Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U ZIKS-u spriječen atentat na „kavčane” * Vanja Đurišić priveden, porodica se zabarikadirala * Uvrede, prijetnje, pa skidanje imuniteta * Bojkotom branimo Ustav * Putin nudio Klintonu članstvo Rusije u NATO * Makronova partija ostvarila većinu * Nepovjerljivost
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-06-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
VLADIMIR JOKIĆ, GRADONAČELNIK KOTORA :
Za sve što se tiče budućih događaja izgleda mogu da se interesujem kod tajnovidca, koji obavlja funkciju ministra saobraćaja.

Vic Dana :)

Dođe mucavac kod doktora i kaže:
- Dddoktore, imam ppproblema sa ssspavanjem. Vvvidite, ssstalno ssanjam ppiliće i takko sssu gggglasni da ne mogu mirno dda ssspavam.
- Pa lijepo ih potjerajte.
- Pppa ja imm kkkažem iš, ppa ih 15 ode, ali ih 15 ostane.
- Pa recite im ponovo iš.
- Kkkažem im ja ponovo iš, pa ih ossam ode, a ossstane sssedam.
- Potjerajte ih ponovo.
- Pppa ja oppet kkažem iš, pa ih šššessst ode, a osstane jedno, jedddno mmmalo crno, koje je najnajglasnije.
- Ma, otjerajte ga u materinu onda!
- Pppa ja mu veliiim idi u pipipi... I onda mi se svi ostali vrate!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-06-12 DNP UPOZORAVA DA DIREKTORI OBRAZOVNIH USTANOVA PONOVO MANIPULIŠU ĐACIMA
Progon ćirilice iz škola neće proći
Progon ćirilice iz škola neće proći
De­mo­krat­ska na­rod­na par­ti­ja (DNP) upo­zo­ri­la je da di­rek­to­ri osnov­nih ško­la, kao na­mje­šte­ni­ci od stra­ne vla­sti, opet pro­tiv­za­ko­ni­to i pro­tiv­u­stav­no ma­ni­pu­li­šu naj­mla­đom po­pu­la­ci­jom po osno­vu do­bi­ja­nja svje­do­čan­sta­va na ći­ri­lič­nom pi­smu.
– Ko­ri­ste­ći se ne­do­volj­nom in­for­mi­sa­no­šću ro­di­te­lja i nji­ho­vim broj­nim oba­ve­za­ma, ško­le su po­ku­ša­le da ih pri­si­le da u pi­sa­noj for­mi pre­da­ju za­htje­ve za do­bi­ja­nje svje­do­čan­sta­va na ći­ri­li­ci. DNP is­ti­če da ova­kva pro­ce­du­ra pred­sta­vlja kla­si­čan ob­lik dis­kri­mi­na­ci­je, jer iste za­htje­ve ni­je­su do­bi­li svi ro­di­te­lji, po osno­vu iz­ja­šnja­va­nja za jed­no ili dru­go pi­smo – sa­op­šte­no je iz ove poli­tič­ke par­ti­je.
Do­da­ju da sto­ga škol­ske vla­sti na ovaj na­čin vje­što po­ku­ša­va­ju ostva­ri­ti pro­ces kul­tur­ne ge­to­i­za­ci­je ći­ri­li­ce i dru­gih atri­bu­ta kul­tur­nog i na­ci­o­nal­nog iz­ja­šnja­va­nja, „te se oči­to po­na­vlja gru­bo upli­ta­nje po­li­ti­ke u osnov­ne ško­le i dis­kri­mi­na­tor­ska obra­zov­na ma­tri­ca”.
– Im­pro­vi­zu­ju­ći ne­po­sto­ja­nje zva­nič­nih za­kon­skih od­red­bi, škol­ske upra­ve opet „kre­a­tiv­no” par­tij­ski tu­ma­če neo­tu­đi­va pra­va uče­ni­ka i nji­ho­vih ro­di­te­lja na po­što­va­nje svog pi­sma, uz već pre­po­zna­tlji­ve re­cep­te tzv. „ko­ri­snih ne­ja­sno­ća” u ko­rist re­žim­ske kul­tur­ne i obra­zov­ne po­li­ti­ke – ka­žu u DNP-u.
DNP opo­mi­nje struk­tu­re u obra­zo­va­nju da pro­je­kat pro­go­na ći­ri­li­ce iz ško­la pu­tem ma­ni­pu­la­ci­ja svje­do­čan­stvi­ma ne­će pro­ći.
– Za­to po­zi­va­mo nad­le­žne u pro­svje­ti i nji­ho­ve na­lo­go­dav­ce da u ne­po­sred­noj obra­zov­noj prak­si po­štu­ju od­red­bu Usta­va Cr­ne Go­re o rav­no­prav­no­sti ći­ri­lič­nog i la­ti­nič­nog pi­sma. Ovo tim pri­je što je kul­tur­na re­al­nost u Cr­noj Go­ri i da­nas ta­kva da ve­ćin­ski dio sta­nov­ni­štva, oni ko­ji se iz­ja­šnja­va­ju kao Cr­no­gor­ci i Sr­bi, go­vo­re srp­skim je­zi­kom i po­red svih pri­ti­sa­ka i je­zič­kog in­že­nje­rin­ga. A ći­ri­li­ca i srp­ski je­zik pred­sta­vlja­ju sva­ka­ko dva di­je­la jed­nog istog in­te­gral­nog i do­mi­nant­nog kul­tur­nog obra­sca na ovim pro­sto­ri­ma. Sto­ga je kraj­nje vri­je­me da ro­di­te­lji dig­nu svoj glas, a da se pro­svjet­ni apa­rat­či­ci u svom do­dvo­ra­va­nju re­sor­nim mi­ni­star­stvi­ma ko­nač­no do­zo­vu pa­me­ti, da se oka­nu par­tij­skih za­da­ta­ka i kvo­ta na šte­tu dje­ce i ro­di­te­lja – za­klju­ču­ju u sa­op­šte­nju.
R.D.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"