zabrinjava udaljavanje novinara sa mjesta događaja, zabranjivanje snimanja i prijetnje novinarima, što su krajnje nedemokratske prakse ograničavanja slobode medija i rada novinara.
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, u skladu sa svojim ovlašćenjima, mora hitno provjeriti postupanje prema uhapšenim licima u prostorijama policije i utvrditi da li je bilo i naknadne upotrebe sile.
Unutrašnja kontrola mora hitno i nepristrasno ispitati postupanje svakog pojedinačnog policijskog službenika i dati zvaničan izvještaj.
Pozivamo sve aktere da u okvirima Ustava i zakona ostvare svoja prava, uključujući pravo na slobodno udruživanje i okupljanje, te da mirno i primjereno odgovore na nastalu situaciju.
Insistiramo da se, bez izuzetka, utvrdi odgovornost i da se svaki nezakoniti postupak najstrože sankcioniše, od najvišeg do najnižeg nivoa.
Nadležne institucije moraju da odgovore da li je postupanje pod krinkom sprovođenja zakona preraslo u politički obojeno postupanje.
Stevo MUK,
Predsjednik Upravnog odbora IA
-
14:48
SAOPŠTENJE BOŠNJAČKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE

BDZ: Režim zloupotrijebio policiju


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nasilno razgonjenje mirnih građanskih protesta, još jedan je dokaz da se režim nije u stanju suočiti sa slobodom građana, sa demokratijom, drugačijim mišljenjem i drugačijom politikom...
Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori najoštrije osuđuje nasilje nad učesnicima mirnih građanskih protesta kao i napade na novinare zloupotrebom policije i drugih državnih organa.
Mišljenja smo da su protesti uz brojne organizacione prombleme, nastale uglavnom povremenim probijanjem opštegrađanskog organizacionog koncepta udbaškim akcijama režima, imali i zadržali karakter mirnih i građanskih, i kao takve smo ih podržali i podržavamo.
DPS kao šef režima već posjeduje veliko iskustvo iz devedesetih, kada je hapšenjem političkog rukovodstva legalne političke stranke, uhapsio cijeli jedan narod, danas hapsi i progoni sve što mu može na bilo koji način ugroziti plniranu vladavinu - do Sudnjega dana. Ovim nasiljem nad protestantima režim poručuje svima da se tolerancija slobode kreće samo u granicama ropstva, i da će svako provirivanje iznad toga biti surovo ugušeno.
Pozivamo organizatora protesta, Demokratski front da u danima pred nama ne nasjedne na režimski scenarij dalje radikalizacije protesta i uvođenja vanrednog stanja, šo je, bojimo se, jedini način da se ovaj režim spasi i preživi debakl sopstvene kriminalne politike.
Pozivamo sve opozicione političke subjekte da u znak neslaganja sa režimskim nasiljem nad mirnim protestima, podrže mirne građanske proteste i na taj način zajedničkim snagama osujetimo plan režima da državu uvede u politički haos, i u vanrednom stanju dodatno porobi već porobljeno društvo.
Uvjereni smo da će građanska svijest slobode i slobodnih ljudi, većinsko evropsko opredjeljenje nadjačati režimski kriminalni haos, i da će Crna Gora prebroditi ovu društvenu etapu razvoja - ojačana i oslobođena ropstva posljednje neokomunističke diktature.
Informativna služba
-
16:36
UDRUŽENJE NOVINARA CRNE GORE OŠTRO OSUDILO NAPAD NA PREDSTAVNIKE MEDIJA

UNCG: Hitno ispitati krivce


SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
Udruženje novinara Crne Gore najoštrije osuđuje policijsku brutalnost prema novinarima Gojku Raičeviću i Draženu Živkoviću i traži od nadležnih da hitno ispita i procesuira krivce za primjenu sile nad poslenicima javne riječi.
Ukoliko dozvolimo da se novinari prebijaju zbog obavljanja svog posla, onda se postavlja pitanje smislenosti postojanja javne riječi, ali i osnovnog koncepta demokratskog društva kome verbalno svi težimo.
UNCG će pratiti dalju situaciju, a o ovom nedopustivom činu će obavijestiti međunarodnu javnost i druga udruženja u svijetu i regionu, kako bi se istina o medisjkim slobodima u Crnoj Gori čula na svim relevantnim adresama.
Predsjednik UNCG
Novica Đurić
-
16:01
VANREDNA SJEDNICA SAVJETA ZA GRADJANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

