Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Milo pobjegao od mene, ali od tužilaštva neće * Nedi Bogavac socijalna i dječja zaštita * Pucao mu u glavu dok je ležao na pločniku * Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Iranski mudžahedini prijetnja Evropi * Bivšem diktatoru doživotna kazna zatvora
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Иду дви­је краф­не ули­цом и срет­ну пи­цу. На­кон што су про­шле, јед­на краф­на ка­же дру­гој:
- Је­си ви­дје­ла се­љан­ку ко­ли­ко се на­шмин­ка­ла?

Ка­ко је на­стао То­чак..?
- Чак Норис је пра­вио ко­лу­то­ве а љу­ди су ви­ка­ли То Чак, то­чак...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2016-05-30 POLAZNICI GUSLARSKE ŠKOLE ,,SV. ĐORĐE” PRED NIKŠIĆANIMA
Zlatni glas uz gusle daleko se čuje
Svi učesnici programa zajedno pred publikom Zlatni glas uz gusle daleko se čuje
U bo­ga­tom sed­mo­dnev­nom pro­gra­mu „Da­na slo­ven­ske pi­smo­e­no­sti i kul­tu­re” ko­ji se već šest ve­če­ri odr­ža­va u sa­li Dru­štva cr­no­gor­sko-ru­skog pri­ja­telj­stva ,,Sve­ti Đor­đe” u Nik­ši­ću, prek­si­noć je pri­re­đe­no gu­slar­sko ve­če. Nik­ši­ća­ni­ma su se pred­sta­vi­li po­la­zni­ci ško­le gu­sa­la ,,Sve­ti Đor­đe” ko­jom već po­la go­di­ne uspje­šno ru­ko­vo­di na­rod­ni gu­slar Slav­ko Go­ra­no­vić. Cilj ove ško­le je da mla­di gu­sla­ri na­u­če naj­vri­jed­ni­je bla­go ep­ske po­e­zi­je i tra­di­ci­je, kao i da po­sta­nu gu­sla­ri – pr­va­ci, a pri­je sve­ga, do­bri lju­di.
– Po­no­san sam što mo­gu re­ći da su ovi mla­di lju­di, da­nas mo­ji naj­bo­lji pri­ja­te­lji: An­dri­ja Ra­du­lo­vić, naj­mla­đi član ško­le gu­sa­la ko­me smo uka­za­li čast da otvo­ri ovo ve­če, ali i naj­sta­ri­ji član Mi­la­din Ze­ko­vić Ki­ćun, kao i An­drej Ba­krač, Va­si­li­je Go­ra­no­vić, Đor­đi­je Ko­va­če­vić, Va­si­li­je Ra­du­lo­vić i Jo­va­na Vu­če­tić, ko­jom se po­seb­no po­no­sim, upra­vo za­to što je kao dje­voj­či­ca is­ka­za­la že­lju da uči da gu­sla. Ona je po­bra­la apla­u­ze pu­bli­ke ko­ji ni­je­su šte­dje­li dla­no­ve na­gra­đu­ju­ći je za gu­slar­sko umi­je­će i ep­sku po­e­zi­ju – ka­že Go­ra­no­vić.
To­kom ve­če­ri pu­bli­ka je uži­va­la uz bru­ja­nje stru­na gu­sa­la, slu­ša­ju­ći sti­ho­ve o Sve­tom Sa­vi, Vla­di­ki Ra­du, sta­rom Vu­ja­di­nu... Pred­sta­vi­li sus e i go­sti iz Vi­še­gra­da, ta­ko­đe iz Ško­le gu­sa­la ,,Vožd Ka­ra­đor­đe”: na­rod­ni gu­slar Vin­ko Pla­nić, Mar­ko Nin­ko­vić i na­rod­ni gu­slar Bra­ni­lav Trif­ko­vić.
Ovim po­vo­dom pje­sni­ki­nja Mi­li­ca Ba­krač, član Uprav­nog od­bo­ra Dru­štva ,,Sve­ti Đor­đe” i ured­ni­ce tri­bi­ne ,,Svo­bo­di­ja­da”, pod­sje­ti­la je da su „Da­ni slo­ven­ske pi­sme­no­sti” iz­u­zet­no zna­čaj­ni ne sa­mo za Nik­šić, već i za re­gi­on.
– Za jed­no dru­štvo osim kul­tur­nih sa­dr­ža­ja, i te ka­ko su va­žni ra­zno­li­ki kon­tak­ti, bi­lo da je ri­ječ o pje­sni­ci­ma, lin­gvi­sti­ma, glum­ci­ma, gu­sla­ri­ma. Li­je­pa at­mos­fe­ra na­šeg dru­štva se ši­ri. Ču­lo se da po­sto­ji­mo i dje­lu­je­mo. To je onaj do­bar glas, ko­ji se da­le­ko ču­je. Ovog pu­ta, sa ma­ni­fe­sta­ci­je po­sve­će­ne Ći­ri­lu i Me­to­di­ju, vi­še zla­ta­nih gla­so­va po­sla­li smo uz po­moć na­ših naj­mla­đih gu­sla­ra.
Po­red po­la­zni­ka Ško­le gu­sa­la i go­sti­ju iz Vi­še­gra­da, pred­sta­vio se i Ne­ma­nja Tre­bje­ša­nin ko­ji je pro­či­tao pje­smu Bo­ža Đu­ra­no­vi­ća, dok je Slav­ko Go­ra­no­vić uz gu­sle ot­pje­vao pje­smu Slav­ka Pe­ro­še­vić. Nje­go­va kćer­ka Iva Go­ra­no­vić pred­sta­vi­la se kao re­ci­ta­tor.
Ma­ni­fe­sta­ci­ja „Da­ni slo­ven­ske pi­sme­no­sti i kul­tu­re zav­še­na je si­noć pri­ka­zi­va­njem fil­ma o Ći­ri­li u Me­to­di­ju. O fil­mu je go­vo­rio mr Va­sil Jo­vo­vić.
L.N.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"