Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Brano samo od Zeta filma zaradio 261.000 * Šešelj sprema listu za izbore * Vlada popustila pod pritiskom opozicije * Stojanoviću ostavka ili optužnica * Brano samo od Zeta filma zaradio 261.000 * Ubica namamio žrtve preko Fejsbuka * Pilot i ranije letio tom putanjom
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-07-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Hu Čunjung, portparol MIP-a Narodne Republike Kine:
Smatramo da je NATO proizvod hladnog rata i Kina se protivi uključivanju dodatnih država.

Vic Dana :)

На разгласу у авион капетан обавјештава путнике да ће авион ускора да слети. Након тога он заборави да искључи микрофон и цио авион чује разговор у пилотској кабини.
- Шта ћемо радити у Београду?
- Шта ја знам. Реци ти?- одговара копилот.
- Знаш шта? Прво ћемо несто појести, па мало ћемо попити, а онда ћемо узети ове двије стујардесе па ја ћу једну а ти другу. Важи?- пита пилот.
Једна од стујардеса кад је чула да је пилот заборавио разглас потрчи да им то каже али баш пред врата се спотакне, а на то ће једна старија бака која је била међу путнике:
- Полако дијете, зар ниси чула прво ће нешто појести..Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2016-07-23 ODRŽANA TRADICIONALA PERAŠKA „FAŠINADA“
Crveni anđeo bio najbrži
Crveni anđeo bio najbrži
KO­TOR- Po­sa­da kr­sta­ša „An­ge­lo ros­so“ i nje­gov ski­per Mi­loš Ra­do­njić iz Ko­to­ra, član JK „Jo­vo Da­bo­vić“ Ba­o­ši­ći, po­bjed­nik je 14. me­đu­na­rod­ne je­dri­li­čar­ske sport­sko-tu­ri­stič­ke re­ga­te Fa­ši­na­da Kup. Pre­la­zni pe­har i me­da­lje uru­če­ni su im si­noć, na dan odr­ža­va­nja tra­di­ci­o­nal­ne puč­ke fe­šte „Fa­ši­na­de“, ko­ja je bi­la i osta­la na­dah­nu­će or­ga­ni­za­to­ri­ma iz JK „La­hor“ u že­lji da na sa­vre­men na­čin, sport­sko-tu­ri­stič­ki i kul­tu­ro­lo­ški, oži­ve i ople­me­ne tra­di­ci­ju du­gu 564 go­di­ne. Mi­loš će, kao i nje­go­vi pret­hod­ni­ci, u cr­kvi Go­spa od Škr­pje­la po­sta­vi­ti me­tal­nu plo­či­cu sa ugra­vi­ra­nim svo­jim ime­nom i ime­ni­ma čla­no­va po­sa­de „Cr­ve­nog an­đe­la“. Na Tr­gu Sv. Ni­ko­le naj­u­spje­šni­ji je­dri­li­ča­ri u svo­jim ka­te­go­ri­ja­ma do­bi­li su i sti­li­zo­va­ne fi­gu­re u ka­me­nu, auto­ra aka­dem­skog skulp­to­ra Go­ra­na Mo­ško­va – Gon­zoa. Je­dri­li­ča­ri su pret­hod­no is­pu­ni­li akva­to­ri­jum is­pred Pe­ra­sta, mi­je­ša­ju­ći se de­fi­le­om bar­ki na ve­sla, ko­je su uče­stvo­va­le u tra­di­ci­o­nal­noj „fa­ši­na­di“, obi­ča­ju ko­jim se ve­li­ča za­jed­ni­štvo i slo­ga Bo­ke­lja, nji­ho­va po­sve­će­nost hri­šćan­stvu i za­hval­nost za­štit­ni­ci Bo­go­ro­di­ci. Lju­di u oki­će­nim bar­ka­ma, po­ve­za­nim ko­no­pi­ma („fa­ša­ma“), ve­sla­ju­ći uz pje­sme „bu­ga­r­šti­ce“ po­la­ko duž pe­ra­ške oba­le, na­pra­vi­li su krug oko ostr­va Go­spe od Škr­pje­la, gdje su uz ve­se­le uz­vi­ke iz­ba­ci­li iz bar­ki ka­me­nje, sa ci­ljem da još vi­še učvr­ste svo­je za­jed­ni­štvo i pod­vod­ne „te­me­lje“ vje­štač­kog ostr­va.