Zeković: Savjet prikuplja podatke o djelovanju policije


Savjet za građansku kontrolu policije pažljivo prati i prikuplja sve informacije u vezi sa prekidanjem građanskog protesta u Podgorici i primjenom policijskih ovlašćenja konkretnom prilikom.
S tim u vezi zakazana je vanredna sjednica Savjeta za utorak 20. oktobar 2015. godine u 9 sati u Skupštini Crne Gore.
Savjet je na osnovu interesovanja učesnika protesta, njihovih porodica i javnosti, uputio apel prema Upravi policije i Centru bezbjednosti Podgorica da se članovima porodica osoba sa protesta koje su zadržane i lišene slobode pruže korektne i tačne informacije u vezi sa njihovim zdrastvenim stanjem.
mr Aleksandar Saša Zeković
predsjednik
-
16:00
ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA, JUVENTASA I CEMIJA

Tužilac da ispita ponašanje policije


Imajući u vidu nezvanične podatke o tome da je više osoba uhapšeno prilikom jutrošnje akcije policije protiv demonstranata u Podgorici, kao i da je Gojku Raičeviću, uredniku portala IN4S i nekim drugim osobama policija nanijela tjelesne povrede, podsjećamo da je svaki vid torture nad građanima od strane policije apsolutno zabranjen, kao i da postoji pretpostavka odgovornosti policije za sve povrede koje uhapšeni dobiju prilikom i nakon hapšenja.
Apelujemo na državnog tužioca da se blagovremeno uključi i sprovede nepristrasnu istragu o postupanju policije.
Imajući u vidu da je Evropski komitet za sprječavanje mučenja (CPT) u svom izvještaju iz 2013. godine utvrdio da su u Crnoj Gori uhapšene osobe izložene znatnom riziku od zlostavljanja u policiji, apelujemo na direktora Uprave policije i ministra unutrašnjih poslova da obezbijede poštovanje zabrane svakog zlostavljanja uhapšenih, kao i poštovanje drugih prava. Uhapšeni imaju pravo da angažuju advokata i da odmah, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 24h (kako dopuštaju poslednje izmjene ZKP) budu odvedeni kod dežurnog državnog tužioca koji će ili naložiti njihovo puštanje na slobodu ili izuzetno odredi dalje zadržavanje, ako je neophodno.
Protestujemo i zbog činjenice da su novinari onemogućeni da rade svoj posao i izvještavaju o akciji hapšenja koju je policija sprovela na javnom mjestu, vršeći službene dužnosti u ime građana Crne Gore. Dva novinara su uhapšena - Gojko Raičević urednik IN4S je pri tome i prebijen, prema tvrdnjama njegove supruge, a Draženu Živkoviću, novinaru Dana mu stavljene i lisice na ruke.
Akcija za ljudska prava će pratiti prekršajni postupak koji će se voditi protiv obojice.
Smatramo neodgovornim prema javnosti to što ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Uprava policije do sada (14.30h) nakon 8 časova od policijske akcije nisu obavijestili javnost o osnovanosti akcije i radnjama koje je policija preduzela.
S poštovanjem,
Tea Gorjanc Prelević, Akcija za ljudska prava
Ivana Vujović, Juventas
Zlatko Vujović, Centar za monitoring i istraživanje, CEMI
-
15:30
VLAST PRIMIJENILA BRUTALNU FIZICKU REPRESIJU

Demos: Demonstracija sile


Odmah pošto su ispratili NATO goste lažnom slikom demokratije i pravne države u Crnoj Gori Đukanovićeva nelegitimna vlada je brutalnom silom policije pokazala svoje pravo, autokratsko lice.
Umjesto dijaloga, umjesto šireg društvenog otvaranja za demokratska rješenja kojim bi zemlja konačno skinula sa sebe sliku kriminala, korupcije, krađe izbora, sistematske rasprodaje nacionalnih resursa, dužničkog ropstva vlada se opredijelila za demonstriranje sile i to brutalnom fizičkom represijom.
Zato DEMOS oštro osuđuje akciju policije iza koje se, kao što to dobro zna cijela Crne Gora, krije novokomponovana grupa bogataša van pravnog poretka presvučena u političku elitu zemlje.
DEMOS
-
15:30
PREDSJEDNIK KOMISIJE ZA NAPADE NA MEDIJE I POMOĆNIK GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA DANA PORUČIO

