Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Brano samo od Zeta filma zaradio 261.000 * Šešelj sprema listu za izbore * Vlada popustila pod pritiskom opozicije * Stojanoviću ostavka ili optužnica * Brano samo od Zeta filma zaradio 261.000 * Ubica namamio žrtve preko Fejsbuka * Pilot i ranije letio tom putanjom
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-07-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Hu Čunjung, portparol MIP-a Narodne Republike Kine:
Smatramo da je NATO proizvod hladnog rata i Kina se protivi uključivanju dodatnih država.

Vic Dana :)

На разгласу у авион капетан обавјештава путнике да ће авион ускора да слети. Након тога он заборави да искључи микрофон и цио авион чује разговор у пилотској кабини.
- Шта ћемо радити у Београду?
- Шта ја знам. Реци ти?- одговара копилот.
- Знаш шта? Прво ћемо несто појести, па мало ћемо попити, а онда ћемо узети ове двије стујардесе па ја ћу једну а ти другу. Важи?- пита пилот.
Једна од стујардеса кад је чула да је пилот заборавио разглас потрчи да им то каже али баш пред врата се спотакне, а на то ће једна старија бака која је била међу путнике:
- Полако дијете, зар ниси чула прво ће нешто појести..Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2016-07-23 MCP I UDRUŽENJE „BIJELI PAVLE“ ORGANIZUJU PROSLAVU MARTINIĆKE BITKE
Sjećanje na slavne junake
Spomen Do u Martinićima Sjećanje na slavne junake
DA­NI­LOV­GRAD - Mi­tro­po­li­ja cr­no­gor­sko pri­mor­ska i Udru­že­nje Bje­lo­pa­vli­ća „Bi­je­li Pa­vle“ u su­bo­tu i ne­dje­lju obi­lje­ža­va­ju 220 go­di­na Mar­ti­nić­ke bit­ke. Taj zna­ča­jan do­ga­đaj bio je pre­kret­ni­ca za uje­di­nje­nje sta­re Cr­ne Go­re i Br­da, a o nje­go­vom zna­ča­ju u ne­dje­lju is­pred Spo­men do­ma u Mart­ini­ći­ma go­vo­ri­će mi­tro­po­lit cr­no­gor­ski pri­mor­ski i sken­de­rij­ski go­spo­din Am­fi­lo­hi­je i aka­de­mik Zo­ran La­kić.
Ka­ko je sa­op­štio Mi­lan Sto­jo­vić, pred­stav­nik Udru­že­nja Bje­lo­pa­vli­ća, za ne­dje­lju je pred­vi­đe­na sve­ča­na li­tur­gi­ja u cr­kvi Sve­tog Ge­or­gi­ja u Mar­ti­ni­ći­ma, a na­kon to­ga u 11 sa­ti is­pred Spo­men do­ma odr­ža­će se isto­rij­ski i kul­tur­ni čas o ovom do­ga­đa­ju.
-Or­ga­ni­za­ci­jom ovog do­ga­đa­ja i to na dan ka­da se on i do­go­dio, od­no­sno 24. ju­la, že­li­mo da po­ka­že­mo da Bje­lo­pa­vli­ći i osta­la Cr­na Go­ra zna­ju da ci­je­ne žr­tvu na­ših pre­da­ka i pod­vig Sve­tog Pe­tra Ce­tinj­sko i nje­go­vih Cr­no­go­ra­ca i Br­đa­na u ne­rav­no­prav­nom bo­ju sa Tur­ci­ma iz ko­ga su iza­šli kao po­bjed­ni­ci. Iako je Sve­ti Pe­tar i sam za­pi­sao da se boj do­go­dio na Sve­tu Je­fi­mi­ju ko­ja se po cr­kve­nom ka­len­da­ru pra­znu­je 24. ju­la pred­stav­ni­ci lo­kal­ne upra­ve taj do­ga­đaj obi­lje­ža­va­ju 11. ju­la, a ta­ko je bi­lo i ove go­di­ne. Na­rav­no, da svi tre­ba da se pod­sje­te na ono što se u Mar­ti­ni­ći­ma do­go­di­lo pri­je 220 go­di­na, ali bio bi red da se is­po­štu­ju va­že­ći cr­kve­ni i osta­li ka­len­da­ri i da se Mar­ti­nić­ka bit­ka obi­lje­ža­va 24 ju­la,a ne ne­kog dru­gog da­tu­ma – na­gla­ša­va Sto­jo­vić.
Pro­sla­va ju­bi­le­ja po­či­nje u su­bo­tu ka­da će se u cr­kvi Sve­tog Ko­zme i Da­mja­na u Sla­ti­ni odr­ža­ti bož­ja slu­žba. Ova cr­kva je po­zna­ta po to­me jer je u njoj Sve­ti Pe­tar pri­če­stio Cr­no­gor­ce i Br­đa­ne i uoči bo­ja iz­go­vo­rio na­da­le­ko po­zna­ti go­vor ko­ji je ušao u ana­le svjet­skih ora­tor­skih vje­šti­na. Na­kon slu­žbe o bo­ju pri­je dva vi­je­ka go­vo­ri­će Pe­ro Ra­do­njić, isto­ri­čar i ku­stos Za­vi­čaj­nog mu­ze­ja u Da­ni­lov­gra­du.
-Go­vor Sve­tog Pe­tra uoči bo­ja na Mar­ti­ni­ći­ma po­sled­njih go­di­na pri­li­kom obi­lje­ža­va­nja zna­me­ni­te bit­ke pred­met je broj­nih zlo­u­po­tre­ba i neo­prav­da­nog skra­ći­va­nja na pri­red­ba­ma ko­je u spo­men na 1796.go­di­nu or­ga­ni­zu­je lo­kal­na i re­pu­blič­ka vlast uvi­jek. Na nji­ma se re­dov­no pre­ska­ču dje­lo­vi gdje Sve­ti Pe­tar go­vo­ri o Cr­no­gor­ci­ma kao Sr­bi­ma. Pod­sje­ti­ću da na kra­ju go­vo­ra ce­tinj­ski vla­di­ka na­še rat­ni­ke u boj po­zi­va sle­de­ćim ri­je­či­ma: „Za­to na oruž­je i na kr­va­vo po­lje, mi­li vi­te­zi, da po­ka­že­mo ne­pri­ja­te­lju šta su ka­dre ju­nač­ke go­re, da po­ka­že­mo da u na­ma ne­u­ga­še­no srb­sko sr­ce ku­ca, srb­ska krv­ca vri­je, da po­ka­že­mo ka­ko gor­ski­je ju­na­ka mi­ši­ca ju­na­štvom nad­ma­šu­je na boj­nom po­lju sva­kog du­šma­ni­na!“- na­vo­di Sto­jo­vić i do­da­je da se taj dio go­vo­ra u skla­du sa no­vo­cr­no­gor­skom ide­o­lo­gi­jom uvi­jek pre­ću­ti.
U kul­tur­nom pro­gra­mu uče­stvo­va­će glu­mac Goj­ko Bur­za­no­vić ko­ji će go­vo­ri­ti po­sla­ni­ce Sve­tog Pe­tra Ce­tinj­skog. Pred­vi­đe­no je i uče­šće et­no po­ja­ca i pje­sni­ka Ran­ka Jo­vo­vi­ća i Bla­go­ja Ba­ko­vi­ća. Uz gu­sle će pje­va­ti Ra­de Ra­do­vić, a u pro­gra­mu uče­stvu­je i re­ci­ta­to ha­dži Mi­o­drag Kne­že­vić. I.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"