-Je­dri­li­ča­ri­ma se ova re­ga­ta mno­go svi­đa, to je naj­ve­ći do­ga­đaj na mo­ru u Cr­noj Go­ri, uz Bo­kelj­sku noć u Ko­to­ru. Ove se­zo­ne pod slo­ga­nom „Je­dre­njem kroz vje­ko­ve“, re­ga­ta je do­bi­la na imi­džu, ni­smo vi­še sa­mi, po­ma­žu nam ne sa­mo Por­to MNE, već i TO Ko­tor i Na­ci­o­nal­na tu­ri­stič­ka or­ga­ni­za­ci­ja, jer je ve­za Re­ga­te sa puč­kom sve­ča­no­šću Fa­ši­na­dom ne­ras­ki­di­va - ka­zao nam je Sreć­ko Vuk­mi­ro­vić, član or­ga­ni­za­ci­o­nog od­bo­ra.
Ukup­no 46 bro­di­ca iz Slo­ve­ni­je, Hr­vat­ske, Sr­bi­je, Ru­si­je, En­gle­ske, Cr­ne Go­re, raz­li­či­tih du­ži­na i kon­struk­ci­ja, od dr­ve­nih bar­ki na je­dra, pre­ko ka­ta­ma­ra­na, do kr­sta­ša, pred­sta­vi­li su svu lje­po­tu je­dre­nja na ru­ti od Pe­ra­sta do Tiv­ta i na­zad , u če­mu im je „po­mo­gao“ vje­tar „oštri­al“. Na­mje­ra or­ga­ni­za­to­ra je i da se sa­ču­va i oži­vi po­mor­ska tra­di­ci­ja Pe­ra­sta i Bo­ke, ova­plo­će­na u li­ku ka­pe­ta­na Mar­ka Mar­ti­no­vi­ća, ko­ji je po­mor­skim vje­šti­na­ma ob­u­ča­vao ru­ske bo­lja­re. Fa­ši­na­da je po­če­la da se odr­ža­va da­le­kog 22. ju­la 1452.go­di­ne. Pre­da­nje ka­že da su dva bra­ta Mor­te­ši­ći iz Pe­ra­sta na­šli sli­ku Bo­go­ro­di­ce sa ma­lim Isu­som na jed­noj hri­di, ko­ja se da­nas na­la­zi is­pod glav­nog ol­ta­ra cr­kve. Za tu sli­ku su od­lu­či­li sa­gra­di­ti ma­lu ka­pe­lu da bi je za­šti­ti­li. Po obi­ča­ju u fa­ši­na­di uče­stvu­ju sa­mo mu­škar­ci. Po­če­li su pre­voz ka­me­nja da bi sa­gra­di­li oto­čić po­ta­pa­li su ka­me­nje u mo­re, što je tra­ja­lo oko 220 go­di­na, pri­je no što je obi­čaj na­stao, ob­ja­snio je don Sreć­ko Ma­jić, do­da­ju­ći da je ki­će­nje bar­ki po­če­lo po­čet­kom 20. vi­je­ka ka­da su mor­na­ra iz Pu­le do­šli u Pe­rast sa oki­će­nim čam­ci­ma.. U skla­du sa tim, po­seb­na atrak­ci­ja bi­le su oje­dre­ne dr­ve­ne bar­ke, ko­je su pot­sje­ti­le na sta­ru sla­vu pe­ra­ških po­mo­ra­ca i bro­do­vla­sni­ka, a me­đu nji­ma su i bar­ke ka­la­fat­ske fir­me „Bo­ko­vac“ iz Ba­ra.
-Za­vo­lje­la sam je­dre­nje po­ste­pe­no, ka­da sam vi­dje­la ka­ko se lju­di di­ve na­šem ba­ra­ta­nju je­dri­ma. Čla­ni­ca sam JK „Ar­se­nal“ Bar, a sam­nom u ti­mu su u ski­per Bo­ško Gra­bić i Rus Da­ni­lo Per­vov, ka­že An­drea Bo­ko­vac. Oje­dre­nom bar­kom sta­rom 90 go­di­na tak­mi­čio se i Gru­ji­ca Du­dić sa Lju­te u tan­de­mu sa Vla­di­mi­rom Slo­ši­ćem iz Za­gre­ba, ko­ji lje­to pro­vo­di kod ba­ke u Do­bro­ti.
Du­brov­ča­nin Srđ Jak­šić, član JK „Or­san“, ka­že da ov­dje do­la­zi već pe­ti put, naj­vi­še zbog do­brih lju­di, ko­ji ga iz­u­zet­no li­je­po do­če­ka­ju, zbog li­je­pog pro­vo­da, ali i zbog do­brih re­zul­ta­te ko­je po­sti­že kr­sta­šem „Pet­ka“.
M.D.P.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"