Marković: Policija treba da hapsi napadače, a ne da bije novinare


Predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Marković osudio je današnje represivno ponašanje policije prema novinarima, a prije svega hapšenje novinara Dana Dražena Živkovića i urednika portala IN4S Gojka Raičevića. On je naglasio da policija treba da hapsi napadače na novinare, a ne da ih bije i hapsi.
“Onemogućavanjem novinara da rade svoj posao i prikažu šta se danas zaista događalo, vrh policije je jasno pokazao da višemjesecne opstrukcije kada su u pitanju istrage protiv naših kolega nijesu slučajnost. Kako će oni koji hapse novinare i prebijaju ih voditi istrage o tim napadima”, kazao je Marković.
On je poručio da će, dok je na čelu Komisije za istraživanje napada na novinare, insistirati da se utvrdi odgovornost svih onih koji zloupotrebljavajući zakonsku poziciju vrše fizičko i svako drugo nasilje nad pripadnicima te profesije.
“Policija treba da hapsi napadače na novinare, a ne da ih bije i hapsi”, zaključio je Marković u izjavi CDM-u.
-
14:30
UPRAVA POLICIJE TVRDI DA JE DEMONSTRANTE RASTJERALA NA ZAKONIT NAČIN

Upotrijebili smo sredstva prinude


Službenici Uprave policije MUP-a jutros su, postupajući po zahtjevu za pružanje asistencije koji je Komunalna policija Glavnog grada blagovremeno podnijela Centru bezbjednosti Podgorica, pružili asistenciju ovoj službi u sprovođenju rješenja o uklanjanju nelegalno postavljenih privremenih objekata i nezakonito blokiranog saobraćaja. Prilikom pružanja asistencije šest policijskih službenika je povrijeđeno.
Shodno proceduri Komunalna policija je Centru bezbjednosti Podgorica obnovila zahtjev za pružanje asistencije i zatražila asistenciju za 17. oktobar 2015. godine u jutarnjim časovima, radi uklanjanja bine, šatora i drugog mobilijara na dijelu Bulevara Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, koji su suprotno odlukama organa lokalne uprave bili postavljeni kao i radi deblokade saobraćaja u tom dijelu Bulevara.
Budući da je Komunalna policija Glavnog grada prethodno pokušala da ukloni binu, šatore i ostali mobilijar sa Bulevara, u čemu je bila spriječena od strane organizatora i učesnika javnog okupljanja, Uprava policije je, pošto su se stekli zakonski uslovi, a shodno Pravilniku o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i pravnim licima u postupku izvršenja njihovih odluka, imala zakonsku obavezu da postupi po pisanom zahtjevu ove službe.
Shodno planu za pružanje asistencije Komunalnoj policiji jutros u 06,00 časova napravljena je policijska blokada u dijelu Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, kako bi ovlašćeni službenici uprave Glavnog grada mogli da uklone nelegalno postavljene privremene objekte i obezbijede puštanje saobraćaja u tom dijelu Bulevara.
Rukovodilac policijskog obezbjeđenja javnog okupljanja je na jasan način, putem megafona, prvo upozorio prisutne građane, a potom ih i pozvao da se sklone sa mjesta pružanja asistencije Komunalnoj policiji u uklanjanju mobilijara sa mjesta održavanja ovog skupa, ali su se oni oglušili o više izdatih upozorenja i poziva.
U jednom momentu, poslanik Milan Knežević je fizički nasrnuo na policijskog službenika. Odbornik u Glavnom gradu Nikola Bajčetić je potom vozilom marke Renault Megan, registarskih oznaka PG FC 862, probio postavljenu policijsku patrolu i policijski kordon u Bulevaru Stanka Dragojevića i Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, čime je ugrozio živote učesnika javnog okupljanja i doveo u neposrednu opasnost živote službenika policije i nadležnih službi Glavnog grada.
Nakon toga, nadležni rukovodilac je saopštio učesnicima javnog okupljanja da je došlo do narušavanja javnog reda i mira te je shodno Zakonu pozvao rukovodioca javnog okupljanja Milutina Đukanovića da pozove okupljene da se raziđu na miran način i da dozvole shodno Zakonu izvršenje asistencije policijeorganima lokalne uprave. Takođe je saopšteno da je javno okupljanje prekinuto usljed narušavanja javnog reda i mira, sprječavanja službenih lica u vršenju službene radnje i napada na policijske službenike koji su se u međuvremenu dogodili.
S obzirom da su se rukovodilac javnog okupljanja i učesnici ovog skupa oglušili o upozorenja, pozive i naređenja, da su osim pasivnog određena lica pružala i aktivni otpor, te da je došlo do probijanja policijskih kordona vozilom kao i napada na policijske službenike, privedeno je 11 lica.
Privedeni su poslanik Slaven Radunović, poslanik Vladislav Bojović, odbornik u Glavnom gradu Nikola Bajčetić, odbornik u Opštini Golubovci Dragutin Klikovac, Dražen Živković, Gojko Raičević, Filip Radunović, Dušan Knežević, Vladimir Eraković, Drago Goranović i Veselin Savić.
Prilikom privođenja ovih lica policijski službenici su, radi savlađivanja aktivnog otpora i napada, budući da su se za to stekli zakonski uslovi, upotrijebili sredstva prinude – fizičku snagu i sprej.
U događaju je šest policijskih službenika zadobilo lakše tjelesne povrede.
U toku su konsultacije sa nadležnim tužilaštvima, radi pravne kvalifikacije događaja.
Nakon ovih aktivnosti, službe Glavnog grada su pristupile uklanjanju bine, šatora i drugog mobilijara, kao i čišćenju dijela Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, nakon čega su se stekli uslovi da ovaj dio Bulevara jutros oko 09,00 časova bude pušten za saobraćaj.
Uprava policije MUP-a postupala je shodno Zakonu i svojim ovlašćenjima u pružanju pomoći organima Glavnog grada u izvršenju njihovih odluka, a primjena policijskih ovlašćenja uzrokovana je nezakonitim ponašanjem dijela prisutnih građana.
Shodno zakonu policija je u elektronskoj formi zabilježila sprovođenje radnji tokom pružanja asistencije Komunalnoj policiji u izvršenju njenih odluka.
TIM ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
-
13:25
MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA NAJOSTRIJE OSUDILA POLICIJSKU AKCIJU

Mitrpolija crnogorsko primorska: Fizičko i bespravno nasilje režima


Najoštrije osuđujemo jutrošnju nasilnu policijsku akciju nad nenaoružanim civilima, među kojima su i izabrani poslanici Skupštine Crne Gore. Protivnici smo svakog nasilja, a naročito ovakvog koje se sprovodi nad ljudima koji nekoliko sedmica mirno i bez ijednog incidenta ispostavljaju svoje političke zahtjeve u državi demokratskog uređenja. Na protestu za sve ove dane ni jedna grana nije slomljena, a kamoli da je ijedan čovjek bio ugrožen.
Pravoslavna Crkva je i sama posljednjih godina bila izložena policijskoj prisili i raznim vrstama pravnog nasilja i saosjeća sa onima koji su danas bili izloženi fizičkom i bespravnom nasilju režima.
IZ MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE
-
13:20
GRADJANSKI POKRET UJEDINJENA REFORMSKA AKCIJA OSUDIO RAZBIJANJE PROTESTA DF-a

URA: Vlast se brani nasilnim metodama


Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) osuđuje jutrošnje nasilno razbijanje protesta koje je organizovao Demokratski front. Iako URA ne smatra da su takvi protesti u ovom trenutku bili dobar odgovor na tešku političku i ekonomsko-socijalnu krizu u zemlji i da su doprinijeli afirmaciji opozicije, oni su bili mirni. Stoga je upotreba sile bila nepotrebna, a odluka vrha vlasti da je primijeni izaziva zabrinutost.

Prilikom nenajavljenog razbijanja skupa DF novinarima je zabranjen pristup mjestu događaja, dok je jedan novinar uhapšen i, prema tvrdnjama organizatora, prebijen. To je nedopustivo ugrožavanje slobode medija u zemlji čija se vlast deklarativno zalaže za evropske i euro-atlantske vrijednosti.
Jutrošnja dešavanja ukazuju da je ova vlast spremna da nasilnim metodama brani svoje pozicije, pošto je nesposobna da rješava elementarne probleme. Ovo je dovoljan signal da su sve opozicione snage kojima je cilj građanska i evropska Crna Gora obavezne da dođu do dogovora koji će dovesti do mirne promjene vlasti.
Nesporno je da se zakoni države Crne Gore moraju poštovati i da nikome ne može biti dopušteno da maltene blokira Glavni grad danima, ali je postojao način da se taj problem riješi na civilizovani način. Država koja ima ogromne probleme sa organizovanim kriminalom snagu i odlučnost pravne države treba da upotrijebi za obračun sa kriminalcima, a ne sa opozicionim poslanicima i gladnim narodom.
Medijski tim URA
-
13:05
NEZAVISNI POSLANICI OSUDILI BRUTALNU REAKCIJU POLICIJE

Bojanić i Gojković: Kukavički napad DPS vojnika


Sramna i nasilna akcija rezima je do kraja ogolila sraman i nasilan nacin njihovog vladanja. Bulevar Svetog Petra Cetinjskog je slobodan, kazu rezimski mediji, ali ne kazu da je osramocena Crna Gora, da su prebijani i hapseni poslanici, da je mirne protestante u cik zore, na prepad, kukavicki napala grupa naoruzanih i u policiju maskiranih DPS vojnika. To nije bila narodna policija, svakome je jasno, vec probrana partijska policija, najzesci DPS kerberi.
Nema vise Skupstine cije poslanike biju i hapse. Ne postoji. Ubijena je jutros ispred sopstvene zgrade. Ubice su poznate, i mora ih stici zasluzena kazna.
Odgovor mora biti miran, ali i zestok. Svakim danom snazniji. Na to tiranija nema odgovor. Kraj ove sramne vlasti je vrlo blizu, i zato se tako plasi svog naroda.
Kolegama poslanicima i svim povrijedjenim mirnim protestantima zelimo brz oporavak. Bili smo i ostajemo sa vama.
-
13:00
IZJAVA PREDSJEDNIKA SNP-A, POVODOM POLICIJSKOG NAPADA NA DEMONSTRANTE

Milić:Kriminalci u policijskim uniformama mučki napali poslanike i narod


Brutalnim napadom organizovane kriminalne grupe, obučene u policijske uniforme, na mirne protestante ispred Skupštine Crne Gore, režim je još jednom dokazao svoje pravo lice.
Nepostojanje naloga, prekoračenje sile, mučki i podli napadi na poslanike i narod predstavljaju stvarnu sliku sistema u kojem živimo.
Jasno je da su prekoračena ovlašćenja za šta se neće moći izbjeći odgovornost vrha režima i MUP-a, a posebno zamjenika direktora Uprave policije Nikole Janjuševića, koji se lično „istakao“.
Nesporno je da je uzrok svih nemilih dešavanja na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog mučki i brutalni napad organizovane kriminalne grupe obučene u policijske uniforme na demonstrante.
U situaciji kada je režim spreman da pošalje kriminalce i obuče ih u policijske uniforme, pod punom ratnom opremom, na protestante, koji su samo tražili slobodne i fer izbore, ima li uopšte dileme da li je Crna Gora debelo zagazila u diktaturu.
Borba za slobodu je proslavila Crnu Goru i taj slobodarski duh neće moći ugasiti nikakvo zajedničko djelovanje kriminalaca i vrha režima u Crnoj Gori.
--
SAOPŠTENJE Predsjedništva DF
17.oktobra 2015. U 08:15

DF: Crna Gora na ivici gradjanskog rataJutros u 05:45 sata hiljadu pripadnika Posebne jedinice policije, SAJ-a i redovnih policijskih snaga dovedenih iz cijele Crne Gore brutalno je napalo i rasturilo mirne, demokratske i građanske proteste koji već 20 dana traju u Slobodnoj zoni ispred Skupštine CG.
Tek na samom kraju brutalne policijske intervencije, koju je obilježila bahatost komandnog policijskog kadra, operativni rukovodilac akcije obavijestio je prisutne učesnike protesta da je mirni, građanski, nenasilni protest zabranjen po Odluci MUP-a.
Fizički otpor poslanika DF-a - koji je tome prethodio, i čiji je cilj bio da nenasilnim otporom spriječe uklanjanje objekata sa Bulevara Sv.Petra Cetinjskog – izazvao je perfidnu i očito dugo planiranu reakciju Policije, u kojoj su brutalno napadnuti oni demonstranti koji su tokom minulih 20 dana bili prepoznati kao žustri zagovornici protesta.
Ovim brutalnim policijskim nasiljem nad mirnim i nenasilnim, građanskim protestima većinske Crne Gore, režim Mila Đukanovića je po nalogu i izboru upravo Mila Đukanovića odlučio da uđe u poslednju, nasilnu fazu odbrane sopstvenog diktatorskog vladanja.
Predsjedništvo DF-a razmatra sve raspoložive opcije primjerenog odgovora na režimsku policijsku brutalnost, koja je u ranim jutarnjim časovima primijenjenanad mirnim i nenasilnim demonstrantima. Brutalnim policijskim nasiljem Milo Đukanović je Crnu Goru doveo n a samu ivicu građanskog rata, i jasno poslao poruku da je spreman da svim sredstvima brani svoju diktatorsku vlast.
Predsjedništvo DF-a se jednoglasno opredijelilo za otpor koji je primjeren ovom nasilju, koje je režim jutros demonstrirao prema mirnim i nenasilnim demonstracijama.
Zbog vanrednogstanja u zemlji Predjedništvo DF je u stalnom zasijedanju.
Predsjedništvo DF

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"